De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Examentijd
Leidse Liefdescursus

Bonus-Les Maatschappijleer: Verboden Liefde

Leiden, maandag 18 juni 2001

Mijn Lieve Liefdescursisten,

De moraal verandert met de dag. Wat gisteren was verboden, is vandaag bespreekbaar en morgen oud nieuws. Knapenliefde, damesvreugdes en huishoudens met meerdere geliefdes in één Auping-bed, wij kijken nergens meer van op. Verboden liefdes zijn het al lang niet meer. Nee, die vormen niet. Deze week leg ik u uit dat sommige liefdes wel degelijk verboden zijn. Wat zeg ik, zonde. Doodzonde zelfs. En u weet wat er met doodzondaar gebeurt? Precies. Eeuwig branden in de hel. Wie denkend aan de hel eens de vinger in een kleine lucifervlam heeft gehouden, heeft deze week reden genoeg om op te letten. Verder wil ik niemand bang maken.

ster

De afgelopen maanden zijn wij nader tot elkaar gekomen. U leerde mij kennen als een Liefdesdocente met een uitzonderlijk romantisch hart en een bijpassende praktische instelling. Mijn principes legde ik u zorgvuldig uit. Gelukkig hebben de meesten van u begrepen dat moi's frivole toon wel degelijk een ernstige naklank had. Weinig neem ik zo serieus als de liefde.

ster

Van mij mag u alles maar moet u minstens even veel.

ster

Gaat u maar alle losse contacten aan die u in een dag kunt opscharrelen, maar behandel hen met respect. Kent u alleen de spelling van dat woord, neem dan een kunststof goudvis in huis. Zulke beestjes hebben ook liefde nodig en u kunt die wellicht aan hen geven. Ook mag u van mij alle soorten romances beleven waarin de betrokken partijen in toestemmen. Niets is mij te vreemd, en alles moet mogen. Hoewel...

ster

Er zijn toch liefdes die ik u verbied.

ster

Daar is bijvoorbeeld de gemaksliefde. U verveelt zich maar anders, bent bang voor eenzaamheid of weet niet zo gauw waar u een ander vandaan moet halen. Feitelijk is degene die u "Geliefde" noemt, een inwisselbaar personage geworden. De ander "schat" noemen, bespaart u zelfs de moeite van het onthouden van de voornaam. Deze liefde verbied ik u. Zij is schadelijk voor uw ziel, voor uw geloof in de liefde en bovendien misbruikt u die ander.
Leer alleen te zijn. Schraap de moed bijeen om op de Ware te wachten. Blijf ademhalen terwijl u dit doet.

ster

Een ander kwaad dat ik zie, is de versleten liefde. U bent ongevoelig geraakt voor de charmes van uw Geliefde. Alles is al te vaak gezegd, gevoeld en gedaan. Het rozenpad waarop u ooit vol verrukking hand in hand wandelde, is nu een vaal vloerkleedje.
Ook deze liefde kan ik u niet toestaan. Wie doorgaat met een versleten liefde, verliest geleidelijk het vermogen tot liefhebben. De lege gebaren van liefde hollen uw hart uit tot er een bodemloze leegte in uw borstkas is ontstaan. Vervolgens bent u vergeten wat liefde is. Zeg nou zelf: bent u daarvoor verwekt?

ster

Dan is er de gemiste liefde. U voelde zo veel voor die ander en dat was, weet u vaag, ook wederzijds. Maar u was bang, de omstandigheden zaten tegen, en eigenlijk kon u best volgende week of volgende maand die ander opbellen. En toen was het te laat.
Deze liefde ontzeg ik u. Voelt u liefde, is de wereld gevuld met uw hartslag voor de ander, dan bent u aan uzelf, mij en God verplicht ernaar te handelen. Onthou: uw angst geeft aan dat het om iets belangrijks gaat.
Nog steeds in de "ja maar"- fase? Bedenk dan, dat dit misschien de laatste week van uw leven is.

ster

Zo ziet u, al is de moraal wisselvallig, toch blijft l'amour duistere zones houden waar het slecht toeven is. O, u hoeft er niet voor naar de gevangenis en geldboetes gaan uw deur voorbij. Maar de straf op deze zondige liefdes is erger, want zij beschadigt uw vermogen tot liefhebben.
Aan overspel gedaan? U zult uw Geliefde nooit meer kunnen vertrouwen, en daardoor bent u eenzamer dan tevoor in de relatie. Gelogen over wie u was? De liefde die u ontvangt, is niet bestemd voor degene die u werkelijk bent.

ster

Alors, tijd voor een vrolijk woordje.

ster

Volgende week kunt u in het Examen van de Leidse Liefdescursus uw kennis van de liefde testen. Daarna gaat de Liefdesdocente met zomerreces. Maar vreest niet, Cursisten! Voor romantische brekebeentjes ben ik er nog, in geval van nood of voortdurend gesukkel dat tot meer van hetzelfde leidt. Op maandag 25 juni weet u of u tot deze categorie hoort.

 


Tot volgende week!

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Bijzonder:

Uit het Lexicon:

afsluit