De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Examentijd
Leidse Liefdescursus

Economie Les 2: Romantische Investeringen

Leiden, maandag 15 januari 2001

Mijn lieve Liefdescursisten,

Het leven is hard, de liefde wreed en nog steeds is het winter. Heeft u iets over om naar uit te kijken? Mais oui, zou ik desgevraagd zeggen, indien u daar tenminste wat voor over heeft. Wie een roos wil, kan op spontane bloei gaan wachten. Geduld siert een mens, heet het dan braaf. Fis donc. Zelf zou ik zo iemand liever naar de winkel sturen om daar een zakje kunstmest te kopen. Zo heeft men sneller een bouquet bij elkaar dat een zeker iemand aangeboden kan worden.
Begrijpt u het principe al?

ster

Zucht... Het was ook wel très poëtisch. Ik zal duidelijker moeten zijn.

ster

Al te vaak ontvang ik wanhopige mails van Cursisten die klagen over hun eenzaamheid. Zij wensen een Geliefde, maar die moet wel vanzelf op hun pad komen. Men heeft het met zoveel nadruk over 'spontaniteit' of er een medaille mee te verdienen valt.
U begrijpt dat deze Liefdescursisten geen enkele inspanning wensen te leveren een Geliefde te vinden. Iedere romantische investering achten zij beneden hun niveau. Klagen evenwel niet.

ster

Liefde is een werkwoord, mijn lieve Brekebeentjes. Romantisch investeren ook. Om een Geliefde te vinden, zult u in die ander op romantische wijze moeten investeren. Dat wil zeggen: u richt uw aandacht op het welzijn van die ander. Vleien mag. Kijk de les over een Compliment maken nog even na. Liefdesbrieven schrijven kan ook heel nuttig zijn in deze fase.

ster

Aandachtspuntje: de ander niet verstikken met uw avances.

ster

Het gaat natuurlijk om een balans - weer zo'n mooie economische term - tussen het ijverig etaleren van uw amoureuze mogelijkheden en uw Mogelijke Geliefde de tijd te gunnen een eigen leven te leiden. Daar bent u wel even zoet mee.
"Hoe lang dan, Liefdesdocente?", jengelt u al aan mijn hoofd. Dat hangt er van af. Van uw capaciteiten, de ontvankelijkheid van uw Geliefde en toevalligheden als een zwak moment of een ziek huisdier. De diepte van uw affectie bepaalt uiteindelijk wanneer uw investering lonend genoeg is. Daar was het allemaal om begonnen, naturellement.

ster

In de beginfase van uw romantisch investeren peilt u de ontvankelijkheid van de ander. Komt er geen enkele reactie - dat wil zeggen: u wordt genegeerd - dan gaat u postzegels verzamelen. Ook een prachtige investering. Reageert de ander met het soort belangstelling waarvan u blij wordt, dan gaat u vervolgens gericht investeren. Het doel bepalen is uiteraard bijzonder belangrijk.
Dat blije gevoel... let daar op. U lacht zonder reden, heeft altijd warme voeten en denkt dat de mensen het eigenlijk allemaal goed bedoelen. Dat is de beste opbrengst. Nu doorgaan.

ster

Wenst u een verstikkend vaste relatie, dan stelt u bezoekjes aan meubelparadijzen voor. Saampjes eikenhouten bankstellen bezichtigen kan een grote bekoring hebben. Suikerzoete liefdesfilms doen het ook goed, vooral als er te huilen valt. Huur eens Bambi en hou uw adem in als Feline in beeld komt. Dynamischer types snikken overtuigender bij The West Side Story. Wilt u liever een meeslepender relatie, dan betreedt u het terrein van de verbeeldingskracht. Zo biedt picknicken op oude begraafplaatsen veel privacy die goed benut kan worden. Voor sommige commerciële kerkhofjes moet u reserveren. Bel dus even van te voren op.
Kortom, u investeert al naar gelang het doel dat u voor ogen heeft. Voor uw investeringen benut u uw romantisch kapitaal, waarover ik u vorige week tekst en uitleg verschafte.

ster

Als u werkelijk heeft opgelet, kunt u nu uw romantisch kapitaal gebruiken om investeringen mee te doen. Daarmee bent u er nog niet. Voor u en voor degenen met een Vaste Geliefde kan de twijfel toeslaan. Ook dan bieden economische principes uitkomst. Hoe maakt u de balans op van een Pril Contact of van een Bestaande Geliefde? Wanneer is het tijd om de boeken te sluiten? U weet het allemaal op maandag 22 januari.


Tot volgende week!

Uw eigen Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

P.S. Na volgende week: de Tussen-Toets! Het eerste uur van de waarheid, waarin u gaat begrijpen wat u tot dusver van mijn Liefdeslessen heeft opgestoken. De Toets is een zelf-diagnose systeem, heel ingenieus door moi zelf ontworpen.

Nakijken:

Nakijken:

afsluit