De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Examentijd
Leidse Liefdescursus

Literatuur Les 1: Mooie Woorden

Leiden, maandag 5 februari 2001

Allerliefste Liefdescursisten,

Tracht winkels te vermijden, ontloop de aanblik van volgestouwde kaartenrekjes en blijf verre van de instant-romantiek die de hele wereld u deze dagen tracht op te dringen. Valentijnsdag nadert, en dat is te merken. Beschouw uzelf in gevaar. Uw hart verlangt naar ware liefde. Dat is goed. Maar door dit verlangen bent u ontvankelijk voor de commerciële illusies die Valentijnsdag teweeg brengt. Leg maar een extra dekentje op het bed zodat u 's nachts warmte genoeg heeft en hou overdag mijn helpende hand vast. Deze week zal ik u uitleggen hoe lelijk mooie woorden kunnen zijn.

ster

Onlangs was ik in een drogisterij, om daar wat tabletjes tegen mijn migraine te kopen. Geschrokken verliet ik weer het pand. Men meende daar geheel op het komende liefdesfeest voorbereid te zijn, door allerhande hartvormig snoep- en speelgoed hoog op te stapelen. Er waren zelfs klanten die iets kochten, zag ik. Vast geen Liefdescursisten.

ster

In een nabijgelegen winkel schreeuwden ansichten allerlei voorbedrukte liefdesteksten in mijn delicate oortjes. Instinctief schermde ik ze af. Hoe u op effectieve wijze een Valentijnskaart moet schrijven, heb ik eerder nauwkeurig uiteengezet. Uw mooiste woorden komen uit uw hart. En de rest?

ster

De rest is vals.

ster

Een woord ontleent schoonheid aan waarheid; waarheid en schoonheid vallen dan in het woord samen. Het een bestaat dankzij het ander. Volgens deze Droste-redenering is een gedicht pas mooi als het waar is. Mag men dan geen poëzie van de dichter naar de Geliefde sturen?
Naturellement, maar alleen indien u werkelijk begrijpt wat de woorden betekenen en deze volledig onderschrijft. Zo niet, dan schept u misverstanden. Die zullen leiden tot afstand, in plaats van nabijheid. Aan u de keus.

ster

Ziet u, en daarom zijn al die ansichten die nu verkocht worden, zo iets verschrikkelijks. Hoe kan een fabriekswoord dat in miljoenen-oplage op zo'n Valentijnskaart gedrukt staat, nu voor u en uw aanstaande Geliefde waar zijn? C'est impossible!

ster

Liefdescursisten, wij zijn de allerlaatsten die nog geloven in de tedere kracht van het persoonlijke woord. Laat de massa-industrie maar dat zielloze geld verdienen aan de Valentijns-industrie. Wij zijn anders. Gelukkiger ook.

ster

Mais... daarmee zijn we er nog lang niet, althans waar het om u gaat. Een enkel complimentje brengt u aardig van de kook, een hartelijk geformuleerde uitnodiging accepteert u vol verwachting van intimiteiten en achteraf moet u constateren dat het allemaal weer het mooiste was in uw verbeelding. Daarom doceer ik straks in les 2 het nodige over fraaie zinnen uit de literatuur. Waar moet u op letten en waarop mag u vertrouwen? Zijn er literaire liefdeszinnen die altijd werken? Op maandag 12 februari kent u het antwoord op deze vragen.


Tot volgende week!

Uw eigen Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

P.S. En denk erom: trouw blijven aan de liefde. Koop geen voorbedrukte ansichtkaarten. Ik wil het beslist niet hebben.

Pauvre moi:

Repeteren:

Moi beveelt aan:

afsluit