Leidse Liefdescurus
De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Liefdeslessen V.G.
 

Les 13: Als liefhebben een neurose wordt... wat dan?

Maandag, 18 januari 1999

Lieve Liefdescursisten,

De dertiende les alweer, waar blijft toch de tijd? Het lijkt pas gisteren dat ik met u stilstond bij de vraag of u aantrekkelijk was, of u de weg wees naar gelegenheden waar u een Geliefde kon vinden. En zie, vandaag al zijn we aanbeland bij de afdeling psychiatrie.
Liefhebben is mooi, maar alleen als het om de juiste redenen geschiedt. Sommigen onder u zijn naar het schijnt heel normaal en verheugen zich over de aanwezigheid van een lieve moeder, een hond en een hypotheek. Het enige dat nog aan hun geluk ontbreekt, is een Geliefde. Normaal? Schijn bedriegt. Want dat lege hart heeft geen bodem en geen liefde zal groot genoeg zijn om het hart te vullen. Als liefhebben een neurose wordt, wat dan?

roos

Goede vraag, n'est-ce pas. Temeer daar we altijd vinden, dat anderen neurotisch zijn en wijzelf toch heel normaal. Ach, als iedereen eens deed als wij, dan waren al die bommen op Irak nergens voor nodig geweest en iedereen in Afrika at dagelijks een taartje. Maar enfin. Laten we de zaken in proporties blijven zien, en ons dus concentreren op uw neurotische verlangen naar een Geliefde.

roos

Regelmatig ontvang ik brieven van liefdescursisten die trouw mijn lessen volgen, eigen initiatief ontwikkelen, dagelijks vol hoop schoon ondergoed aantrekken en toch alleen blijven. Tout, tout, doen zij om een Geliefde te vinden en toch lukt dat niet. Bij sommige Cursisten kan deze queeste naar de Geliefde uitgroeien tot een obsessie. Zij denken persoonlijk te falen, als ze geen Geliefde vinden dan wel houden. Met zo'n instelling vraagt u om ellende. Want let op: u kunt liefde sturen, maar niet afdwingen. Hoe meer u dwingt, hoe kleiner de kansen op liefde.

roos

Liefhebben wordt een neurose als u voor waardering, genegenheid en liefde geheel afhankelijk bent van een ander, als u de ander nodig heeft om u 'iemand' te voelen, en als u zonder liefde de dagen dor en onvruchtbaar vindt.

roos

Het sleutelwoord hier is afhankelijkheid. Dat is een broertje van dwang. Want altijd zult u die ander willen dwingen tot bewijzen van liefde: cadeaux, brieven, uitspraken en voortdurende verantwoording over de tijd die buiten het bereik van uw ogen wordt doorgebracht. Dat houdt geen mens lang vol en de gevolgen daarvan liggen voor de hand. Kijk diep in uw hart en zeg mij of u ook zo bent. Natuurlijk, de anderen zijn altijd erger, maar we hebben het nu over u. Als u nooit meer in uw leven een Geliefde vindt, wie bent u dan nog?

roos

Ah bon. Ik begrijp hoe akelig het is om die waarheid onder ogen te zien. Maar schrik niet. Het roer kan altijd om.

roos

Leef voor uzelf, zeg ik u. Luister naar uw hart, bezie uw impulsen, schrijf uw dromen op en herinner u uw kinderlijke verlangens. Daar ligt de kern van wie u in wezen bent. Hierin liggen de aanwijzingen voor een gelukkig leven. Volg die dan ook. Begin vandaag, dit uur, deze minuut.
Die Geliefde, jammert u, ik wil mijn Geliefde. Die komt. Maar alleen als u de neurotische behoefte aan hem of haar loslaat.

roos

Wat is uw alternatief?

roos

Zo, veeg het zweet maar van uw voorhoofd. Deze liefdesles is fini. Leg uw zakdoek maar klaar, want volgende week bespreek ik signalen van overspel. In de Opfriscursus leer ik u, wat verliefdheid nu eigenlijk is. Een charmante balans, al zeg ik het zelf.


Tot volgende week maandag!

Uw tedere Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Spreuk van de Week
Angst ten troon verheven
wordt tiranniek.
Casti
sluit