Les 13: Met nul dierenliefde

Leiden, Maandag 21 Maart 2016

Lieve Liefdescursisten,

Verschillen kunnen leuk zijn. U vult elkaar daarmee aan. Bent u een doener en is de Geliefde een denker? Samen komt u verder. Is u een ochtendmens en de Geliefde een avondmens? Dan heeft u voortaan een heerlijk lange dag. Maar verschillen kunnen ook een muur opwerpen. Want u houdt intens veel van dieren en de Geliefde heeft gezegd: "Och, ik heb daar niets mee." Wat te doen?

Waarschijnlijk heeft u verbijsterd gezwegen. U weet dat u het goed heeft gehoord en toch is het onvoorstelbaar dat het is gezegd.
Zo duidelijk. En zo hard.

Dit nu is een muur tussen u en de Geliefde, waar u nauwelijks overheen zult komen. Want geven en nemen, de oeroude dynamiek der liefde, werkt hier niet. U wilt dat de ander uw sentimenten deelt, de ander wil dat u "eens wat nuchterder" in het leven komt te staan. Het beste kunt u met de vaart van een kangeroe weghoppen.

Maar toch is er een sprankje hoop.

Het kan zijn, dat de Geliefde in het verleden iets zeer moeilijks heeft meegemaakt en dat heeft willen verwerken door het te verbergen, ook voor zichzelf. Zoiets kan lang goed gaan. Soms een leven lang zelfs. Onderdrukken is wat men in de psychiatrie noemt een coping mechanism. Maar op de gesloten afdelingen weet men alles over vulkanen die na jaren opeens gaan uibarsten.
Vraag eens naar vroeger, op een voorzichtige manier.

 • Had de Geliefde als kind huisdieren?
 • Wat zeiden de ouders van de Geliefde over dieren?
 • Stond er wellicht een asiel in de buurt van de school?
 • Is er een relatie geweest die opeens voorbij was, waarna de Geliefde het ene dier nooit meer mocht zien?
 • Hoe zit het met vroeger eendjes voeren in het park?
 • Of heeft de Geliefde gewoon moeite met van iemand houden, dier of mens?

Komt hier veelzeggend gestotter op, dan is er een kans op emotioneel herstel en daarmee een romantische toekomst. Wel komt daar veel geduld aan te pas en ook veel bezoeken aan de kinderboerderij waar de konijntjes zich laten aaien. Weet waar u aan begint.

Het is zeer de vraag, of iemand niet van dieren kan houden en wel van mensen. Pas op voor degene die lachtend een insect dood trapt. Op een dag bent u dat insect. Let op degene die het raam opent voor een vlieg. Daar zit compassie in, in die persoon vindt u een mensch.

Ja, het zijn keiharde waarheden die ik u deze week opleg. Soms moet het. De waarheid kan veel leed veroorzaken, maar nog meer leed voorkomen. In die gedachte vindt u hopelijk troost.

Volgende week behandel ik een zo mogelijk nog gevoeliger onderwerp en dat heeft te maken met de verhouding tussen kinderen en huisdieren. Men zegt wel eens over dames op leeftijd, dat een kat hun surrogaatkind in. Het is eerder en zeker in het algemeen andersom: een kind is een surrogaat-dier. Wie niet echt aan dieren kan of durft te beginnen, kan altijd nog een kind krijgen. Hoe ik tot dit inzicht ben gekomen, verneemt u volgende week van

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

de vorige lessen van dit cursusjaar

M

Hoe was het ook alweer? Inderdaad. Wie wat bewaart, die heeft wat. Er zijn voorgaande cursusjaren van de Leidse Liefdescursus. Verkeert u in staat van wanhoop, weet u helemaal niet meer of u aantrekkelijk bent en of er ooit iemand van u zal gaan houden, begin dan bij de Opfriscursus. Staat he-le-maal onderaan. U kunt mij ook mailen in geval van romantische nood. Mijn damesschouder is breed genoeg om tegen te leunen. Archief: de vorige jaargangen.

Vorige week niet aan toegekomen? Geen tijd gehad door een afspraak met de dierenarts? Lees de vorige lessen van deze jaargang eens door. Iedere week staat hier een lijstje van de vorige lessen:

herscholing

V

Terwijl u naar de toekomst kijkt, zet ik een stapje terug naar het jaar 2008. Toen doceerde ik de cursusreeks Verleiding. De basis onder de basis heb ik toen stapsgewijs aan u uitgelegd, zoals de prangende vraag hoe u weet of iemand u leuk vindt. De les begon als volgt:

U kijkt in de spiegel en probeert te bedenken wat er leuk is aan u. Uw lach? Neen. Uw diepzinnige oogopslag? Vast niet. Uw kleren?
Onmogelijk. Alles wat u bedenkt, komt u kunstmatig voor en daarom weet u ook, dat u het evenmin moet hebben van innerlijke schoonheid. Dan was u wel wat liever en posi-tie-hiever.
Met andere woorden, als u niet weet wat er leuk aan u is, hoe weet u dan of iemand u leuk vindt?
U ziet wel, dat het meteen nodeloos ingewikkeld wordt. Daarmee sluit ik aan op uw belevingswereld, waarin schaduwen ontstaan zonder licht.
Vraiment, hoe waar is dat. En zo mooi gezegd ook! Enfin.
Om u te sparen, zal ik verder gaan met de vraag die u mij zo vaak stelt: Hoe weet ik of X mij leuk vindt?

En wat was het antwoord op die vraag? Dat moet u zelf opzoeken en toepassen. Het laatste is aan u, bij het eerste ben ik u behulpzaam. De les staat hier. En u weet: het Liefdesarchief is gratis toegankelijk, geen registratie. Niemand ziet dat u alles steeds opnieuw moet lezen.

contact

Wilt u meer weten, heeft u dringende vragen of wenst u een intensieve begeleiding die buiten de gratis digitale bijstand gaat? Dat kan.

U kunt mij mailen via het formulier. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Sinds jaar en dag schrijf ik over liefde en romantiek. Inderdaad, twee verschillende zaken. Als u dat niet meteen inziet, adviseer ik u de Liefdescursus te volgen. Begin bij het begin en duik het archief in. Blijven opletten, hoor.
Hier ben ik ook te vinden:
 • blog
 • Twitter
 • TouTube
 • Pinterest
 • Facebook
 • LinkedIn
website hit counters