Les 7: Naam en bijnaam

Leiden, Maandag 8 februari 2016

Lieve Liefdescursisten,

Laat u in de liefde nooit verleiden tot de vergelijkende vraag. Hoe graag u ook zou willen weten of de Geliefde het allermeeste van u houdt, stel de vraag niet. Welk antwoord er ook komt, u zult het niet vertrouwen. Hoe zit dat?

Simple comme bonjour. Stel, de Geliefde zegt dat u de enige echte bent, voor altijd, en eigenlijk altijd geweest, dat ook nog. Even voelt u zich tevreden. Dan vraagt u: "Heb je dat weleens eerder gevoeld?" En dan blijkt dat de Geliefde al 27 keer dat hele speciale gevoel heeft gehad, voor u dus en dan zal het - denkt u wantrouwig - na u ook wel het geval zijn.

Vergelijken is riskant. Een mensch voelt zich snel tekort gedaan en meestal bent u die mensch. De enige manier, waarop vergelijken in de liefde goed afloopt, is wanneer u het in stilte voor uzelf doet. Was X eigenlijk grappiger dan Y en maakte het wat uit dat X net iets te weinig in bad ging? Zo leert u wat voor u belangrijk is. En daar kunt u dan vervolgens naar handelen. Zonder uitvoerige gesprekken daarover te gaan houden. Dat verveelt.

Wat ik u hier uitleg, is dat u in de liefde het concurrentie-model moet zien te vermijden. Vooral in uw eigen gedrag. Dat betekent: vooral afzien van liefdesverklaringen aan anderen, zeker over het verleden en in nog zekerder mate over het heden. Betrek hier ook huisdieren bij.

Mieke C. uit Vlaardingen schreef me over haar afwisselende liefdesleven. De enige stabiele factor daarin is haar kleine teckel, die ze Held heeft genoemd. Tijdens het aaien en uitlaten zegt ze vaak en liefdevol: "Mijn kleine Held". Ze vraagt aan mij, waarom een man het niet op prijs stelt wanneer ze hem "Mijn grote Held" noemt.
Ja Mieke, dat vind ik ook wat moeilijk te begrijpen. Maar hier is de oplossing. Je hoeft als vrouw niet alles te begrijpen wat een man doet, voelt of verlangt, je hoeft er alleen mee te werken. De man wil kennelijk geen grote versie van een teckel zijn, ongeacht de hoeveelheid tederheid die hem dat oplevert. Bon. Naam en bijnaam dienen te verschillen. Dat is ook voor de hond beter. Die heeft recht op een unieke positie.

Daarmee heeft u een praktische Liefdeswet: begrip is een luxe. Slaapt de Geliefde met een blauwe theedoek om de rechtervoet gewikkeld, dan hoeft u dat niet te begrijpen. U hoeft alleen te bepalen, of u daarmee kunt leven, ingeval het altijd zo zal blijven. Hoe pragmatischer u bent, hoe groter uw kansen op blijvende liefde.

Volgende week bespreek ik de delicate kwestie van rechten, om precies te zijn de oudste rechten en om nog preciezer te zijn: de positie van degene met de oudste rechten en wat dat voor consequenties kan hebben. Wie heeft er in uw leven de oudste rechten en waarop? Is dat de vader of moeder van uw kinderen, die u elk uur van de nacht mag opbellen? Is dat uw huisdier, die u altijd zo geweldig opvangt in het uur van uw nood? En wat gebeurt er wanneer u een nieuwe Geliefde ontmoet? Niet zelf gaan piekeren hoor Liefdescursisten. Aanstaande maandag ontvangt u verlossende informatie van

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

de vorige lessen van dit cursusjaar

M

Hoe was het ook alweer? Inderdaad. Wie wat bewaart, die heeft wat. Er zijn voorgaande cursusjaren van de Leidse Liefdescursus. Verkeert u in staat van wanhoop, weet u helemaal niet meer of u aantrekkelijk bent en of er ooit iemand van u zal gaan houden, begin dan bij de Opfriscursus. Staat he-le-maal onderaan. U kunt mij ook mailen in geval van romantische nood. Mijn damesschouder is breed genoeg om tegen te leunen. Archief: de vorige jaargangen.

Vorige week niet aan toegekomen? Geen tijd gehad door een afspraak met de dierenarts? Lees de vorige lessen van deze jaargang eens door. Iedere week staat hier een lijstje van de vorige lessen:

herscholing

M

Nooit weet u precies wat u moet zeggen, behalve wanneer het te laat is of niet meer hoeft. Dat is heel menselijk en ook heel onhandig. En helaas van alle tijden. In de jaar gang 200-2001 van de Liefdescursus besprak ik niet alleen wat de uitdrukking 'Romantisch kapitaal' werkelijk betekent, maar ik ging ook in op het belang van omgangsvormen:

Uw Geliefde verzucht zalig: "Ben je ook zo gelukkig?" U denkt even na. Dan zegt u met uw overdag-stem: "Het gaat. Eigenlijk moet ik nog aan het werk en wat mensen opbellen." Dan is de boot aan, of liever, vertrokken. Uw Geliefde is gekwetst, vervolgens boos en u kost het heel wat zoete woordjes om de verhoudingen weer wat te romantiseren. Echt eerlijk is dat niet, mokt u. Zeg je eens voluit de waarheid, valt het verkeerd. Maar bedenk dat het ook anders kan. Waarheid en tact laten zich heel goed verenigingen. Maar hoe?

Meer lezen? Dat kan. Klik hier. En u weet: het Liefdearchief is gratis toegankelijk, geen registratie. Niemand ziet dat u alles zes keer moet lezen.

contact

Wilt u meer weten, heeft u dringende vragen of wenst u een intensieve begeleiding die buiten de gratis digitale bijstand gaat? Dat kan.

U kunt mij mailen via het formulier. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Sinds jaar en dag schrijf ik over liefde en romantiek. Inderdaad, twee verschillende zaken. Als u dat niet meteen inziet, adviseer ik u de Liefdescursus te volgen. Begin bij het begin en duik het archief in. Blijven opletten, hoor.
Hier ben ik ook te vinden:
  • blog
  • Twitter
  • TouTube
  • Pinterest
  • Facebook
  • LinkedIn
website hit counters