Les 6: Als er een derde is

Leiden, Maandag 1 februari 2016

Lieve Liefdescursisten,

Ooit had ik verkering met een man die samenwoonde met een kat. Dat was mooi, en ik begreep die situatie al te goed, want zelf woonde ik met de allerliefste kater Amore. Hoort u al vioolmuziek? Ik toen ook, maar die muziek kreeg een schrille klank toen ik ontdekte dat Amore hem niet moest. De keuze lag voor de hand, of eigenlijk was het niet eens een keuze. De romance was fini, en ik vond troost in de zachte vacht van Amore.

In deze herinnering zit de cruciale vraag van deze week besloten. Wat als er een derde is? Dat ligt er net aan, wie die derde is. Het kan goed gaan. In principe. Maar 't komt er op aan, in welke situatie u zich bevindt. Elke situatie heeft eigen moeilijkheden en kansen. Die zal ik met u doornemen, zodat u weet wat te doen of laten.

Vrouw + kat is een mooie evenwichtige relatie. Man + kat ook. Vinden vrouw en man elkaar, dan zijn er twee driehoeksrelaties. Vrouw + kat en man. En man + kat en vrouw. Als iedereen elkaar aardig vindt of leert respecteren, is er niks aan de hand. U gaat natuurlijk pas na een jaar vaste verkering nadenken over samenwonen, want dat betekent dat u twee katten overstuur kunt maken. Of gelukkig. Dat hangt mede af van de kattentherapeute die u dan te hulp roept.

Er zijn ook mensen met nul huisdier. Die ontmoeten een mens + huisdier en dan is er ook een driehoeksrelatie: twee mensen en een dier. Je went sneller aan stiefkinderen dan aan een dier, want een kind groeit op en een dier blijft. Al-tijd. Is het dier gestorven, dan gaat de mens in kwestie helderzienden bezoeken tot er een paranormale band tot stand is gekomen, en dan is het dier er weer. Maar dan onzichtbaar. Voor u, tenminste. Heeft u hier moeite mee, dan is een mens met een huisdier voor u een dealbreaker, zoals dat heet. Ga dan niet na het eerste afspraakje met uzelf onderhandelen over dat het "toch" best wel meevalt. Nee is nee. Over een week bent u er weer opgelucht over.

Bent u degene met een huisdier en ontmoet u een huisdierloos mens, dan roept dat vanzelf vragen op. Misschien is die ander wel allergisch. Of gevoelsarm. Of een dwangmatige schoonmaker, zulke zijn er ook, u moest eens weten wat ik gezien heb in een bepaalde fase van mijn leven. In alle gevallen geldt: even pas op de plaats. Niet naar romantische muziekjes gaan luisteren, de hormonen met kracht onderdrukken en blijven opletten.

Die twee woorden. Blijven opletten. Dat is wel de grote universele liefdeswet voor alle culturen. U laat zich niet leiden door uw eigen wensen en verlangens, en u zakt niet weg in een luiwammesig "het zal wel goed zijn". Nee, u blijft naar die ander kijken zoals die is. Niet zoals u wilt dat die is. Realiteit, Liefdescursisten. Daar ligt de bedding voor de liefde.

Zijn er nog meer situaties met een derde denkbaar? Jazeker. Twee honden. Goudvissen die zo lief samen zwemmen. Een inwonende vader of moeder. O, er kan zoveel, maar 't moet samengaan in de praktijk. Daar gaat het om. U kunt wel van alles dromen en verlangen en bij elkaar fantaseren, en dat mag hoor, maar de realiteit is iets anders.

Volgende week bespreek ik het tedere onderwerp van de bijnaam. Is het u ooit overkomen, vraag ik de heren-cursisten, dat u dezelfde koosnaam gebruikte voor de hond als voor de Geliefde? En is het u toen ook opgevallen hoe enorm tolerant uw hond daarop reageerde? Er klonk geen grom of bozig blafje, er werd gewoon gekwispeld. In de kleine kwestie van de koosnaam komt een grote kwestie naar voren: houdt u op dezelfde manier van uw dier en van uw Geliefde? En wat betekent dat? Het antwoord op deze en andere vragen verneemt u aanstaande maandag van

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

de vorige lessen van dit cursusjaar

M

Hoe was het ook alweer? Inderdaad. Wie wat bewaart, die heeft wat. Er zijn voorgaande cursusjaren van de Leidse Liefdescursus. Verkeert u in staat van wanhoop, weet u helemaal niet meer of u aantrekkelijk bent en of er ooit iemand van u zal gaan houden, begin dan bij de Opfriscursus. Staat he-le-maal onderaan. U kunt mij ook mailen in geval van romantische nood. Mijn damesschouder is breed genoeg om tegen te leunen. Archief: de vorige jaargangen.

Vorige week niet aan toegekomen? Geen tijd gehad door een afspraak met de dierenarts? Lees de vorige lessen van deze jaargang eens door. Iedere week staat hier een lijstje van de vorige lessen:

herscholing

M

Nu al ontvang ik klachten over Valentijnsdag, en dat is pas over twee weken. Een halve maand. Een klein deel van het jaar. De klachten zijn afkomstig van mannen die niet meer weten wat de moderne vrouw wil. Is de man romantisch, dan heet hij zich op te dringen. Doet hij rustig aan, dan zit hij definitief in de friendzone. Wat hij ook doet, hij verliest, en dat terwijl de man zo van winnen houdt. Wat te doen? Dat legde ik u eerder uit. Wie niet oplet, herhaalt de fouten. Leest u eens de aflevering Het afspraakje met de vrouw rustig door, dat staat in het cursusjaar Afspraakjes (2010). Zo begint het:

Een man die een afspraakje met een vrouw wil maken, dient slechts een enkele basisregel te onthouden. Hij moet doen wat hij zegt, op het moment dat hij het zou doen en het daarna bevestigen. Deze basisregel voorkomt vele misverstanden die een romance om zeep helpen voordat zij kan beginnen. Het klassieke voorbeeld waarin de basisregel veel leed had kunnen voorkomen, is de toezegging van de man: ” "k bel je snel”.

”Ja, leuk!” zegt de vrouw. Daarna denkt zij: snel, wat is dat eigenlijk? Volgende week? Neen. Over vijf dagen? Hmmm... nee. Vanavond is misschien te snel. Dan morgen of overmorgen. Belt hij daarna, denkt de vrouw, dan hoeft het voor mij niet meer, ik laat me niet aan het lijntje houden.

De argeloze man belt een dag te laat en treft niet meer die charmante vrouw die hem haar telefoonnummer gaf. Hij hoort een koelte waar hij van bevriest. De man moet uitleggen wie hij ook alweer was en wat de bedoeling is. Dan zegt zij: O", en laat een stilte vallen. Net als hij bijna sterft, zegt ze dat ze het helemaal gehad heeft met alle onbetrouwbare mannen en dan knalt ze de hoorn erop.

Gratis toegankelijk, geen registratie.

contact

Wilt u meer weten, heeft u dringende vragen of wenst u een intensieve begeleiding die buiten de gratis digitale bijstand gaat? Dat kan.

U kunt mij mailen via het formulier. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Sinds jaar en dag schrijf ik over liefde en romantiek. Inderdaad, twee verschillende zaken. Als u dat niet meteen inziet, adviseer ik u de Liefdescursus te volgen. Begin bij het begin en duik het archief in. Blijven opletten, hoor.
Hier ben ik ook te vinden:
  • blog
  • Twitter
  • TouTube
  • Pinterest
  • Facebook
  • LinkedIn
website hit counters