Les 19: Omgaan met jaloezie

Leiden, Maandag 2 Mei 2016

Lieve Liefdescursisten,

Z elf bent u natuurlijk nooit jaloers. Dat is iets voor anderen. Degenen met wie u een superieur medelijden voelt. Jaloers, gut. En dan komt de dag waarop u plotseling begrijpt wat het is. Dat knijpen en snijden in uw hart, wat moet u ermee beginnen?

Allereerst: niks doen. Geen beslissingen nemen, en zeker geen mogelijke Geliefdes wegsturen omdat het voor u even moeilijk is.

Nu komt de uitleg en daarna vertel ik u wat u moet doen.

De uitleg. Jaloezie heeft twee elementen. Het eerste: u vindt dat een ander iets krijgt waar u recht op heeft. Het tweede: u voelt zich onzeker over uw eigen positie bij die ander.
Dus aait de Geliefde de hond veel te lang waar u bij bent? En wilt u dan schreeuwen dat het wel lijkt of hij of zij meer van de hond houdt dan van u? Dat is jaloezie.
Ook als u vermoedt allergisch te zijn terwijl u dat nooit eerde heeft gedacht.
Of als u dagdroomt dat het dier in kwestie ziek wordt en gaat hemelen, en hoe innig-lief u dan de Geliefde gaat troosten die daarvoor natuurlijk zeer dankbaar zal zijn en u vanzelf belooft dat er nooit meer een andere kat zal komen. Ook dat is jaloezie.

Wat u hopelijk opvalt, is dat jaloezie over uzelf gaat. Niet over die ander. Dat is meteen het goede nieuws, want iets aan uzelf verbeteren is veel gemakkelijker dan een ander gaan veranderen.

Nu komt wat u moet doen. En dat is: aan de slag met die twee elementen. Eerst dat ene: een ander krijgt waar u eigenlijk recht op hebt. Ja, dat kunt u vinden maar daarom hoeft het nog niet zo te zijn. Is er soms een contract getekend? Een belofte met bloed neergeschreven? Of een mondelinge toezegging gedaan? Neen.
Rechten zijn in dit opzicht vaak verlangens. U verlangt ergens naar. Dat mag. Maar dat is iets tussen u en uzelf. U moet dat niet aan de ander gaan opleggen, want van zulk dwingen kwijnt de liefde snel weg. Verlangens mogen geuit worden. Daarna gaat u over tot de orde van de dag.

Het tweede element dat ik noemde was onzekerheid. U weet niet precies of helemaal niet waar u staat met de Geliefde, wat u kunt verwachten en wat de plannen voor de toekomst zijn. En wat heeft u nu eigenlijk samen en wat houdt dat in? Dat zou u graag eens willen weten.
Maar u vraagt niks omdat u dat niet durft.
Wat u kunt doen, is zelf eens antwoord geven op deze prangende vragen. Wat vindt u eigenlijk dat u heeft en waar het heen gaat in de toekomst? Om hier een goed antwoord op te geven, denkt u intensief na over de laatste tijd met de Geliefde, vergeleken met het begin en met uw gevoelens.
U zult ontdekken dat u een aantal mogelijkheden ziet. U hoeft niet meteen morgenochtend te trouwen, maar over een paar maanden of een jaar verloven zou ideaal zijn. Of u wilt nooit meer met een ander kussen al zou u eigenlijk nog wel eens een spannende vakantieliefde willen ervaren.
Onzekerheid wil zeggen: er zijn nog mogelijkheden waarover u een beslissing wilt nemen in de loop der tijd.

Uw leven gaat eerst over u. Dan over de anderen. Hoe zekerder u bent in uzelf, hoe minder u onzeker bent over anderen. Daarmee raak ik aan de les van volgende week, die over het fenomeen van de verantwoordelijkheid gaat. Weet u wat dat woord betekent? Voor de zekerheid leg ik het aanstaande maandag uit, en wat de bijbehorende consequenties zijn verneemt u ook van

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

de vorige lessen van dit cursusjaar

M

Hoe was het ook alweer? Inderdaad. Wie wat bewaart, die heeft wat. Er zijn voorgaande cursusjaren van de Leidse Liefdescursus. Verkeert u in staat van wanhoop, weet u helemaal niet meer of u aantrekkelijk bent en of er ooit iemand van u zal gaan houden, begin dan bij de Opfriscursus. Staat he-le-maal onderaan. U kunt mij ook mailen in geval van romantische nood. Mijn damesschouder is breed genoeg om tegen te leunen. Archief: de vorige jaargangen.

Vorige week niet aan toegekomen? Geen tijd gehad door een afspraak met de dierenarts? Lees de vorige lessen van deze jaargang eens door. Iedere week staat hier een lijstje van de vorige lessen:

herscholing

V

Wanneer u een relatie heeft, is een vraag die gemakkelijker te beantwoorden is. Dat bewees ik in een van mijn vorige cursusjaren. Ik schreef onder meer:

Stel, u gaat al enige tijd om met een eventuele Geliefde. Samen lachen, praten en zelfs kussen. Het lijkt op een moderne vriendschap, maar toch is het dat niet. Het woord 'verliefdheid' krijgt u niet gezegd, en die ander al evenmin. U wilt niet overmatig kwetsbaar zijn door verboden vragen over gevoelens te stellen, maar u zou graag willen onderzoeken of u een relatie heeft. Wat nu? In deze les daarop het antwoord.
Eerst een handzame tip. Als u zich intensief afvraagt of u een relatie heeft, dan is er al wat aan de hand. Tijd voor stap ��n. Maak een lijstje van signalen en interpretaties en neem deze met een derde door. Dat heet in het bedrijfsleven een 'reality check'. Lelijk, h�? U krijgt hopelijk de bevestiging dat u niet aan overmatig wensdromen lijdt en dat geeft moed voor de volgende stap.

De gehele les staat hier. En u weet: het Liefdesarchief is gratis toegankelijk, geen registratie. Niemand ziet dat u alles steeds opnieuw moet lezen.

contact

Wilt u meer weten, heeft u dringende vragen of wenst u een intensieve begeleiding die buiten de gratis digitale bijstand gaat? Dat kan.

U kunt mij mailen via het formulier. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Sinds jaar en dag schrijf ik over liefde en romantiek. Inderdaad, twee verschillende zaken. Als u dat niet meteen inziet, adviseer ik u de Liefdescursus te volgen. Begin bij het begin en duik het archief in. Blijven opletten, hoor.
Hier ben ik ook te vinden:
  • blog
  • Twitter
  • TouTube
  • Pinterest
  • Facebook
  • LinkedIn
website hit counters