Les 4: Een plotselinge allergie

Leiden, Maandag 18 januari 2016

Lieve Liefdescursisten,

Dat is nu ook gek. Samen heeft u zo enorm veel stormen doorstaan, en u bent er nog steeds. Samen, bedoel ik. De liefde tussen u bloeit en groeit en niets kan u deren. Tenminste, dat dacht u. Opeens is er een wolkje aan de hemel verschenen. Beter gezegd, een halve zonsverduistering.

Toen u het niet meer verwachtte, begon de Geliefde te klagen en zeuren en zaniken. Over uw gedrag. U houdt te veel van uw huisdier. Altijd maar ermee aaien, erover praten, erover nadenken, en samen gelukkig willen zijn. En de Geliefde zegt u dit alles op zich nog wel te gunnen, maar helaas een groeiende allergie hiervoor bij zichzelf te constateren.

Allergie. Het woord is gevallen. Een slachtoffer is ontstaan. Een martelaar, die lijden wil. Wel willen en ook gunnen (let op de nobele intenties) maar niet kunnen, ondanks alles.

Die allergie kan zich op velerlei manieren manifesteren. Letterlijk, in bultjes en schilfers op de huid. Emotioneel, in ziekelijke zwakheden van pruilen tot huilen. En mentaal, in valse opmerkingen uit de afdeling verbale agressie.
Het gaat verder dan jaloezie. Dan is een karakterdeukje dat even een hamertje-tik nodig heeft. Zelfinzicht, een beetje hulp en de toekomst is weer dichterbij.
Allergie is erger, omdat het dwingender is. Het legt u lam. U moet wel doen wat de ander nodig heeft, anders... ja, wat anders? Daar kom ik later op terug.

Wanneer iemand in uw leven begint over allergie, is het meteen fase rood alarm. Het frappante is dat de gevolgen van die allergie nooit in uw voordeel zijn. Dat moet u al te denken geven. Zijn de kinderen van de Geliefde allergisch voor uw huisdier? Kan de Geliefde helemaal niet tegen het zachtste dierenvachtje? Of moet uw bed drievoudig gereinigd worden voor er gelogeerd kan worden? Jaja, zulken zijn er. Ergeren ook.

Ooit had ik D. in mijn leven, die zich ondergeschikt voelde aan mijn zwarte kater Amore. Dat was D. ook. Amore en ik wisten dat, en D. kwam er uiteindelijk ook achter. Het moment waarop hij tot dat inzicht kwam, markeerde de fase vol emotionele allergie voor de omgang tussen Amore en mij.
D. kon nergens meer tegen.

En zo naderde het punt, waarop Amore en ik niet meer tegen D. konden. De zwarte kater en ik zijn na het verdwijnen van die man nog lang samen gelukkig geweest.

Met deze vrolijke anekdote begrijpt u ook meteen wat u te doen staat als er iemand begint over allergie. Uw huisdier blijft. Die heeft de oudste rechten. Heeft de Geliefde ergens last van? Dan moet de Geliefde met het oog op de gezondheid maar snel wegwezen. Een plotselinge allergie is een indicatie voor een spoedige aftocht. Dat is voor iedereen beter. U leeft in liefde samen, of niet.

De volgende week ga ik de diepte in wanneer ik u uitleg of het in de liefde mogelijk is dat een mens een dier vervangt of andersom. Deze les is speciaal bestemd voor al die verbitterde mannen van een zekere leeftijd, die na hun scheiding ("Ik zag niks aankomen") een diepe band met een hond wisten op te bouwen. Is dat ideaal? Aanstaande maandag verneemt u het antwoord van

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

de vorige lessen van dit cursusjaar

M

Hoe was het ook alweer? Inderdaad. Wie wat bewaart, die heeft wat. Er zijn voorgaande cursusjaren van de Leidse Liefdescursus. Verkeert u in staat van wanhoop, weet u helemaal niet meer of u aantrekkelijk bent en of er ooit iemand van u zal gaan houden, begin dan bij de Opfriscursus. Staat he-le-maal onderaan. U kunt mij ook mailen in geval van romantische nood. Mijn damesschouder is breed genoeg om tegen te leunen. Archief: de vorige jaargangen.

Vorige week niet aan toegekomen? Geen tijd gehad door een afspraak met de dierenarts? Lees de vorige lessen van deze jaargang eens door. Iedere week staat hier een lijstje van de vorige lessen:

herscholing

M

Nn 2003 publiceerde ik een cursus die bij uitstek geschikt was voor twijfelaars, onder de titel Droom & Daad. De les over het herstellen van Gemiste Kansen begon zo:

”U neemt initiatief, u verdraagt enig risico dat het mis kan gaan en als de kansen op romantiek verkeken zijn - door uw stuntelig gedrag, de keuze van het verkeerde moment of omdat de telefoon opeens ging - zit u naar de scherven van uw droom te kijken. Ach, het had toch zo mooi kunnen zijn, zucht u, en is het nu echt over en voorbij? Dat staat te bezien. Heeft u werkelijk maar één kans om het goed te doen?
Een interessante vraag. Ja, en nee, antwoord ik bedachtzaam. U heeft maar één keer in uw leven die kans die ene Mogelijke Geliefde voor het eerst te kussen. Moet u kort voor het critische moment niezen, dan is die kans verkeken. Tedere romantiek en vrolijk gelach verdragen elkaar immers niet.”

Verder lezen? Dat kan, gratis en zonder registratie. U kunt de gehele les bestuderen in het Liefdesarchief. Dan bent u tenminste ergens op voorbereid.

contact

Wilt u meer weten, heeft u dringende vragen of wenst u een intensieve begeleiding die buiten de gratis digitale bijstand gaat? Dat kan.

U kunt mij mailen via het formulier. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Sinds jaar en dag schrijf ik over liefde en romantiek. Inderdaad, twee verschillende zaken. Als u dat niet meteen inziet, adviseer ik u de Liefdescursus te volgen. Begin bij het begin en duik het archief in. Blijven opletten, hoor.
Hier ben ik ook te vinden:
  • blog
  • Twitter
  • TouTube
  • Pinterest
  • Facebook
  • LinkedIn
website hit counters