Les 12: Leguanen en andere knuffels

Leiden, Maandag 14 Maart 2016

Lieve Liefdescursisten,

Het is in de romantiek een oude liefdeswet dat juist wanneer u het meeste zou hebben aan uw gezond verstand, er het minste van aanwezig is. Dat is in de eerste fase van de romantische kennismaking. Alles aan de Geliefde bevalt u. Het kon niet beter. En toch voelt u het prikken op uw rug bij de ene herinnering.

Ooit bezocht ik een heer van stand die blijk had gegeven van een zekere belangstelling in mijn aandacht. Thee, was de bedoeling, en inderdaad dronken wij thee. De porseleinen kopjes waren dermate fraai dat ik ook de man in kwestie fraaier begon te vinden. De kamer: prachtig. Hij bezat boeken, die hij ook nog had gelezen. (Ja, ik vroeg ernaar) Alleen hing er aan de muur een dood dier. De kop van een hert, opgezet en met lege ogen naar mij starend.
En ik dacht: neen.
Of eigenlijk voelde ik dat diep, diep van binnen.

Hoe de mens over het dier denkt, dat is een gradatie van hoe die mens eens over u zal denken. Kijkend naar het hert, zag ik mijn toekomst. En ik ging naar huis, zonder verdere uitleg te verschaffen.

Komt u op uw beurt bij een mogelijke of aanstaande Geliefde op bezoek, Cursisten, laat die ander dan vooral over huisdieren spreken. Het is voor u uiterst leerzaam en wanneer u het die ene regel in gedachten houdt ("zo dier, zo ook mens") dan blijft u voor veel leed gespaard.
Denk aan iemand die als kind met leguanen speelde. Of hagedissen. Of alleen imker wilde worden. Of van wie de hele familie met dolfijnen wilde zwemmen, en dat heel spiritueel vond, ook al werden deze dolfijnen gevangen gehouden in Harderwijk. Denk ook aan iemand die gaat snikken wanneer het verlies van het kleine witte hondje ter sprake komt, de Geliefde was destijds pas drie jaar oud maar heeft de dood van Tarzan nooit kunnen verwerken.

Wat u doet, is dit. U neemt alle informatie tot u en eenmaal thuis noteert u die. Dit om de feiten vast te leggen, voordat u er een verhaaltje omheen heeft verzonnen dat u goed uitkomt. Ja, en dan zes jaar later wanneer alles anders is geworden, dan herinnert u zich dat u het eigenlijk al die tijd al wist. Zes jaar, dat is best lang. Enfin. Terug naar het juiste moment dus. Dat is het moment waarop u de feiten vastlegt.

Daarmee heeft u informatie die u moet overdenken. Hou hierbij zo goed mogelijk het verschil in de gaten tussen wat de waarschijnlijke betekenis is daarvan, en wat de voor u wenselijke betekenis is.
Een voorbeeld?

Neem die leguanen. U noteert: kindertijd altijd een leguaan gehad. Geen vriendjes of vriendinnetjes. Praat liever niet over gevoelens. Zegt dat leguanen tenminste altijd begrip toonden.

De waarschijnlijke betekenis is: uw Aanstaande Geliefde heeft moeite met het menselijk contact en kan beter opschieten met leguanen.
De voor u wenselijke betekenis is: de Aanstaande Geliefde heeft nog nooit iemand ontmoet die zo enorm veel liefde, begrip en geduld heeft als ik. We zijn voor elkaar gemaakt. Alles komt goed.

Ziet u hoe u naar uzelve toe redeneneert? Geduld is een fraaie zaak, dat zeker, maar menigeen overschat de hoeveelheid die benodigd is. Stel dat het met deze Geliefde inderdaad een lange tijd zal duren eer het echt gezellig wordt. Een jaartje red u wel. Twee wordt zwaar. En twintig? Hoe vrolijk ben u dan nog? Dat bedoel ik. Pluspuntje: u kunt uw leven in dienst stellen van een ander, zodat u ontslagen bent van het vervullen van eigen ambities. U heeft met het leguanen-type genoeg te stellen.

Wat die heer van stand betreft, achteraf begreep ik mijn zielservaring. Hij hield evenveel van decorum als van decor, en ach, ik hou zoveel meer van de inhoud. Terwijl hij een hertekop zag, een jachttrofee, kon ik wel wenen om het dier dat toch ook had willen leven. Dan zijn porseleinen theekopjes, hoe fraai ook, niet meer genoeg om een band tot stand te brengen.

Volgende week bespreek ik een passende kwestie voor het dertiende hoofdstuk. Stel dat u iemand ontmoet die u monter mededeelt in het geheel geen huisdierenpersoon te zijn? Zulken zijn er. Niet meteen de gevoelsarmen, hoor. Wel is het een zekere gesteldheid die van u aandacht verdient. Wat te doen en wat te laten verneemt u volgende week van

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

de vorige lessen van dit cursusjaar

M

Hoe was het ook alweer? Inderdaad. Wie wat bewaart, die heeft wat. Er zijn voorgaande cursusjaren van de Leidse Liefdescursus. Verkeert u in staat van wanhoop, weet u helemaal niet meer of u aantrekkelijk bent en of er ooit iemand van u zal gaan houden, begin dan bij de Opfriscursus. Staat he-le-maal onderaan. U kunt mij ook mailen in geval van romantische nood. Mijn damesschouder is breed genoeg om tegen te leunen. Archief: de vorige jaargangen.

Vorige week niet aan toegekomen? Geen tijd gehad door een afspraak met de dierenarts? Lees de vorige lessen van deze jaargang eens door. Iedere week staat hier een lijstje van de vorige lessen:

herscholing

V

Umerkt dat mijn opvatting praktisch is. Dat kunt u gemakkelijk storend vinden, vooral wanneer u van mening bent dat in de liefde alles "vanzelf" dient te gaan. Die gemakzuchtige opvatting is niet de mijne. Daarmee is niet gezegd dat er voortdurend actie dient te zijn. Denk eens aan het fenomeen van het zwijgen. Daar schreef ik enkele jaren geleden over in de cursusreeks Lessen uit Hollywood. De titel van Les 3 was veelzeggend: " Als zwijgen beter is. Greta Garbo in de stomme film'/ De les begon zo:

En wat dan? Dat moet u zelf opzoeken en toepassen. Het laatste is aan u, bij het eerste ben ik u behulpzaam. De les staat hier. En u weet: het Liefdesarchief is gratis toegankelijk, geen registratie. Niemand ziet dat u alles steeds opnieuw moet lezen.

contact

Wilt u meer weten, heeft u dringende vragen of wenst u een intensieve begeleiding die buiten de gratis digitale bijstand gaat? Dat kan.

U kunt mij mailen via het formulier. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Sinds jaar en dag schrijf ik over liefde en romantiek. Inderdaad, twee verschillende zaken. Als u dat niet meteen inziet, adviseer ik u de Liefdescursus te volgen. Begin bij het begin en duik het archief in. Blijven opletten, hoor.
Hier ben ik ook te vinden:
  • blog
  • Twitter
  • TouTube
  • Pinterest
  • Facebook
  • LinkedIn
website hit counters