De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Droom & Daad
Leidse Liefdescursus

Ondeugend flirten

Leiden, maandag 20 januari 2003

Mijn Lieve Liefdescursisten,

Na alles wat moi u de vorige week uiteen heeft gezet, mag het voor geen enkele Liefdescursist nog een probleem wezen om iemand aan te spreken. Ah?.... Ik hoor twijfel? Dan is het raadzaam de Les nog eens na te lezen in het archief, waarin alle handreikingen uit Droom & Daad bijeen staan. Wie nog tobt over het antwoord op romantische basisvragen, doet er verstandig aan eerst de Opfriscursus te bestuderen. Heus, u bent anders maar een blok aan het been van de gevorderde Liefdescursisten. Die hebben het al moeilijk genoeg. Alors, liefdeskonijntjes, ken uw plaats!

blaadje

Mooi. We zijn nu onder ons. Ik ga u deze week leren hoe u ondeugend moet flirten. En toch fatsoenlijk blijft, dat spreekt voor zich. Maar wat is fatsoen nog in dit land? Ik ween als ik zie hoe moeilijk de romantiek zich staande houdt tegenover grove sexuele uitingen. Ontblotingen zijn aan de orde van de dag. Expliciet taalgebruik ook. Wanneer toch ging het heerlijke van het mysterie verloren? Wanneer de zoetheid van de suggestie? Wanneer veranderde de onschuldige ondeugd in iets lelijks?

blaadje

Voor ons, mes plus cher enfants moet dat moment nog aanbreken. Wij geloven in romantiek. Maar toch... misschien zal ik uiteindelijk de enige in Nederland en omstreken zijn die in de ware romantiek gelooft. Welnu, zo zij het.

blaadje

Ondeugend flirten, wat is dat eigenlijk? Laat ik u eerst zeggen wat het niet is. Dan kunt u meteen wat primitieve gedachten weggooien. Het heeft niets te maken met volle blouses of volle broeken. Evenmin met rechtstreekse uitnodigingen voor gymnastiek op slaapkamertjes. En 't staat ook helemaal los van drank en hormonen.

blaadje

Moi stelt u het volgende experiment voor. Leunt u zodadelijk achterover met de ogen gesloten. Even dagdromen over ondeugend flirten zonder bovengenoemde ingrediënten. Toe maar. Probeer het. U bent op een late zondagmiddag in een grand café. Vlakbij u staat een Mogelijke Geliefde die een gesprekje heeft aangeknoopt. Nu bent u aan zet. U gaat ondeugend flirten. Dagdroom enkele minuten over deze situatie.

blaadje

Ja. Daar bent u weer. 't Viel niet mee, hm? Maar denk positief: u kunt veel gaan bijleren.

blaadje

In mijn vorige liefdesles leerde u hoe u iemand moest aanspreken. Ik vat samen: kies een geschikte situatie, vraag eerst naar een feit en dan naar een mening. Nu gaat u een stap verder door te flirten. Ondeugend.

blaadje

Ondeugend flirten ontstaat wanneer u A zegt en tegelijkertijd B doet. Het doel ervan is een aangename verwarring bij de Mogelijke Geliefde te veroorzaken. Zo smeedt u aan uw liefdesband. Simple comme bonjour!
U zegt A.
Dus: u volgt de lijn van het gesprek. Die is vriendelijk, prettig en misschien zelfs een beetje kibbelend van toon. U hoeft het heus niet altijd met die ander eens te zijn. Heren met castratieangst moeten zich vermannen, dames met een zachte inborst dienen een eigen mening te ontwikkelen. Van meepraters houdt niemand.
Dan: terwijl u A zegt, doet u B. Dat wil zeggen: lichaamstaal. Ga dichter bij die Ander staan, hou uw hoofd schuin (een béétje), laat eens wat uit uw handen vallen (aldus toont u overrompeld te zijn door de charme van de Ander), glimlach bovengemiddeld vak, hou het oogcontact vast, raak die ander aan en weet bij dit alles vooral maat te houden. Oefen alstublieft thuis voor de spiegel. Dan herkent u snel de grens tussen normaal en krankzinnig.

blaadje

Uw lichaamstaal komt voort uit een bron. Dat zijn uw wensdromen over de lichamelijke vereniging met die Ander. Details zal ik achterwege laten, net als u dat in dit stadium zult doen. Het is evenwel een feit, dat uw wensdromen de essence zijn van uw lichaamstaal. De kleur, de sfeer, de verwachting, de suggestie.... het is tout, tout!

blaadje

Maar... dit alles heeft alleen enige kans van slagen als u werkelijke liefde voor die Ander voelt. Anders etaleert u lage lust, die niets betekent en nergens toe leidt. Uw doel is Ware Liefde. Ondeugend flirten is een stap op weg naar dat doel. U suggereert en toont hartstocht, zonder het plan die meteen in daden om te zetten. Waarom zou u ook?

blaadje

U gaat ervan uit dat de Mogelijke Geliefde ook de Ware Geliefde zal zijn, de Liefde van uw Leven. In dat geval beveel ik u streng aan van alle romantische fasen te genieten. Is dit werkelijk degene met wie u oud zult worden, dan is dit de laatste keer dat u de eerste kus zult geven. Lees die zin nog enkele keren over. U begrijpt: haast is uit den boze. Snelsnelsnel is dodelijk voor broze emoties als tederheid en schuchtere verlegenheid.

blaadje

U heeft recht op de verrukkelijke traagheid van de romantiek. En die ander ook. Beperk dus de tijd van het Ondeugend Flirten tot zo'n vijf minuten. Heeft u geen tijdsgevoel, oefen dan thuis met een kookwekker. Vindt u dit een gek idee, probeer het dan één keer, zodat u meteen de wijsheid van mijn advies begrijpt. De meeste Liefdescursisten hebben namelijk nul tijdsgevoel als het op de romantiek aankomt.

blaadje

Leermoment: wie wil leren om ondeugend te flirten, zal om niet volledig voor gek te staan thuis moeten oefenen.

blaadje

En wat gebeurt er na het Ondeugend Flirten? Eenvoudig. Dan blijft u nog even het gesprek voeren, maar u past minder elementen lichaamstaal toe. Na enkele minuten (rustig afbouwen, hoor) bent u weer eenvoudig in gesprek. Daarbij blijft natuurlijk niet. U wilt dolgraag met die ander uit. Hoe gaat u dat aanpakken? Daar kom ik over enkele weken op terug. Eerst gaat u een andere vaardigheid leren: romantisch telefoneren.

blaadje

Mais.... geen e-mails? Geen sms-en? Non! roep ik u krachtig toe. Dat alles is niets in het romantische verkeer. Platte woorden zonder emotie. Leert u eerst maar eens romantisch telefoneren, zou ik zeggen, dan kunt u al meer dan menig ander.
Daarmee heeft u het huiswerk voor deze week. Tweeledig. Allereerst gaat u dagdromen over Ondeugend Flirten. Dan probeert u in uw dagdromen uit wat romantisch telefoneren voor u kan betekenen. Wat kunt u ermee tot stand brengen? Welke unieke romantische mogelijkheden biedt de telefoon? En hoe komt u eigenlijk aan het telefoonnummer van de Mogelijke Geliefde? Droomstof te over, zou ik zeggen. Volgende week leg ik het allemaal uit. Op maandag 27 januari los ik uw laatste probleempjes omtrent Ondeugend Flirten op en ga ik in op de onverwachte romantiek van de telefoon. Die is rijker dan u denkt, weet moi,

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan