De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Droom & Daad
Leidse Liefdescursus

Iemand Aanspreken

Leiden, maandag 13 januari 2003

Lieve Liefdescursisten,

Het doet moi genoegen nog zo vele Liefdescursisten deze week te mogen begroeten. De vorige week heb ik u leren dromen en vele Cursisten hebben mij gemaild al snel in de nachtmerries terecht te komen. Doorzetten, doorzetten en doorzetten, raad ik u aan. Deze week zal het gemakkelijker zijn. U gaat leren iemand aan te spreken. Een lief en bijzonder iemand, in wie u een Geliefde vermoedt. Wie zou u nu werkelijk jamais aan durven spreken? Laat uw bange hartje die naam eens fluisteren...

blaadje

Precies, die.

blaadje

Ach, u bent bang om die Ander aan te spreken? Logisch. Als u angst voelt, heeft u iets te verliezen. Mensen die u niets kunnen schelen, spreekt u zomaar over van alles aan. Maar als het er echt toe doet... dan is het anders. Belangrijker. En: meer de moeite waard. Uw moeite.

blaadje

Natuurlijk stormt u niet zomaar op die Ander af. Oppervlakkige mensen doen dat wel. Zij noemen dat spontaan. Psychoses zijn dat ook.

blaadje

Vorige week gaf ik u als huiswerk op om veelvuldig te dagdromen over het aanspreken van een Mogelijke Geliefde. Ik droeg u op via dagdromen te onderzoeken hoe dat u afging.

blaadje

Neen, 't ging niet best, mes pauvres. Op dergelijke momenten zucht een Liefdesdocente diep en droevig. Soms is het werkelijk of u niets geleerd heeft. Of dacht u dat het allemaal vanzelf goed zou komen? Oh. Daarom volgt u zeker mijn Liefdeslessen.

blaadje

Liefdescursist O. uit Kerkrade dagdroomde dat hij zijn Ideale Vrouw in de supermarkt aansprak. Op zich geen slecht idee. De vraag waar de chocolade ligt, kan iedere vrouw wel beantwoorden. Maar: O. uit Kerkrade vroeg haar in zijn dagdroom mee uit naar de sauna, en dat nog wel terwijl hij vlak achter haar in een volle en aandachtig toeluisterende rij voor de kassa stond. Natuurlijk negeerde de arme vrouw hem. O. moet zijn dagdromen beter inrichten met praktische omstandigheden. Als een ander gemakkelijk 'nee' kan zeggen, komt het 'ja' ook sneller over de lippen.

blaadje

Dan was er Liefdescursiste C. uit Zwolle. Zij meende geëmancipeerd genoeg te zijn voor de rechtstreekse aanpak. Welk verzoek zij aan een viriel uitziende heer in het café deed, wil ik hier niet herhalen; iedere Cursist die de innerlijke beschaving mist die C. zo totaal ontbeert, kan zich dat wel voorstellen. C. uit Zwolle moet bedenken dat er onder het borsthaar van viriel uitziende heren vaak een gevoelig hart klopt. Ook zij stellen prijs op een vriendelijke benadering.

blaadje

Een derde Liefdescursist mag niet ongenoemd blijven. Ik denk met mededogen aan S., woonachtig in het kleine dorpje T. te Drenthe. In zijn dagdroom sprak hij zijn Mogelijke Geliefde aan tijdens een buurtfeest, om daarna door het hele dorp met de vinger nagewezen te worden. Voor hem was deze dagdroom zo pijnlijk, dat hij nu niemand meer aan durft te kijken. Zijn boodschappen doet hij via 't internet.

blaadje

U leert uit uw dagdromen dat er kennelijk aandachtspunten zijn. De juiste omgeving, een aangename toenadering en de mogelijkheid om u na afwijzing discreet terug te trekken.
Goede plaatsen om iemand aan te spreken: de paden van de supermarkt, een winkel waar u nooit meer hoeft te komen of een ontspannen samenzijn met vele onbekenden die nul belangstelling voor u hebben. Verkeerde gelegenheden: in een rij voor de supermarktkassa, voor de rekken in de lingeriewinkel, familiebijeenkomsten van elke soort en vergaderingen op kantoor. Ook iemand snel aanschieten die net van de wc komt, leidt in de regel tot mislukking.

blaadje

Uit de juiste omgeving volgt vanzelf de juiste eerste zin. Vraag iets aan de ander. Iets relevants. Een feiten-vraag. Die zijn veilig, omdat ze de ander niet emotioneel belasten. De ander kan gemakkelijk antwoorden. Denk aan vragen als: waar ligt de chocolade, is er nog rode wijn, is dit de goede maat knelkoppeling? Maak eerst oogcontact (drie secondes zijn genoeg; staren schrikt af), stap dan eerst aarzelend (u toont zich niet op te willen dringen) en daarna kloek op die ander af. Nu de vraag stellen. Na het antwoord altijd positief reageren, maar met mate. Aan u wordt niet het evangelie onthuld, u krijgt gewoon antwoord op een vraag.
Op dit antwoord gaat u verder in met een vraag naar een mening. Dat is al iets persoonlijker. Is er ook chocolade van Verkade, want die is toch de beste? Mag men tegenwoordig nog rode wijn uit (noem een willekeurig land) drinken? En zijn deze knelkoppelingen niet buitensporig duur? Zo ontstaat een gesprek. Dat kunt u uitbreiden op dezelfde manier. Als de ander belangstelling voor u heeft, krijgt u ook vragen. Blijft het bij afgepaste antwoorden, bedank dan beleefd voor de informatie en verwijder u met ontspannen tred.

blaadje

Deze inzichten verwerkt u in uw nieuwe dagdromen. U zult zien, dat ook u in staat bent om een charmant gesprekje met een Ander aan te knopen. Inderdaad: dromen leiden tot daden. U begrijpt het al.

blaadje

Leermoment: hoe gerichter u droomt over het aanspreken van een mogelijke Geliefde, hoe gemakkelijker het in de praktijk zal zijn.

blaadje

Enfin. Genoeg voor deze week. U heeft weer nieuw droommateriaal dat tot daden kan leiden. Ik verwacht dat u heerlijk gaat dagdromen en er in slaagt iemand aan te spreken. Denk erom: niet smokkelen en zomaar iemand benaderen. Dat telt niet. Volgende week ga ik een stap verder. Ik zal u dan uitleggen hoe u ondeugend moet flirten. Gaat u daar ook eens over dagdromen om te zien hoe u 't eraf brengt. Let erop: geen zelfcensuur toepassen! Volgende week, op maandag 20 januari onthul ik wat de essentie is van ondeugend flirten en welke valkuilen u dient te vermijden. Vindt u het nu al moeilijk? Hou dan de hand vast van moi,

uw dromerige Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan