Les 11: Hoe moet het met de kinderen?

Leiden, Maandag 7 Maart 2016

Lieve Liefdescursisten,

Wat kinderen betreft, zijn er twee opties. Ze zijn er of niet, ze komen er of niet. Hoe ouder u bent, des te duidelijker is de situatie. Maar voor de zestigplussers zijn er weer andere complicaties en dat zijn bemoeizuchtige kinderen. Hoewel, die zijn er eigenlijk van alle leeftijden. Hoe doet u dat met de romantiek, als u kinderen heeft?

Het eenvoudigste antwoord is: u begint nergens meer aan. Dat kan er niemand overstuur raken. Voortaan beschouwt u zichzelf slechts als moeder-van of vader-van en u doet wat de kinderen willen.
Hiermee bereikt u twee doelen tegelijkertijd. De kinderen worden of blijven monsters en u doodt elk romantisch verlangen in uw ziel. Dat de wereld daar lelijker van wordt, begrijpt u hopelijk vanzelf.
Kiest u een andere weg, dan heeft u met de consequenties om te gaan. Meer complicaties, meer geluk. Een interessante combinatie. Kinderen zijn hinderen, zei de oude dichter Jacob Cats, en vraiment, hij heeft een punt.

Ooit was ik verliefd op een man met enkele kinderen. Leuk, dacht ik. Maar omdat ik geen idee had hoe dat gecombineerd moest worden en hij evenmin, waren er vooral moeilijke complicaties. Wat zich afspeelde, leek nog het meeste op de Sound of Music, waarbij ik de barones was die haar best deed, tevergeefs natuurlijk. Het was een leerzame tijd. Voor iedereen. Achteraf bezien, kon ik het beste opschieten met zijn twee pittbuls. Die lieten zich tenminste gemakkelijk aaien. Sindsdien heb ik een zwak voor deze fluwelen beestjes die zo royaal met hun genegenheid zijn.

Mijn grote fout in deze was het karakter van de hondjes te vergelijken met dat van de man. Zulke schatten, zo bereid om liefde te delen en te verdelen, dat moest ergens vandaan komen en de bron van alle goeds was ongetwijfeld die man in kwestie. Het was een optimisme dat aan domheid grensde. Beter is het, niet naar de wens te kijken maar naar de realiteit. Die is in theorie als volgt:

 • U heeft romantische verlangens
 • De kinderen willen zekerheid over hun positie
 • Wat uw aanstaande geliefde verlangt, weet u niet
 • En wat vindt Poekie ervan?

De moeder van de Liefdesdocente heeft vele wijze woorden en uitspraken op voorraad en de belangrijkste daarvan die hier van toepassing is, dat is: "Zoals je doet, wordt je ook gedaan." U kunt hierbij aan karma denken maar ook aan de levenswet van meteen-afrekenen.
Het beste verloopt uw romantische leven als u eerst kijkt naar wat uw diepste romantische verlangens zijn, en daarna gaat uitdokteren hoe u met iedereen rekening kunt houden, zolang dat nodig is. Zo doet u, in de hoop dat anderen ook rekening met u zullen houden.

Dus, wilt u een lange liefde, dan heeft u de tijd. Neem die dan ook. Geen haastwerk, graag. Bent u opeens elke nacht van huis, dan krijgt Poekie gedragsproblemen. Dat moet u voor zijn.

Er zijn ook Liefdescursisten die alleen een Poekie hebben en opeens verliefd zijn geraakt op iemand die kinderen heeft. Ze dromen van een gelukkig samenzijn en dat iedereen van elkaar houdt. Ooit heette dat een love in. Een commune. En ja, daarin hield iedereen inderdaad veel van elkaar, in ieder geval tot de drugs waren uitgewerkt.
Bij u spelen twee andere structuurelementen van de realiteit:

 • U bent een pakket met Poekie
 • De Geliefde is een pakket met de kinderen

Het is aan u, om te ontdekken of deze twee elementen geschikt zijn om te verenigen in een nieuwe realiteit. Veel Cursisten zijn nogal dwangmatig gefixeerd op trouwen en samenwonen. Het waarom ervan, ontgaat mij. Wilt u de romantiek opsouperen aan ruzies over het huishouden? Het is maar, wat u het belangrijkste vindt.

De afgelopen weken heb ik me qua huisdier vooral geconcentreerd op wat u kent en wat voor u vertrouwd is. Volgende week is dat anders. Dan vertel ik u wat het betekent, als u bij een Aanstaande Geliefde komt en u ziet daar een vreemde glazen bak met daarin totaal onbekende levensvormen. Het kruipt. Het doet iets... Het... ja, wat is het eigenlijk? Wat u van deze situatie moet leren en begrijpen, verneemt u aanstaande maandag van

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

de vorige lessen van dit cursusjaar

M

Hoe was het ook alweer? Inderdaad. Wie wat bewaart, die heeft wat. Er zijn voorgaande cursusjaren van de Leidse Liefdescursus. Verkeert u in staat van wanhoop, weet u helemaal niet meer of u aantrekkelijk bent en of er ooit iemand van u zal gaan houden, begin dan bij de Opfriscursus. Staat he-le-maal onderaan. U kunt mij ook mailen in geval van romantische nood. Mijn damesschouder is breed genoeg om tegen te leunen. Archief: de vorige jaargangen.

Vorige week niet aan toegekomen? Geen tijd gehad door een afspraak met de dierenarts? Lees de vorige lessen van deze jaargang eens door. Iedere week staat hier een lijstje van de vorige lessen:

herscholing

V

Al enige keren wees ik op de moeilijke positie van de heren-cursisten, het tegenwoordige zwakke geslacht, waarover het zo gemakkelijk grapjes maken is. De dames-cursisten die dat doen, ontvangen per ommegaande vergelding voor deze zonde. Zij kunnen de heren niet meer zo goed serieus nemen. Hierover schreef ik een les, die de volgende parel van wijsheid bevatte:

Regelmatig ontvang ik mails met klachten over heren. Zij tonen zich ongevoelig voor subtiele opmerkingen, veinzen domheid over belangrijke kwesties waar begrip juist geboden is en maken ook nog eens luidruchtige grapjes op intieme momenten. Fijne herinneringen ophalen aan speciale momenten kunnen ze meestal ook niet; hun emotionele geheugen is één grote gatenkaas.
Over dames bestaat ook veel ontevredenheid. Zij vertellen niet wat ze willen en gaan vervolgens langdurig pruilen zonder opheldering te verschaffen. Ook hechten zij aan buitensporig aan details die voor heren onbelangrijk zijn. Verder vernemen zij graag wat een heer denkt, voelt en ervaart, net als hij weer eens zo'n prettig leeg moment doormaakt.

En wat dan? Dat moet u zelf opzoeken en toepassen. Het laatste is aan u, bij het eerste ben ik u behulpzaam. De les staat hier. En u weet: het Liefdesarchief is gratis toegankelijk, geen registratie. Niemand ziet dat u alles steeds opnieuw moet lezen.

contact

Wilt u meer weten, heeft u dringende vragen of wenst u een intensieve begeleiding die buiten de gratis digitale bijstand gaat? Dat kan.

U kunt mij mailen via het formulier. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Sinds jaar en dag schrijf ik over liefde en romantiek. Inderdaad, twee verschillende zaken. Als u dat niet meteen inziet, adviseer ik u de Liefdescursus te volgen. Begin bij het begin en duik het archief in. Blijven opletten, hoor.
Hier ben ik ook te vinden:
 • blog
 • Twitter
 • TouTube
 • Pinterest
 • Facebook
 • LinkedIn
website hit counters