De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Droom & Daad
Leidse Liefdescursus

Afspraakjes Maken

Leiden, maandag 24 februari 2003

Lieve Liefdescursisten,

Heeft u het ook gevoeld? Ondanks de kou van de afgelopen dagen en al het teenafvriezende weer ten spijt hing opeens het voorjaar in de lucht. Een seconde, misschien twee. Vooruit, een minuut voor de dromers onder u die verlangend naar een onbewolkte winterzonhemel staarden. Voorjaar! U voelt zich onrustig worden. Dat zijn de hormonen. In mijn Liefdescursus noem ik dat: verlangens. Naar wat, naar wie? U moet die verlangens wel in goede banen leiden, Cursisten, anders holt het achteruit met de beschaving. Hoog tijd om eens een afspraakje te maken. In het romantische, naturellement.

blaadje

Wat heeft u nodig voor een romantisch afspraakje? Slechts vier ingrediënten. Het vijfde wordt u geschonken: la bonne fortune. Men neme een Mogelijke Geliefde in gedachten, een doel voor ogen en een redelijk geldbedrag in de portemonnee. Deze drie dient u eerst te begrijpen, voordat we aan het vierde en belangrijkste ingrediënt toekomen.

blaadje

Een Mogelijke Geliefde. Mag het ook een vertrouwd iemand zijn, vragen bange Cursisten aan mij. Mais... natuurlijk mag u met de buurvrouw of een oude oom op stap, maar romantisch en vertrouwd, dat zijn twee begrippen die elkaar niet goed verdragen. Zoals de titel van een beroemd boek vraagt: kun je vegetarisch zijn en toch van kip houden? Ach, sommige vragen beantwoorden zich vanzelf.
Indien u een romantisch leven wenst, dan komt u onvermijdelijk in aanraking met de liefde. Romantiek is immers het voorportaal van de liefde. Eerst het een, dan het ander. Hoe verlangender u bent naar de Mogelijke Geliefde, des te groter zal uw geluk zijn als het u lukt om een afspraakje te maken. Kan die vertrouwde oude oom dat geluk bieden? Die zenuwen veroorzaken? Neen.

blaadje

Dan het tweede ingrediënt: een doel voor ogen. Ik veracht het concept: "wij zien wel". In de regel leidt dat namelijk nergens toe, behalve tot zwerven op straat in de hoop een aardig café of, al naar gelang het zwerven langer duurt, desnoods bij een jeugdhonk te mogen uitrusten. Een romantisch mens heeft een plan, want alles moet ergens toe leiden en heeft u geen plan, dan leidt het allemaal nergens toe.
Wat is een doel? Dat is een plan: u wilt naar een restaurant en weet ook al welke cuisine men daar heeft, u zou graag naar de bioscoop willen dus u heeft het actuele filmoverzicht bij de hand, of u zou graag uit wandelen gaan en daarom beschikt u over een aantal routes met opgave van afstand en aantal pannenkoekhuisjes aan de kant van de weg. Ziehier de formule: plan=doel. Daar volgt uit dat voorbereiding noodzakelijk is. Raadpleeg de Gouden Gids, zoek via internet uit welke films waar draaien en zorg dat u in het bezit komt van recente plattegronden.

blaadje

Nu het derde en voorlaatste ingrediënt voor een romantisch afspraakje: voldoende geld. Kost liefde geld? Ik dacht het wel. Ja, voor niets gaat de zon op, dat wel, maar de tram die u naar het strand neemt, kost geld. Aandacht is gratis, maar als u het door de telefoon verstrekt, betaalt u een telecommunicatiebedrijf. Zelf van het wandelen naar uw Geliefde, slijten uw schoenzolen.
U kunt het natuurlijk net zo duur maken als u zelf wilt. Maar enig geld zal er moeten wezen, zeker als u een ander mee uit wilt nemen op een afspraakje. Wie vraagt, betaalt.

blaadje

Ik geloof dat u nu rijp bent om te vernemen wat het vierde en belangrijkste ingrediënt is voor een romantisch afspraakje. Dat is simpelweg: moed.

blaadje

Bij een romantisch afspraakje horen emoties als zenuwachtigheid, verlegenheid en angst. Ook knorrige afweer hoort hierbij. U wilt niet, u hoeft niet en u kan niet, u haat romantiek - allemaal wanhoop, voortkomend uit uw vrees om afgewezen te worden, om niet goed genoeg te zijn.
Soms verlangt u ernaar om onverschillig te zijn. Alsof dat ideaal is. Denk eens na, Liefdescursisten. Onverschillige mensen weten niet wat liefde is. Want zij zijn... inderdaad, onverschillig.
Het is beter dat u blijft zoals u bent. Maar het is dan wel zaak, dat u moed verzamelt. Omdat moed het zusje is van angst, moet u uw angsten onder ogen zien.

blaadje

U bent bang om de telefoon op te nemen, om die ander aan te spreken, om een compliment te geven. Na mijn liefdeslessen over deze onderwerpen weet u wel hoe het moed, maar de angst kan de praktijk in de weg staan. Wat nu?

blaadje

De angst die u voelt, heeft u zelf gemaakt. Door uzelf toe te spreken. En door te dagdromen over alle manieren waarop het verkeerd kon gaan. Dat moet maar eens afgelopen zijn. Voordat u ook maar één poging doet om een Romantisch Afspraakje te maken, gaat u dagdromen over een succesvolle poging daartoe. Droom dat de ander blij verrast is u te zien of horen, enthousiast reageert op uw voorstel en uit zichzelf zegt uit te kijken naar het afspraakje. Eerst zult u overweldigd zijn door zoveel positieve respons. Gek, hè? U merkt nu pas, hoezeer u een negatieve reactie verwacht. Daarom is dagdromen zo nuttig: u leert om open te staan voor het fijnste.
Het fijnste? Ja, zeker. Want eens zult u uw Geliefde vinden. Voor hem of haar hoeft u, uitzonderingen daargelaten, niet bang te zijn. Ook niet bij het eerste Romantische Afspraakje. En mocht u deze keer uw Geliefde niet treffen, dan is er ook niets om bang voor te zijn.

blaadje

Zelf kan ik de keren niet meer tellen dat ik benaderd ben voor een Romantisch Afspraakje. Men deed zijn best. Weekenden naar Parijs werden voorgesteld, nachtelijke rondvaarten in speciaal voor moi afgehuurde boten of anders dacht men mij te verblijden met een overmatig groot bouquet witte lelies. Alles tevergeefs. Ik wou niet. Dergelijke voorstellen kwamen altijd van een heer - steeds een ander, dat wel - die alleen in buitenproportionele verhoudingen kon denken. Uitermate vermoeiend. Liever eet ik een chocoladetaartje in een Grand Café. Veel intiemer. Van lelies moet ik trouwens hoesten.

blaadje

Leermoment: angst hoort bij het maken van een Romantisch Afspraakje. U hoeft zich daardoor dus niet tegen te laten houden.

blaadje

Laat ik optimistisch zijn en ervan uit gaan dat u zich inzet. U dagdroomt zich vlijtig het huiswerk door, verzamelt de juiste ingrediënten voor het maken van een Romantisch Afspraakje en uiteindelijk slaagt u erin samen met een Mogelijke Geliefde uit te zullen gaan.
Dan krijgt u te maken met het delicate punt van het Hand Vasthouden. Te vroeg of te laat, 't is even ellendig. Veel in de romantiek hangt af van het juiste moment. En daarna van de wijze waarop u dat moment benut. Moet u dan werkelijk overal over nadenken? Ja. Uw alternatieven: doorbolderen zoals u deed voor u mijn liefdeslessen bestudeerde of celibatair leven. Dat kan altijd nog. En 't heeft geen waarde als u dat bij gebrek aan romantisch succes gaat doen. Neen, eerst alles proberen wat kan en mag.

blaadje

Aanstaande maandag leer ik u hoe het precies zit met het op romantische wjze de hand vasthouden van een Mogelijke Geliefde. Komen daar speciale handtechnieken aan te pas, hoe transpiratieproblemen op te lossen en wanneer is het wenselijk om die hand weer los te laten?
Als u dat alles eerder wist, had u het al gedaan. Nu moet u wachten tot maandag 3 maart, want dan hoort u alles van moi,

uw doortastende Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan