Leidse Liefdescurus
De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Liefdeslessen V.G.
 

Les 10: Verschil moet er zijn

Maandag, 28 december 1998

Mijn lieve Liefdescursisten,

We kunnen er niet langer omheen: de middeleeuwen zijn voorbij. Steeds vaker komt het voor dat een vrouw haar eigen geld verdient waarmee ze haar eigen boterhammen kan betalen. Wat als de vrouw een Geliefde wenst, die veel jonger is dan zijzelf? Of als de briljante zakenvrouw openlijk een voorkeur heeft voor een jongeman wiens formaat groter is dan zijn IQ? "Foei!" roept de maatschappij verontwaardigd. Maar ik zeg: ga alstublieft uw gang.

roos

We moeten eens af van dat idee dat liefdesrelaties altijd gelijkwaardig horen te zijn, want verschillen tussen twee Geliefdes zijn er altoos. Symbotische relaties onderhouden, is vragen om ellende.
Natuurlijk is het mooi overeenkomsten te hebben, en soms zelfs heel praktisch, maar meer ook niet. Salaris, levenservaring, emotionele reikwijdte en intelligentie zijn altijd anders voor twee mensen. Waarom dan niet ook daar het beste van gemaakt en heerlijkste uit genomen? Als u na al mijn lessen nog zonder Geliefde bent, is het tijd om uw grenzen te verkennen en iets extreems te proberen.

roos

Ah! Ik hoor u al protesteren. Want u bent op zoek naar een liefde pour toujours en nu stuur ik u het bos in om te gaan avonturieren?

roos

In zekere zin, oui.

roos

Met name voor Liefdescursisten die al wat langer rondkijken, is het heel goed even de zinnen te verzetten. Zoiets ontspant, is meeslepend en in het beste geval verbreedt u uw horizon. Schrijf u dus in voor een avondcursus die te moeilijk voor u is, bestudeer in een Grand Café de paardenkoersen als u in de bijstand zit en de senioren-cursisten raad ik aan, op onregelmatige tijdstippen te drentelen in de supermarkt bij schappen met luiers en babyvoeding. Daar is altijd wel een leuke alleenstaande moeder te vinden.
Wie van te voren het verschil erkent en zoekt, zal daar later nauwelijks problemen mee krijgen. Dan is het immers een aantrekkelijk deel van de liefde en niet een groeiend obstakel dat er in den beginne niet leek te zijn.

roos

Verder heb ik onlangs al het nodige gezegd over het mannelijk ego en vrouwelijke voorzichtigheid daarmee. Heeft u daarover meer uitleg nodig, dan verneem ik dat wel.

roos

Iets anders. Straks is het Nieuwjaar en moeten er goede voornemens gemaakt worden. U gaat zich romantischer gedragen? Très bien! Daarom volgende week in de Liefdescursus: het risico's van liefdescadeaus. In de Opfriscursus behandel ik het fenomeen van de Tussengeliefde. Nuttige informatie als u een gebroken hart heeft.


Tot volgende week maandag!

Uw charmante Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

 

Spreuk van de Week

Een edel mens kan niet aan een enge kring
zijn ontwikkeling te danken hebben.
Goethe

sluit