De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Examentijd
Leidse Liefdescursus

Maatschappijleer Les 2: Roddel en Achterklap

Leiden, maandag 28 mei 2001

Lieve Liefdescursisten,

Voor zover bekend gemaakt is, zult u de hemel niet verdienen aan het practiseren van roddel en achterklap. Maar daarvoor zijn zoveel andere mogelijkheden, dat u zich daar weinig van hoeft aan te trekken, op mijn gezag althans. Au fond is roddel en achterklap nu eenmaal een aards fenomeen, en wat er is, daarmee leert men leven. Beter nog, dat leer ik u deze week hanteren. Daar gaan we.

ster

Roddel komt van het Oud-Pruisische rodelfahrt dat neergang betekent. Als u de levensstijl van een watje beoefent en dus alleen in het goede gelooft, zult u daarvan de nadelen ondervinden. Blijmoedig gaat u door het leven, gelovend dat de mensen zeggen wat ze denken en andersom. Hoe wreed kan dan de werkelijkheid u treffen! Tenzij u een goede levensverzekering heeft afgesloten op naam van uw lieve moedertje, is het verstandig deprimandes te voorkomen. Roddel en achterklap kunnen immers uw leven aanzienlijk veraangenamen.

ster

Stel, u heeft een oogje op een Mogelijke Geliefde. Of die ander wat voor u voelt, is een raadsel. Een postiljon d'amour inschakelen is zinloos. Wat te doen? U maakt gebruik van roddel en achterklap. Dat gaat als volgt.

ster

Via het circuit van gemeenschappelijke kennissen verspreidt u het gerucht dat u een prille romance beleeft met een ontstellend lelijke Geliefde. Verzin iets aannemelijks, zoals een onbehandelde vorm van eczeem. Degene die u in het hart gesloten heeft, zal zich gepasseerd voelen, daarna beledigd en vervolgens boos. Dat zal zich uiten in afwijzend gedrag. Voel u daarover verheugd. Want die boosheid getuigt van een zekere belangstelling voor uw romantisch doen en laten. Zo heeft u met roddel en achterklap de situatie veranderd en naar uw hand gezet.

ster

Maar wat te toen als er via dezelfde spreekbuizen allerlei nare berichten u ter ore komen over uw Huidige Geliefde?
Eens goed luisteren naar wie het zegt. Meestal is er sprake van rivaliteit, jaloezie of nieuwsgierigheid naar uw intelligentie. Of... uw Geliefde voert ter verdrijving van de verveling een liefdestest op u uit. Hou veel, zo niet alles, voor mogelijk in de liefde. Gelukkig heeft u mij om de doorns op uw pad aan te wijzen. Voor blinde Cursisten die het voorlezen door huisgenoten moe zijn, zal naar verwachting binnenkort een audio-versie van mijn lessen beschikbaar zijn. Zeg hen dat vast, opdat ook zij iets hebben om eh... naar uit te kijken.

ster

De moraal van mijn les is u vast wel duidelijk. Roddel en Achterklap zijn romantische instrumenten, die getuigen van een toegenomen intensiteit in uw liefdesleven. Indien u ze zo beschouwt, is er niets mis mee. De ellende begint pas, als u Roddel en Achterklap verwart met de waarheid. Dat is zoals u hopelijk beseft iets geheel anders.

ster

Hoewel... altijd de waarheid spreken is goed, maar kan tot veel narigheid leiden. Daarom bestaat de maatschappelijke norm van tact. Indien u tactvol bent, weet u dat het onhandig is om alles maar uit te blèren zoals uw hart het u ingeeft. Wat is het verschil is tussen tact en waarheid en wanneer is het een beter is dan het andere? Op maandag 4 juni leer ik u het toepassen van tact en waarheid op prille contacten, bestaande stalkers en voormalige aanbidders die in de herkansing willen.

 


Tot volgende week!

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Extra:

afsluit