Les 3: Hondenmens of poezenmens?

Leiden, Maandag 11 januari 2016

Lieve Liefdescursisten,

Ebent een ochtendmens en de Geliefde is een avondmens. Kan dat goed gaan? Of: u leeft op worteltjes en slablaadjes, en de Geliefde lust graag biefstuk. Hoe moet dat? En wanneer u de hondenman bent en de Geliefde is geheel totaal het poezenvrouwtje, is er dan op termijn geluk voor u beiden weggelegd?

Op deze laatste vraag zeg ik opgewekt: ja hoor. Maar: het vraagt om wat aanpassingen van beide kanten, en daarbij is het noodzakelijk dat u daarmee begint.

Nee, niks een goed gesprek en overleg eerst. Een prille liefde verandert daarmee in een project, met afspraken en klusjes, en dan is er geen klap meer aan. In de liefde moet u handelen om het beste resultaat te bereiken, of de ander nu ook wat doet of niet. Nog duidelijker gezegd, u handelt alsof u enkel en alleen de gehele verantwoordelijkheid draagt voor de liefde. Alles komt op u aan.

Dus wat nu?

Eerste stap. U ziet de situatie onder ogen. Die is: u wilt het ene, de Geliefde wil het andere. Dat is al een hoofdpijn-situatie maar nu wordt het erger, want er zijn dieren bij betrokken. Die komen op de eerste plaats. Daarmee is uw visie op de situatie een andere namelijk, u zoekt wat het beste is voor de dieren. Hond gelukkig, mens gelukkig. Kat blij, mens blij.

Tweede stap. Onderzoek de mogelijkheden. Daarmee bedoel ik niet dat u meteen moet gaan experimenteren, zulks doet u maar a deux in een vertrek. U maakt een lijstje. Daar staat dan bijvoorbeeld op: kat en hond haten elkaar dus mogen niet in elkaars nabijheid zijn. Dan weet u meteen dat samenwonen er voor u niet in zit. Logeren kan alleen indien u een liefdevolle dierenoppas heeft. Ook staat er bijvoorbeeld op: kat en hond kunnen misschien aan elkaar wennen of elkaar leren te verdragen. Neemt u hierbij deskundige hulp in de arm. Met goede bedoelingen, optimisme en hoop is al genoeg schade aangericht in de wereld.

Derde stap. U past zich aan. Als hondenman neemt u Tarzan niet meer mee op bezoek. Vindt u dat zielig, dan gaat u helemaal niet meer op bezoek. In het bedrijfsleven noemen ze dat: last in, first out. En Tarzan was er het eerste. Dit neemt u de Geliefde in het geheel niet kwalijk. Gaat u toch zitten morren en mokken, dan bederft u uw kansen op een andere Geliefde.
Bent u evenwel een poezenvrouwtje, dan heeft u een minder mobiel huisdier dan een hond. Het betekent zonder meer een grotere verantwoordelijkheid voor uw huiselijke omgeving. Minetje kan immers overstuur raken bij de aanblik van een enkele hondenhaar. Bezoek daarom aardige hotels met uw Geliefde. En denk aan het baden voordat u weg gaat; een hondengeur is snel overdraagbaar.

U ziet vanzelf dat alles eenvoudiger is wanneer men de juiste prioriteiten weet te stellen. Eenvoudiger is iets anders dan gemakkelijker. Veel leed is te voorkomen door de volgende keer beter op te letten en sneller de deur in het slot te gooien.

Zelf heb ik in dat opzicht eens flink veel leergeld betaald. Ik herinner me nog als de dag van gisteren dat ik naast een man op straat wandelde en hij een kat-onvriendelijk grapje maakte. Hopende dat hij zich zou verontschuldigen, zweeg ik en lachte vaagjes. Het gesprek ging evenwel verder. Het steekt me nog altijd scherp en pijnlijk, dat ik niets zei. Dat steken is mijn les: sindsdien is elk nader contact uitgesloten met mensen die dat soort opmerkingen maken.
De man is overigens uit mijn leven. Dat had veel eerder gekund en ook gemoeten.

Toch zijn er Liefdescursisten die de tekenen aan de wand negeren. Verliefd, verloofd, getrouwd en dan is een baby. Wat blijkt, het kind is allergisch. Wat te doen, schrijven de jonge uitgeputte ouders mij. Dat zal ik u aanstaande maandag uiteenzetten. Moeilijk is het niet. Wel noodzakelijk radicaal, vindt

de vorige lessen van dit cursusjaar

M

Hoe was het ook alweer? Inderdaad. Wie wat bewaart, die heeft wat. Er zijn voorgaande cursusjaren van de Leidse Liefdescursus. Verkeert u in staat van wanhoop, weet u helemaal niet meer of u aantrekkelijk bent en of er ooit iemand van u zal gaan houden, begin dan bij de Opfriscursus. Staat he-le-maal onderaan. U kunt mij ook mailen in geval van romantische nood. Mijn damesschouder is breed genoeg om tegen te leunen. Archief: de vorige jaargangen.

Vorige week niet aan toegekomen? Geen tijd gehad door een afspraak met de dierenarts? Lees de vorige lessen van deze jaargang eens door. Iedere week staat hier een lijstje van de vorige lessen:

herscholing

M

Nn de cursus Lessen uit Hollywood verscheen de les die de wervende titel bezat: ”Heeft u recht op liefde? Gone with the wind.” Die begon zo::

”Als het leven eerlijk is, hoeft u slechts een klein aantal tegenvallende liefdes te doorstaan, evenals afspraakjes die alles beloofden te zijn maar niets brachten, voordat u de ware liefde ontmoet. U rekent er eigenlijk op, dat zult u moeten toegeven. Want u heeft zoveel ellende doorstaan, nou, denk maar eens aan.. of die ene keer, toen u... ja, en dat eerste huwelijk dus, of dat derde en dus... dus heeft u nu zoveel ervaring dat u het gewoon verdient, een ware liefde. U bent eraan toe. Het moet nou maar eens gebeuren.”

Wilt u weten hoe het verder gaat? Dan kan. U kunt de gehele les bestuderen in het Liefdesarchief. Ik zeg alleen, u kunt maar beter goed voorbereid zijn.

contact

Wilt u meer weten, heeft u dringende vragen of wenst u een intensieve begeleiding die buiten de gratis digitale bijstand gaat? Dat kan.

U kunt mij mailen via het formulier. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Sinds jaar en dag schrijf ik over liefde en romantiek. Inderdaad, twee verschillende zaken. Als u dat niet meteen inziet, adviseer ik u de Liefdescursus te volgen. Begin bij het begin en duik het archief in. Blijven opletten, hoor.
Hier ben ik ook te vinden:
  • blog
  • Twitter
  • TouTube
  • Pinterest
  • Facebook
  • LinkedIn
website hit counters