Les 18: Het samenwonen

Leiden, Maandag 25 April 2016

Lieve Liefdescursisten,

I ngeval u hecht aan passie, romantiek en hartstocht, aan meeslepende dagen of nachten, aan een liefdesleven waarbij elke romantische film verbleekt, dan zeg ik u; ga nooit samenwonen. Dat zijn andere liefdes. U moet het zelf weten. Maar u bent per ingang van nu gewaarschuwd.

Kiezen is noodzakelijk in de liefde. Doet u dat niet, dan zult u zich altijd ongelukkig voelen omdat er iets ontbreekt. Wat is dat? Nee, niet de ware liefde of een tussendoor-Geliefde. Wat ontbreekt, is uw keuze. Stel, u wenst een romantisch leven. Dat is uw keuze. Toch gaat u samenwonen. En dan? Dan verandert die liefde. Het gaat vanzelf.
U ziet elkaar dag en nacht. Dus u zit niet meer alleen thuis met bonkend hart te wachten en smachten. De achtbaan van emoties is weg. Het is rustiger. Kalmer. En saaier.
Op een dag merkt u iets. U bent verliefd geworden... op een ander.

Ja, de liefde is een merkwaardig fenomeen. Juist uw intense verlangen om aldoor-aldoor samen te zijn, heeft gewenning en verveling tot gevolg. Maar er is een uitweg. Die is: u moet het verlangen in stand houden.
Dus: blijven hunkeren en de zoete pijn ervan voelen.
De romantische hartstochtelijke iefde is dus gebaat bij enige afwezigheid van de ander. Met andere woorden, u blijft gewoon in uw eigen huis wonen, u wisselt geen sleutels uit, u gaat niet latten, u ziet elkaar alleen op afspraak. Dan heeft u een leven lang vol romantische afspraakjes.

Let ook op het volgende: digitale aanwezigheid knakt de romantische liefde evenzeer als samenwonen. Dus u ziet ervan af om de hele dag appjes met elkaar uit te wisselen. Telefoneer als er onmiddelijk contact nodig is. Voor al het overige stuurt u brieven, bij voorkeur geschreven met de hand en voldoende gefrankeerd.
Er zijn genoeg mensen met wie u overdag kunt appen, als dat zo nodig moet. Daarvoor heeft u geen Geliefde nodig.

Misschien wilt u toch gaan samenwonen. Dat kan. U moet het zelf weten, dat zei ik al. Ga vooral samenwonen ingeval u een stabiele liefde wenst, noodzakelijk bij het opvoeden van kinderen. Een hond past daar goed bij, indien u voldoende tijd heeft om het dier dagelijks enkele keren langdurig uit te laten.

Maar ingeval u alleen blijft wonen, staat u dus ook voor de opgave uzelf een thuis te scheppen. Ikea-meubilair schiet hier tekort. U heeft een hart en ziel nodig, iemand die er altijd voor u is. Het huisdier. Wel even nadenken of u werkelijk tijd en liefde over heeft. Een dier is een persoon, en elke persoon heeft rechten. Vermoedt u veel uithuizing te zijn, ga dan poezenansichten verzamelen. Het is een mooie hobby die veel plezier geeft. En eentje die een verrassend voordeel met zich meebrengt, want uw Geliefde zal niet snel jaloers zijn.

Dat was het nodige bruggetje naar de aankondiging van de Les van volgende week. Inderdaad, jaloezie. Wat u moet doen als u jaloerse mensen of dieren kent, verneemt u aanstaande maandag van

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

de vorige lessen van dit cursusjaar

M

Hoe was het ook alweer? Inderdaad. Wie wat bewaart, die heeft wat. Er zijn voorgaande cursusjaren van de Leidse Liefdescursus. Verkeert u in staat van wanhoop, weet u helemaal niet meer of u aantrekkelijk bent en of er ooit iemand van u zal gaan houden, begin dan bij de Opfriscursus. Staat he-le-maal onderaan. U kunt mij ook mailen in geval van romantische nood. Mijn damesschouder is breed genoeg om tegen te leunen. Archief: de vorige jaargangen.

Vorige week niet aan toegekomen? Geen tijd gehad door een afspraak met de dierenarts? Lees de vorige lessen van deze jaargang eens door. Iedere week staat hier een lijstje van de vorige lessen:

herscholing

V

Eeuwen geleden, om precies te zijn in 2005, doceerde ik een voor velen onthutsende les over chemie. Iedereen zegt: "er moet wel chemie zijn" maar nauwelijks iemand kent daarvan de formule. Ik schreef onder meer:

U kunt alles doen dat u wilt - en laat het vooral niet- en toch blijft het wonder van de chemie uit. U legt oogcontact, de ander knikt u bemoedigend toe. U opent het gesprek, de ander gaat in op alles dat u zegt. U suggereert een nader samenzijn, de ander roept meteen: "hoera!" Toch geen chemie.
Andersom. U bent die dag zo knorrig als een varken, maar glimlacht naar die ander. U weet nauwelijks wat te zeggen en u struikelt over uw eigen voeten, en toch wilt u niks anders dan bij die ander te zijn. Er is misverstand op misverstand, maar eigenlijk geeft dat niets en toch ook weer alles. Chemie.
Zoals ik al zei: een onvoorspelbare interactie..

De gehele les staat hier. En u weet: het Liefdesarchief is gratis toegankelijk, geen registratie. Niemand ziet dat u alles steeds opnieuw moet lezen.

contact

Wilt u meer weten, heeft u dringende vragen of wenst u een intensieve begeleiding die buiten de gratis digitale bijstand gaat? Dat kan.

U kunt mij mailen via het formulier. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Sinds jaar en dag schrijf ik over liefde en romantiek. Inderdaad, twee verschillende zaken. Als u dat niet meteen inziet, adviseer ik u de Liefdescursus te volgen. Begin bij het begin en duik het archief in. Blijven opletten, hoor.
Hier ben ik ook te vinden:
  • blog
  • Twitter
  • TouTube
  • Pinterest
  • Facebook
  • LinkedIn
website hit counters