Leidse Liefdescurus
De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Liefdeslessen V.G.
 

Les 11: Manipuleren met cadeaux

Maandag, 4 januari 1999

Lieve Liefdescursisten,

Zo gauw ik mijn zinnen op iemand gezet heb, leg ik een dossier over hem of haar aan. Toevallige opmerkingen over favoriete muziek of een geliefd merk eau de toilette noteer ik meteen, desnoods in de beslotenheid van het damestoilet. Er zal immers een moment komen, waarop deze kennis mij van nut zal zijn. Want in de regel heb ik tijd noch zin om door warenhuizen te dwalen op zoek naar het volmaakte cadeau voor een ander. Dat hoeft ook niet. Ik heb immers mijn dossier.

roos

Laat mijn doeltreffende handelswijze u tot lering zijn. Maar daarmee bent u er nog niet. Nu geeft u weliswaar het goede cadeau, maar kent u ook het juiste moment daarvoor en bent u, comme moi, bereid manipulerend te zijn?

roos

O ja, ik hoor het alweer. U wenst daar niet over na te denken, omdat u nog steeds meent dat cadeaux geven en krijgen spontaan dient te gebeuren. Heus, spontaniteit is fijn. Maar u weet ook dat het niet altijd gelegen komt.

roos

Manipulatie. Het woord is gevallen. Schuilt er iets achter die prachtige rode rozen, de uitnodiging voor het diner of dat indrukwekkende boek? Het antwoord is: oui. De schenker wenst allerlei mooie gevoelens bij u te bewerkstelligen en verwacht dat deze ook op hem afstralen. Gift en gever zijn immers nauw met elkaar verbonden.

roos

Nu u weet hoe het kunstje werkt, kunt u het ook. Kies wel het juiste moment uit. Dat heeft drie verschillende vormen, te weten:

roos

Ten eerste: De verrassing. Spreekt voor zich, dunkt mij. Pak gerust groot uit, want u kunt maar een keer het eerste geschenk geven. Doe het zo vroeg mogelijk in de omgang, want dan schept u een belofte dat er meer in het vat zit. Dat is voor de ander een aantrekkelijke gedachte. U stuurt 25 rozen? Maak er maar 50 van. Nog beter: 100 stuks.
Ten tweede: de bekroning. Deze bezegelt als het ware een ontwikkeling en biedt bevestiging en zekerheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een verlovingsring.
Ten derde: de katalysator. Dit type geschenk versnelt een ontwikkeling. Weet uw aanstaande Geliefde niet of het vriendschap of verliefdheid is? Organiseer een romantisch diner á deux, dan weet u het wel na afloop.

roos

Nog een enkele opmerking. U geeft iets, en daarmee bent u weliswaar wat manipluerend bezig, maar u mag de ander nooit tot iets verplichten. Als u dat toch wilt, zegt u er dat duidelijk bij. Bij het aanschuiven van een trouwring eist u bijvoorbeeld levenslang.

roos

Volgende week betreden we het schemergebied tussen vriendschap en romantiek, en daar zal ik u uitleggen hoe u weet, dat u een relatie heeft. In de Opfriscursus besteed ik aandacht aan de destructieve invloed van huisdieren op een prille verliefdheid.


Tot volgende week maandag!

Uw ondernemende Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Spreuk van de Week

Die geschenken zijn het liefste,
welke hun waarde ontlenen aan
des gevers persoon.

Ovidius

sluit