De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Examentijd
Leidse Liefdescursus

Maatschappijleer Les 1: Wat zullen ze zeggen?

Leiden, maandag 21 mei 2001

Mijn lieve Liefdescursisten,

Wat de mensen van u zeggen, dat kan u niets schelen, verkondigt u vol bravoure. U heeft lak aan hun mening, staat boven het geroddel en spuugt in die hoogstaande positie op de heersende moraal.
Ja, dat kan wel zo wezen.
Maar als u gecharmeerd bent van een mogelijke Geliefde, is plotseling niemand u te min om informatie te verschaffen. Wat de mensen van die ander zullen zeggen, is nu van het hoogste belang. En vervolgens twijfelt u toch aan alles wat u hoort. Vreemd.
Ziehier de kwestie van deze week: wat zullen de mensen zeggen, en wat moet u daarmee?

ster

Vaak sturen wanhopige verliefden een postiljon d'amour op weg. Via een dergelijke tussenpersoon hopen zij te vernemen of het hart van de Mogelijke Geliefde voor hen klopt en wat de kansen zijn op een voor-altijd-gelukkig.
Mais... de postiljon heeft meestal eigen belangen en zal de boodschappen in het eigen voordeel overbrengen. Schakel dus nooit een klasgenoot, collega of lieve tante in, het zal u op den duur altijd berouwen. Maar als u er niet eens van op aan kunt wat één mens zegt, hoe zit dat dan met de anderen...

ster

Alors, de wereld is ingewikkeld en de liefde evenmeer, dat weten we nu wel. In het klooster gaan is ook al geen oplossing meer, sinds daar vergaderd wordt over het afschaffen van het celibaat.

ster

'De hel, dat zijn de anderen', schreef sombermans Sartre al. Nu is dat wat akelig geformuleerd maar toch bevat het zinnetje een kern van waarheid. Wij allen zijn veroordeeld tot elkaar, en menselijkerwijs hebben wij altijd wat op elkaar aan te merken.

ster

Voyons.U leidt een heerlijk overvloedig liefdesleven? Daar zijn al wat medemensen die zuinig hun mondje tuitten. Of heeft u sinds enkele jaren genoeg van ware liefde? Ook dan heffen bemoeizuchtige anderen een bestraffende vinger en manen u iedere dag optimaal te genieten. Ach, u kabbelt bij voorkeur mee met wat het leven u brengt? U hoort het afkeurend gemompel al aanzwellen.

ster

Indien u uw oren laat hangen naar wat de mensen zeggen, zult u altijd ongelukkig zijn. Zeker in de liefde. Beter is het trouw te zijn aan het beste in uzelf en goed te luisteren naar wat uw hart zegt.
Evenwel.. er zit een addertje onder het gras.

ster

Er is zoiets als een reputatie. Die bestaat helaas uit hetgeen de mensen zeggen. Deels is het roddel en achterklap, deels een vermoeden van waarheid. Wie vanaf morgen een romance voor het leven wenst, doet er dus beter aan vandaag discreet te zijn in zedeloze uitspattingen.

ster


Nu niet meteen arrogant uw neus optrekken voor een reputatie. Ook u bent daar gevoelig voor. Wat doet u bijvoorbeeld wanneer u hoort dat uw Mogelijke Geliefde de halve stad beloften van eeuwige trouw heeft gedaan? En ze vervolgens allemaal verbraken, dat ook nog. Kijkt u de postiljon d'amour eens onderzoekend aan of werpt u zichzelf luid wenend op de bank? Daarover vertel ik u volgende week, op 28 mei, in de Liefdescursus, waarin ik de voor-en nadelen van roddel en achterklap behandel.


Tot volgende week!

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo


P.S. Heeft u er overigens al eens over nagedacht hoe u roddel en achterklap in uw romantisch voordeel kunt gebruiken? Neen? Dat dacht ik al.

Onthullend:

afsluit