Leidse Liefdescurus
De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Liefdeslessen V.G.
 

Les 14: Hoe herken ik een Ware Liefde?

Maandag, 25 januari 1999

Lieve Liefdescursisten,

Vorige week ben ik te ver gegaan. Na een wijze les beloofde ik u uit te leggen hoe u signalen van overspel herkent. Altijd nuttig, dacht ik zo. Maar nu zijn de kaarten opnieuw geschud.
Uw wanhopige e-mails hebben mij doen inzien dat uw verwarde hoofd nog niet naar overspel staat. Daarom neem ik u troostend aan de hand om een stapje terug te doen. Deze week een relatief eenvoudiger les, te weten: hoe herken ik een Ware Liefde? In de Opfriscursus bespreek ik de symptomen van verliefdheid. Zo, zijn we nu weer een beetje rustig?

roos

Terwijl u nog een beetje na-hyperventileert - de Cursisten met astma mogen even de kamer uit, hoor - wil ik u op het hart drukken flink te studeren. Maak uw huiswerk, beantwoord de controlevraag en laat de diepere gedachten uit Trauma's van Toen goed op u inwerken. Fis donc, die rubrieken zijn er niet voor niets. Straks staat u er helemaal alleen voor, dat wil zeggen zonder moi. Op Valentijnsdag stopt de Leidse Liefdescursus immers.

roos

En dan nu de Ware Liefde, waarnaar u allen zegt te streven. 't is mooi, hoor, dat kan ik u zeggen. Iedere keer weer. O, u dacht dat een Ware Liefde voor altijd duurde. Gelukkig niet, want dat zou het karakter ervan. Een ware liefde werkt als bonbons: de ene wekt het verlangen naar de volgende op.

roos

In mijn rumoerige leven heb ik ontelbare Ware Liefdes gekend. Gisteren nog eentje, toen ik een diepe amour fou opvatte voor mijn sportinstructeur. Ik zag zijn biceps zwellen toen hij de halters vastgreep om mij een oefening te demonsteren. Uiteraard deed ik mij dommer voor dan ik was, zodat de voorstelling tot twee keer toe herhaald werd. Ah! Zo'n man met spieren en tatttoos, wie zal zijn lof zingen.... Een uurtje later was mijn passie weggeëbd, zodat ik mij weer kon concentreren op mijn lectuur.

roos

Als iets de Ware Liefde kenmerkt, dan is dat wel dat zij u volledig vervult. De tijdsduur daarvan varieert van enkele seconden - denk aan een Mogelijke Geliefde in een voorbij rijdende trein - tot ettelijke jaren en in zeldzame gevallen een leven lang. Het verschil met een doorsnee liefde is eenvoudig: Ware Liefde vindt haar vervulling in zichzelf, terwijl de doorsnee liefde beantwoording nodig heeft.

roos

Wat is dat weer prachtig gezegd, n'est-ce pas? En ook nog zo waar. De gewaarwording van Ware Liefde die door u heen stroomt... nooit zult u gelukkiger zijn. Niets eisen, niets verwachten, niets wensen... alleen bestaat uit een blozend hart met soms de warmere lendenen... Ontvang dit Godsgeschenk. Meer hoeft u niet te doen. Alleen dit: voel. Adem. Leef.

roos

Merkt u hoe eenvoudig liefdeszaken in feite zijn? Gewoon een kwestie van ervaring en gezond verstand. Ik begrijp werkelijk niet wat er te tobben valt. Mijn hoogste doel met deze Liefdeslessen is dan ook mijzelf overbodig te maken. Als ik op Valentijnsdag de belangrijkste zaken aan u heb uitgelegd, zal ik nog enige tijd brandende vragen blijven beantwoorden, maar dan is het absolutement fini.

roos

Hopelijk bent u er volgende week wel klaar voor om onder ogen te zien wat de signalen van overspel zijn. Waar komt die weerstand toch vandaan? Stout geweest, hm? Angst dat u door de mand valt? Of niet willen weten wat u wel weet... In de Opfriscursus een hart onder de riem van de hazenhartjes onder de Cursisten: niets durven en toch iets doen, kan dat?


Uw doortastende Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

PS En als er iets is.... mijn digitale schouder is welgevormd en breed. Probeer maar.

Spreuk van de Week
Het is met het leven als met een redevoering:
het komt meer op de inhoud
dan op de lengte aan.
Laurillard
sluit