Les 17: De oudste rechten

Leiden, Maandag 18 April 2016

Lieve Liefdescursisten,

U kunt zo verliefd zijn dat nadenken uiterst moeilijk is. Dat is helemaal niet erg, wanneer u ooit tevoren op een helder moment besloten heeft ingeval van tijdelijke waanzin geen onomkeerbare besluiten te nemen. Voorbeelden?

Niet trouwen. Verlovingen kunnen wel.
Geen kinderen. Bezoek samen de Prenatal.
Verhuizen? No go.
En geen beslissingen over huisdieren graag. Het zal u op twee manieren opbreken. Het goede nieuws vertel ik daarna.

Wanneer u in tijden van verliefdheid besluit de hond of de kat of welk dier dan ook de deur uit te doen, moet u dat later aan de hemelpoort kunnen uitleggen. Fun fact van die andere afdeling: niemand kan dat. Een tegeltjeswijsheid zegt dan: Karma is a bitch. Eerder gebeurt er iets anders.
Verliefdheid is een tijdelijke fase, en zelfs wanneer de verliefdheid zeer sterk is, zal die soms afnemen. Denk aan een storm op de oceaan, en aan enkele momenten van windstilte. Wat gebeurt er in die windstilte bij uw Geliefde? In een seconde beseft deze hoe harteloos u eigenlijk bent omgegaan met het voorheen zo beminde huisdier. Inzicht is onomkeerbaar. De Geliefde wenst u nooit meer te zien.
Dat zijn dus al twee goede redenen om verantwoordelijk met het dier om te gaan. Ik geef u nog een derde cadeau. Dat is: dit dier dat van u afhankelijk is, heeft de oudste rechten. Op liefde, op veiligheid, op geborgenheid, op zorg.

Nu komt het goede nieuws. Alles wat u doet en nalaat, registreert de Geliefde. Ooit gedacht dat liefde blind maakt? Welnee. Liefde maakt zowat helderziend. Nooit eerder had een mens zulk een intense aandacht voor u als uw nieuwe Geliefde. Niets vergeet zij, alles onthoudt zij. En daar kunt u uw voordeel mee doen. Want dit is de kans bij uitstek om de mooiste facetten van uw karakter te cultiveren.
Eenvoudig gezegd: met ingang vanaf heden bent u uw beste zelf, en niemand minder.

Dat heeft consequenties.
Stel dat u weer eens uit huis wilt voor een lange liefdesnacht, of voor een weekendje hier of daar? Gewoon brokjes en water neerzetten is onvoldoende. U zorgt voortaan dat er een vaste oppas is. Dat kost geld, inderdaad. En het is goed besteed. En let u er aandachtig op dat u genoeg quality time spendeert aan uw huisdier? Genoeg dat is niet aan u te bepalen, maar aan uw dier. Goed aaien kost tijd. Bij elkaar zitten ook. Neem die tijd. Denk aan de gevolgen die ik eerder in deze liefdesles beschreef.

Het kan ook zijn, dat u geen verantwoordelijkheid voor dieren draagt maar uw Geliefde wel. Dan zult u heel goed opletten, om zo informatie over het karakter op te doen. Heden is het de hond, morgen bent u het die verwaarloosd wordt omdat er een andere emotie opspeelt. Een uitdrukking als "het kan best wel" is in dit verband een rood alarm.

Ja, het moet maar eens gezegd worden, vond ik. Deze Liefdesles hamert op hetzelfde aambeeld en dat is dat van de verantwoordelijkheid. Voor onszelf en voor elkaar - en die ander kan een mens zijn, een kind of een dier. Over insecten voel ik zelf een aarzeling al is het wel zo, dat wanneer een mens met opzet en genoegen een mier doodtrapt, ik afzie van elk verder contact. Dat soort karakters, neen.

Volgende week in de Liefdescursus bespreek ik de kwestie van het samenwonen. Ik zeg meteen: nooit doen, wanneer u een leven wenst met enig romantisch gehalte. Hoe dat zit, verneemt u aanstaande maandag van

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

de vorige lessen van dit cursusjaar

M

Hoe was het ook alweer? Inderdaad. Wie wat bewaart, die heeft wat. Er zijn voorgaande cursusjaren van de Leidse Liefdescursus. Verkeert u in staat van wanhoop, weet u helemaal niet meer of u aantrekkelijk bent en of er ooit iemand van u zal gaan houden, begin dan bij de Opfriscursus. Staat he-le-maal onderaan. U kunt mij ook mailen in geval van romantische nood. Mijn damesschouder is breed genoeg om tegen te leunen. Archief: de vorige jaargangen.

Vorige week niet aan toegekomen? Geen tijd gehad door een afspraak met de dierenarts? Lees de vorige lessen van deze jaargang eens door. Iedere week staat hier een lijstje van de vorige lessen:

herscholing

V

Is elke vrouw een kreng, zoals sommige mannen zeggen? Op die vraag gaf ik een antwoord in de vrolijke en toch educatieve cursureeks Lessen uit Hollywood. Zo besprak ik Bette Davis en haar prachtige film All About Eve in een liefdesles met de volgende passage:

Bang zijn voor vrouwen getuigt van psychologisch correct inzicht. Vrouwen zijn een beetje verknipt geraakt door al die tegengestelde eisen die aan hen gesteld worden. Ze moeten lief en mooi zijn, maar ook assertief en regenbestendig. Ze moeten luisteren naar de man en uit zichzelf over hun eigen leven praten, dus niet meer wachten op een belangstellend vraagje (ach, en dat hoort de vrouw zo graag!) en ze moeten een baan hebben maar toch ook goed kunnen koken, dat wil zeggen, zoals hij dat lekker vindt.
Ja, van minder wordt een normaal mens al gek. Dus hiervan ook. Maar hoe is dat met vrouwen, ze doen hun best om aan alles tegelijkertijd te voldoen. En kan dat? Neen, weet de man, die altijd hoopt op liefde en een warme maaltijd maar soms een snauw krijgt en daarna zelf zijn boterham kan gaan beleggen met tevredenheid.

De gehele les staat hier. En u weet: het Liefdesarchief is gratis toegankelijk, geen registratie. Niemand ziet dat u alles steeds opnieuw moet lezen.

contact

Wilt u meer weten, heeft u dringende vragen of wenst u een intensieve begeleiding die buiten de gratis digitale bijstand gaat? Dat kan.

U kunt mij mailen via het formulier. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Sinds jaar en dag schrijf ik over liefde en romantiek. Inderdaad, twee verschillende zaken. Als u dat niet meteen inziet, adviseer ik u de Liefdescursus te volgen. Begin bij het begin en duik het archief in. Blijven opletten, hoor.
Hier ben ik ook te vinden:
  • blog
  • Twitter
  • TouTube
  • Pinterest
  • Facebook
  • LinkedIn
website hit counters