Les 8: De oudste rechten

Leiden, Maandag 15 februari 2016

Lieve Liefdescursisten,

Het recht van de een is de plicht van de ander. Dat bevordert de liefde nooit. Au contraire. Zodra u de oudste rechten gaat opeisen, is dat in de regel het begin van het einde. Hoe moet dat dan, wanneer u zich verdrongen voelt? Wanneer u wrokkig denkt, dat u er eerder was dan die ander, en al is die ander een huisdier, of juist daarom, u vindt dat u rechten bezit.

Dat is een principiële houding. Uw moeder zou trots op u zijn. Principes, een geweten, woorden en daden, een vinger in de dijk, dat gaat allemaal ergens over. En ja, dat is een waarheid als een koe. Het gaat over: ik-ik-ik.
De liefde heeft baat bij een ander uitgangspunt en wel: jij-jij-jij.

Alles goed en wel, zult u zeggen, maar hoe moet dat in de praktijk? Ik heb een hekel aan kattenharen op mijn kleren. Ik wil niet dat de hond ook in bed ligt of u wilt dat juist wel maar van een derde in bed wordt de hond zo onrustig of de geliefde of u, omdat u graag wilt dat iedereen gelukkig is.

Nu ga ik een radicale weg inslaan. Met u, indien u tenminste de liefde in uw leven, pril of bestaand, wenst te behouden. Is dat zo? Alleen als u hierop "ja" zegt, is het zinvol om verder te lezen. Nee? Zoek een ander om van te houden, en wanneer u dat keer op keer gedaan heeft om alleen maar hetzelfde probleem tegen te komen, dan keert u hier weer terug. Ja, dus.

Radicaal betekent eenvoudig. Het licht is aan of uit. Een vrouw is zwanger of niet. U voelt liefde. Of niet. Meer smaken zijn er niet.

Liefde betekent dat u een oceaan aan warmte in u voelt golven voor die ander. Wanneer u liefde uit, bent u gelukkig. Simple comme bonjour.

Wanneer u wenst - of neen, eist - dat de ander zus of zo is of doet, dan is er sprake van verliefdheid. Het is goed, om die twee emoties uit elkaar te houden, vooral omdat ze vaak in combinatie in uw hart verschijnen.
De liefde dus. Mijn radicale voorstel aan u is dit: U beschouwt zichzelf als de enige verantwoordelijke voor de liefde die voor u zo belangrijk is. Kwaliteit en kwantiteit. Gezeur en romantiek. Uitstapjes. Genoeg melk in de koelkast. Eten voor de poes of hond. Aan u ligt het.

Laat dit even op u inwerken. Overzie de consequenties. Een leven lang vol liefde lacht u toe. Warmte, romantiek, erotiek, alles waar u naar verlangt. Wat een groots cadeau! Wat heeft u hier ooit intens naar verlangd. Er zijn zelfs momenten geweest waarop u er alles voor wilde doen, alles.
Welnu, dat kan.
Die fase is aangebroken.
U gaat alles doen.

Gaat u dan nog zitten miezemuizen over oudste rechten?

Hopelijk kunt u die vraag zelf beantwoorden, zonder daarmee de Geliefde lastig te vallen. U moet natuurlijk en vooral praktisch blijven. Daar is bijvoorbeeld het grote vraagstuk wie waar slaapt, zeker ingeval van prille liefde. Met meerdere personen in bed - ik denk aan Duitse Rottweilers en gevoelige Perzen - is niet altijd ideaal. Op de bank is nog minder ruimte in bed. Wat u te doen staat, verneemt u volgende week maandag van

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

de vorige lessen van dit cursusjaar

M

Hoe was het ook alweer? Inderdaad. Wie wat bewaart, die heeft wat. Er zijn voorgaande cursusjaren van de Leidse Liefdescursus. Verkeert u in staat van wanhoop, weet u helemaal niet meer of u aantrekkelijk bent en of er ooit iemand van u zal gaan houden, begin dan bij de Opfriscursus. Staat he-le-maal onderaan. U kunt mij ook mailen in geval van romantische nood. Mijn damesschouder is breed genoeg om tegen te leunen. Archief: de vorige jaargangen.

Vorige week niet aan toegekomen? Geen tijd gehad door een afspraak met de dierenarts? Lees de vorige lessen van deze jaargang eens door. Iedere week staat hier een lijstje van de vorige lessen:

herscholing

V

Voor veel Liefdescursisten is Valentijnsdag moeilijk maar nog veel moeilijker zijn de dagen die erna komen. Wat als u die ene anonieme kaart ontving waarbij u echt geen afzender kunt bedenken? Of u kreeg niks? Of van de verkeerde? Ik legde het uit in de cursusreeks Droom en Daad, al in 2003. Het is nog steeds geldig:

O, wat een desillusie! Al die dagdromen over liefde, zo veel verlangens en met Valentijnsdag, hoogtij der romantiek, bleef uw brievenbus leeg. Uw moeder die een cursus mailen voor senioren volgt, stuurde u een zelfgebouwde Valentijnskaart. Dat was meer dan sommige anderen kregen, beseft u. Maar 't maakte uw gemis aan ware romantiek des te schrijnender. Dat geldt ook voor de Cursisten die een Valentijnskaart van de verkeerde afzender kregen: uw vaste stalkers, een broer-figuur die zo onderhand beter moest weten of mensen die u al maandenlang verafschuwt. Hoe dan ook: Valentijndag viel tegen. Mes pauvres... Hoe nu verder, vraagt u mij. Eenvoudig.

En hoe dat verder gaat? Zelf even lezen, zou ik zeggen en wel hier. En u weet: het Liefdesarchief is gratis toegankelijk, geen registratie. Niemand ziet dat u alles zes keer moet lezen.

contact

Wilt u meer weten, heeft u dringende vragen of wenst u een intensieve begeleiding die buiten de gratis digitale bijstand gaat? Dat kan.

U kunt mij mailen via het formulier. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Sinds jaar en dag schrijf ik over liefde en romantiek. Inderdaad, twee verschillende zaken. Als u dat niet meteen inziet, adviseer ik u de Liefdescursus te volgen. Begin bij het begin en duik het archief in. Blijven opletten, hoor.
Hier ben ik ook te vinden:
  • blog
  • Twitter
  • TouTube
  • Pinterest
  • Facebook
  • LinkedIn
website hit counters