Les 10: Huwelijk en/of huisdier

Leiden, Maandag 29 februari 2016

Lieve Liefdescursisten,

Voordat ik inga op het prangende probleem van deze week, wijs ik u even op deze dag. Een schrikkeldag. Dat komt slechts eens in de vier jaar voor. Doe daar iets mee, zodat u de komende vier jaar met genoegen terugdenkt aan vandaag. Neem eens een risico, romantisch-technisch bezien. Waarschijnlijk is het beste datgene waaraan u al gedacht heeft met een "dat nooit!" gevoelsreactie. Daar zit uw verlangen immers.

Verlangen drijft u voort. Het is de oerbron van de beschaving. Bent u boos of verbitterd in de liefde, dan ligt onder die laag van vesteende afweer een verlangen naar liefde te wachten.

Nu komt het verlangen altijd met een begeleidende voorwaarde. Die is: geduld hebben. De ene Liefdescursist heeft daar meer van op voorraad dan de andere. In het algemeen is het zo, dat degene met het minste geduld, de meeste liefdesproblemen heeft. Deze wet geldt minus een factor geluk of pech. U kunt best op uw vierde al verknocht raken aan het buurjongetje of buurmeisje en daar later een gelukkig huwelijk mee beleven. Groeide u op in een vrijstaand huis, dan had u pech.

Geduld verschaft u de ruimte om goed naar een Aanstaande Geliefde te kijken. Is deze wel geschikt voor u? Zelf kon ik me in de lange domme fase van mijn leven al verlieven op iemand met een mooie stem, dat hij ermee de ellendigste uitspraken kon doen, ontdekte ik pas later. Zo leert men. Zo leer ik. U toch niet?

Velen verlangen naar een huwelijk met de gedachte, dat dit voor altijd is. Beiden beloven dit immers. Dus moet het wel zo zijn. Scheiden zal u niet overkomen, vindt u. En daarvoor heeft u tal van goede redenen, die ook bekend zijn bij alle gescheiden mensen.

De kern van dit verlangen is: liefde voor altijd. Wiens voor altijd eigenlijk? Het uwe? Stel dat u over twee jaar flink onder de bus komt, dan heeft u als pasgetrouwde Cursist grote kans op liefde voor altijd. Stel dat u nog vijftig jaar leeft, is die kans dan even groot?

Feitelijk is de kans op liefde voor altijd het grootste tussen u en een huisdier. Dat levert u ook die uitzonderlijke diepte van de liefde op, waarin u hoopt dat de ander eerder gaat, omdat u dan het voor-altijd kunt geven. Dat verdriet draagt u dan wel, besluit u. Liefde voor het dieren is vaak groter en dieper dan liefde voor de mens. Wanneer u een geliefd huisdier heeft, dan voelt u dus liefde in overvloed. U heeft daarmee de ruimte om goed te beslissen of er nog een huwelijk bij past. Of wanneer. Of dat u denkt, dit kan wel na de dood van mijn huisdier of in een volgend leven.

De kern, het gaat altijd om de kern. Die is: liefde is liefde. Het gaat om uw gevoelservaring. Staar u niet blind op dat huwelijk. Dat kan meer kapot maken dan u lief is.

En hoe zit het dan met kinderen, hoor ik u vragen. Dat is tout autre chose. Volgende week leg ik u de finesses daarvan uit, die verneemt u van

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

de vorige lessen van dit cursusjaar

M

Hoe was het ook alweer? Inderdaad. Wie wat bewaart, die heeft wat. Er zijn voorgaande cursusjaren van de Leidse Liefdescursus. Verkeert u in staat van wanhoop, weet u helemaal niet meer of u aantrekkelijk bent en of er ooit iemand van u zal gaan houden, begin dan bij de Opfriscursus. Staat he-le-maal onderaan. U kunt mij ook mailen in geval van romantische nood. Mijn damesschouder is breed genoeg om tegen te leunen. Archief: de vorige jaargangen.

Vorige week niet aan toegekomen? Geen tijd gehad door een afspraak met de dierenarts? Lees de vorige lessen van deze jaargang eens door. Iedere week staat hier een lijstje van de vorige lessen:

herscholing

V

Al eerder onderwees ik enkele basiskennis over het fenomeen compleet zijn. In een les over algebra-wetten in de romantiek (cursusjaar Examentijd, 2001) schreef ik:

Wij gaan eerst in op het fenomeen 'compleet'. Vroeger was dit een bekend fenomeen. De Walra-consulente verkocht volledige uitzetten van handdoeken, washandjes en allerhande voorwerpjes die een meisje moest hebben voor haar uitzet. Dan was er de dame van de Tupperware, die betrouwbare series roze sluitdozen verkocht in overzichtelijke maten. In die gouden tijden van weleer wist iedereen wat compleet was, nu verwart menigeen het met melkpoeder. Nederland holt achteruit, cultuurhistorisch gezien.
Maar fini met de melancholie.
Laten wij het eenvoudig zeggen: compleet is genoeg. Genoeg is voldoende. En voldoende is compleet. Aanschouw de schoonheid van een circelvormige logica.
Zo, daar zijn we ook weer uit. Nu de theorie bekend is, stomen we door naar de liefdespraktijk.

Ja, dat zijn situaties waarin u snel klem kunt komen te zitten. Maar dat hoeft niet. U leest de oplossing hier. En u weet: het Liefdesarchief is gratis toegankelijk, geen registratie. Niemand ziet dat u alles steeds opnieuw moet lezen.

contact

Wilt u meer weten, heeft u dringende vragen of wenst u een intensieve begeleiding die buiten de gratis digitale bijstand gaat? Dat kan.

U kunt mij mailen via het formulier. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Sinds jaar en dag schrijf ik over liefde en romantiek. Inderdaad, twee verschillende zaken. Als u dat niet meteen inziet, adviseer ik u de Liefdescursus te volgen. Begin bij het begin en duik het archief in. Blijven opletten, hoor.
Hier ben ik ook te vinden:
  • blog
  • Twitter
  • TouTube
  • Pinterest
  • Facebook
  • LinkedIn
website hit counters