De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Examentijd
Leidse Liefdescursus

Algebra Les 2: Maak Mij Compleet!

Leiden, maandag 26 maart 2001

Liefdescursisten,

Een algebraïsche verzameling is compleet of niet. Zo eenvoudig is deze logica dat zij ook in essentie voor de zaken der liefde geldt. Denk eens terug. Hoe heerlijk zuchtte u dat die ander u 'compleet' maakte. Ach... Of daarna, hoe pijnlijk wreed u een gat in uw hart voelde, alsof er een stuk uit gescheurd was. Incompleet.
Liefde is een verzameling van twee. Maar heeft u die ander werkelijk nodig om compleet te zijn? Laten we voorzichtig een antwoord zoeken, want de logica is streng maar het hart is kwetsbaar.

ster

Wij gaan eerst in op het fenomeen 'compleet'. Vroeger was dit een bekend fenomeen. De Walra-consulente verkocht volledige uitzetten van handdoeken, washandjes en allerhande voorwerpjes die een meisje moest hebben voor haar uitzet. Dan was er de dame van de Tupperware, die betrouwbare series roze sluitdozen verkocht in overzichtelijke maten. In die gouden tijden van weleer wist iedereen wat compleet was, nu verwart menigeen het met melkpoeder. Nederland holt achteruit, cultuurhistorisch gezien.

ster

Maar fini met de melancholie.

ster

Laten wij het eenvoudig zeggen: compleet is genoeg. Genoeg is voldoende. En voldoende is compleet. Aanschouw de schoonheid van een circelvormige logica.
Zo, daar zijn we ook weer uit. Nu de theorie bekend is, stomen we door naar de liefdespraktijk.

ster

Velen van mijn Liefdescursisten voelen zich incompleet. Dagelijks ervaren zij in hun leven een groot gemis en zij verlangen naar vervulling. Uren kunnen zij dagdromen over de ideale Geliefde, over samen uit en samen thuis en over het adopteren van een lief asielhondje. Zolang zij deze levensidealen niet vervuld hebben, voelden zij zich incompleet. Dat doet hen pijn.
Als u tot dezulken behoort, heeft u mijn warme sympathie. Maar ook mijn strenge aandacht. Laat ik die vermommen als tederheid en u leiden in een kleine oefening.

ster

U sluit zodadelijk uw ogen. Dan vormt u zich een beeld van Aanstaande Geliefde. Let met name op de gewenste eigenschappen en welk soort uitstapjes daaruit voortvloeien. Niet in verdrinken, hoor. Stel maar even uw kookwekkertje in op tien minuten. Zo. Doe maar. Dan verder lezen.

ster

Hm? Ja, ik ben er nog. Die Ideale Geliefde... zeg eens eerlijk... heeft die niet net de eigenschappen die u ontbreken? Die ander houdt zo van uitgaan; u komt door verlegenheid nauwelijks in gesprek met mensen. En terwijl u zich bijna schaamt voor uw kledij, was uw Geliefde een wonder van goede smaak. Samen zou u compleet zijn, in balans.
Maar ja.
U bent niet samen.
U bent incompleet.

ster

Nu niet meteen uit het raam springen, want we naderen de ontknoping van de liefdesles. De eigenschappen die u de Ideale Geliefde toedroomde, ontbreken u. De pijn van het incompleet zijn kunt u verminderen of wegnemen door dezelfde eigenschappen te ontwikkelen. Verlegen? Neem initiatief. Te sloom? Ga naar de huisarts. Slonzig? Koop een tijdschrift. Hoe dan ook, begin ergens. Dan zult u uiteindelijk merken dat de Ideale Geliefde u niet compleet moet maken, maar als een aanvulling op uw leven komt.

ster

Het is mooi gezegd, en dat niet voor de eerste keer, maar toch zit er waarheid in. Dat voelt u wel, is het niet? En met uw instemmend knikje zijn we aangekomen bij het onderwerp van de derde algebra-les: wortel trekken. Neen, u hoeft niet het bos in en alruin kunt u ook met rust laten. We laten de natuur voor wat ze is en concentreren ons op de liefde. Wat maakt nu dat u van iemand gaat houden, of iemand van u? Als het niet gaat om dat vermaledijde compleet-worden, wat doet er dan wel toe?
Het antwoord op deze vragen fluister ik u op maandag 2 april in het oor.


Tot volgende week!

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

afsluit