De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Examentijd
Leidse Liefdescursus

Algebra Les 3: Essentialia

Leiden, maandag 2 april 2001

Mijn dierbare Cursisten,

Liefde heeft veel gezichten. De jongeman die ons passeert op een lezingenmiddag, het meisje dat u guitig aankijkt in een winkel, die ene vrouw, zo'n fascinerende man. Ieder van hen kan uw hart in liefde doen ontvlammen. En zo onverwacht, ook! Thuis zit u verrukt op de bank en overdenkt deze wonderlijke gebeurtenis. Zo plotseling en zo intens, dat moet wel liefde zijn. U voelt zich boven anderen verheven. Is dat de hand van God, is het uw karma of eenvoudig Allah's wil?

ster

Tut tut, Liefdescursisten. Niet overdrijven. De biologen onder ons weten dat het hier om simpele voortplantingsdrift gaat. Die wordt gedurende enkele weken fraai aangekleed met bossen rozen, zoete woorden en beloften van croissants in de ochtend. Maar met liefde heeft zulks, strikt genomen, niets van doen.

ster

Wij leggen fenomenen als voorjaarsbronst terzijde en concentreren ons op de essentialia. Die leren we kennen uit de logia van de algebra.

ster

In de algebraïsche leer trekt men par example uit het getal 25 de wortel. Dat is 5. Het kwadraat van dat beeldschone priemgetal is 25. Dit bewijst op zich natuurlijk niets, maar we komen er wel verder mee in natuurkundige berekeningen van bijvoorbeeld de zwaartekracht.
Zulks kan voor sommige Cursisten geruststellend zijn als hun hart in scherven breekt; zij kunnen dan berekenen wanneer die de grond raken.
U ziet: wortel trekken is dus vragen naar de kern, en uit de kern moet het geheel voortkomen. Wederom zien we een parallel tussen algebra en liefde.

ster

De kern van liefde is verlangen. Dat kan zich uiten in handelingen, die zich erop richten om liefde te praktiseren. Men geeft rozen, reist naar Parijs of smacht vele jaren met zuchten en snikken naar die onbereikbare Geliefde.
Maar au fond is verlangen een zuivere emotie. Een vijver in ruste, een meer zonder golven. Pas als u de waterspiegel in beweging brengt door te gaan handelen, ontstaan er nieuwe situaties.

ster

Liefde is een werkwoord, dat herhaal ik tot u het eindelijk onthoudt. Maar: liefde is niet maakbaar. U kunt er niet voor zorgen dat die ander naar u gaat verlangen. Daarvoor staat de ware liefde te dicht bij het goddelijke.

ster

Wel kunt u liefde sturen. Dan gooit u een steentje in de vijver en u beroert het meer. Golven ontstaan, u maakt deel uit van een nieuwe beweging en daaruit kan...
Vergeef mij, Liefdescursisten. Ik word snel poëtisch als ik over l'amour praat. Praktische aanwijzingen wenst u. Dat kan.
Om te beginnen: u gaat op tijd in bad. Uw kleren zijn heel en schoon. Beperk uw dosis parfum; de oertijd waarin u met een geurspoor uw territorium af moest bakenen, ligt ver achter ons. Verder vertoont u beschaafde omgangsvormen. Tegen kleine huisdieren bent u vriendelijk. Verzorg uw handen want daarmee wordt u geacht te strelen; geen overdadige nagellengtes of rouwranden dus. Als u voedselallergieën of andere neuroses heeft, hoeft u niet mee te eten. Tot slot mag u al het onschuldig raffinnement toepassen dat ik u in mijn Liefdeslessen aanleer.

ster

Ja, dat zei uw moeder ook al, hoor ik u knorren.

ster

En dan toch niet geluisterd, hm! Als ik uit winkelen ga, kom ik al te vaak mensen tegen die hongerig naar liefde om zich heen kijken. En zelf zijn ze zo onverzorgd als een aardappel die net uit de klei komt. Lelijk hoeft niemand te zijn. Wie zichzelf met aandacht en genegenheid behandelt, zal bij een ander verlangen kunnen opwekken naar uw nabijheid.
Liefde heeft verlangen als wortel, als essentie. Het kwadraat van verlangen is liefde. Mits... Tenzij... Op voorwaarde dat....

ster

U kon de laatste drie zinnen toch moeiteloos aanvullen? Zo ja, dan hoef ik mij geen zorgen te maken over u. Volgende week is het namelijk weer tijd voor de Tussen-Toets, nu al een begrip in de Cursus. Daarmee kunt u testen of u de Liefdeslessen wel goed begrepen hebt en of u te mijner tijd klaar bent voor het Liefdes-Examen.
Op maandag 9 april weten u en ik hoe het ervoor staat.


Tot volgende week!

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

afsluit