De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Droom & Daad
Leidse Liefdescursus

Doorleven na Valentijnsdag

Leiden, maandag 17 februari 2003

Allerliefste Liefdescursisten,

O, wat een desillusie! Al die dagdromen over liefde, zo veel verlangens en met Valentijnsdag, hoogtij der romantiek, bleef uw brievenbus leeg. Uw moeder die een cursus mailen voor senioren volgt, stuurde u een zelfgebouwde Valentijnskaart. Dat was meer dan sommige anderen kregen, beseft u. Maar 't maakte uw gemis aan ware romantiek des te schrijnender. Dat geldt ook voor de Cursisten die een Valentijnskaart van de verkeerde afzender kregen: uw vaste stalkers, een broer-figuur die zo onderhand beter moest weten of mensen die u al maandenlang verafschuwt. Hoe dan ook: Valentijndag viel tegen. Mes pauvres... Hoe nu verder, vraagt u mij. Eenvoudig.

blaadje

Moivoelt veel voor de lijdenden in onze samenleving, vooral als 't om liefde gaat. Iedereen die werkelijk durft lief te hebben, kan hier vroeger of later in belanden. Het is dus voor elke Liefdescursist nuttig. Heeft u toevallig net de liefde-voor-altijd ontmoet, dan beveel ik de Liefdescursus met nadruk aan. Geluk maakt hoogmoedig. Blijf ook oog houden voor degenen die 't moeilijk hebben.

blaadje

Een Valentijnskaart van de verkeerde afzender negeert u. Helemaal. Dus niet verscheuren en zonder porto terugsturen met een ingesloten baksteen. Evenmin extra boos gaan kijken of de wenkbrauwen optrekken ingeval u de afzender op straat ontmoet. Is die ander zo grof om te vragen of u de betreffende ansicht heeft ontvangen, dan antwoordt u koel: "Dat kan ik me niet meer herinneren." In gedachten zegt u erbij: "want ik tel alleen de aangename herinneringen." Dat moet voldoende zijn. Wordt de vraag herhaald? U herhaalt het antwoord. Zulks heet de techniek van de kapotte grammophoonplaat. Stug volhouden, Liefdescursisten! Na een uurtje is 't genoeg en mag u weg.

blaadje

De post-Valentijnscrisis treft velen onder u. 't Lijkt opeens zo iets ellendigs te zijn geweest, die lege brievenbus. Komt er nu een liefdeleeg jaar aan? Was Valentijnsdag daarvan de voorbode? O, 't is zo lang, een jaar...

blaadje

Liefdescursisten, ik zeg daarop: "Foei!"

blaadje

Encore: Foei!!

blaadje

Want waarom zou u zich zo passief opstellen? Nergens voor nodig. Bedenk van wie u het liefste een Valentijnskaart had ontvangen. Het allerliefste... Juist. Die gaat u nu zelf een kaart sturen. Met beleid, dat wel.

blaadje

Nu Valentijn gedaan is, verwacht niemand meer een ansicht. Ideaal!

blaadje

Dit is uw kans. Koop een mooie kaart met veel uitstraling. Een chic bouquet bloemen, de opgaande zon, een vogel tegen een lucht met zomerwolken - afbeeldingen van hoop en verlangen zijn het feitelijk. De envelop is uiteraard bijpassend; weinig stelt zo teleur als een veelbelovende ansicht in een envelop die er zomaar even bijgescharreld is. Wat u stuurt aan uw Mogelijke Geliefde, is in feite een afgezant van uzelf. Wees dus zorgvuldig.

blaadje

Maar... wat schrijft u toch op die kaart? U wilt iets hartelijks dat toch niet overdreven is, iets romantisch zonder enge kleverigheid en een toenadering waar de ander niet van wegschrikt. Het doel van uw actie is de aandacht van uw Mogelijke Geliefde krijgen. Heeft u die, dan kunt u door Romantisch te Telefoneren die ander mee uitvragen. Hoe dat moet en wat de valkuilen zijn (pas op, pas op), behandel ik volgende week. Blijf alert, blijf dagdromen, want daarin vindt u uw hartsverlangens.

blaadje

U neemt de ansicht ter hand. En een velletje papier om op te oefenen. U schrijft eerst in het klad, dan in het net.

 • Uw aanhef:
  Altijd: "lieve"
  U wilt toch liefde? Begin er dan zelf mee. Er kan u niets gebeuren. Komt er een opmerking over, dan vraagt u verbaasd: "Maar je bènt toch lief?" En als u een moedige dag heeft, zegt u: "Ik vind tenminste van wel." Blijft er protest komen, dan kunt u naar eer en geweten verklaren dat u zich kennelijk vergist heeft en u beëindigt het contact. Ja, als het zo moet, dan liever niet.
 • Enkele regels:
  U schrijft wat over de afbeelding die op de kaart te zien is. De vogel vond u zo mooi, de zonsopgang ontroerde u, de bloemen brachten de lente in huis. Dan zegt u in uw eigen woorden: "Dat wilde ik graag met je delen."
 • De afsluiting:
  Dat is uw naam. Geen groeten, zelfs geen hartelijke. Een naam is genoeg. Voor- en achternaam.

blaadje

Voldoende frankeren en posten. Een week erna kunt u opbellen voor een ontspannen gesprek met romantische vraag. Begin op de vijfde dag na het versturen met de mentale voorbereiding hierop door over het gesprek te dagdromen. Wat gebeurt er, hoe klinkt uw stem en wanneer is het juiste moment om op te hangen? Neem deze dagdroom als het huiswerk voor de komende week.

blaadje

Leermoment: liefde bestaat ook na Valentijnsdag.

blaadje

Volgende week bent u weer op het romantische juiste spoor, Valentijnsdag of niet. Als en indien u een braaf Liefdescursistje bent geweest, vertoont uw liefdesleven een opmerkelijke vooruitgang. Er is beweging in gekomen. 't Is wel zo, dat u de laatste tijd wat zenuwachtiger bent. Dat gaat volgende week nog erger worden. Dan leg ik u namelijk uit hoe u romantische afspraakjes moet en kunt maken. Daar is de angst voor afwijzing al...
En wat dan?
Volgende week maandag het antwoord op deze kwellende vraag alsook praktische tips en adviezen van moi,

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan