Les 1: Wie is uw betere helft?

Leiden, Maandag 28 december 2015

Lieve Liefdescursisten,

Er is liefde en er is betere liefde. Er zijn grote liefdes. Kleine liefdes. Er zijn verstandsliefdes die mislukken waarna je niet begrijpt waarom. Er is is de liefde voor het dier, waardoor u een beter mens wordt en het dier gelukkiger. Stemt dat niet tot nadenken?

Af en toe ontvang ik een mail met daarin een opmerkelijk bekentenis van een Liefdescursist. Dan schrijft Henk T. (zoals niet zijn echte naam is, dat begrijpt u hopelijk wel) over zijn nieuwe geluk. Hij heeft een ellendig liefdesleven achter de rug. Gescheiden (”Ik zag niks aankomen”), verlaten (”Ze zei dat ze juist viel op oudere mannen”) en vereenzaamd (”De kaartclub is opgeheven.”). Wat moet zo'n man? Hij probeerde met mijn begeleiding romantische afspraakjes te maken, maar wilde beslist een blondine met jeugdig voorkomen en de levenservaring van een bejaarde.

Dus dat lukte niet.

En nu heeft Henk een hond. Uit het asiel. ”Zij begrijpt mij,” schrijft Henk, en dat doet Sylvia de teckel ongetwijfeld beter. Beiden zijn gelukkig. En ik merk dat Henk opbloeit. Hij is vriendelijker. Zijn oude gevoel voor humor keert terug. En hij gaat vaker onder de douche, samen met Sylvia.

Ik vind het fijne mails om te lezen. Het gaat de goede kant op. Straks ontmoet hij tijdens een wandeling in het park een leuke vrouw die bij hem past. Zij heeft ook een hond. Hoort u de vioolmuziek? Ik wel. En ik voorzie ook moeilijkheden.

Het interessante voor u en mij is dat deze Liefdescursist opknapt dankzij een de liefde van een hond, en niet door die van een mens. Daarmee staat de menselijke liefde op het tweede niveau. Lager, dus. En toch wilt u ook mensenliefde.

Neemt u dat even mee?

Zelf heb ik de laatste jaren doorgebracht als mantelzorger voor mijn kleine rode kater Tim. De man die ik het vaakste zag, was de dierenarts. Nadat Tim was gaan hemelen, schreef ik over hem een boek. En nu, met Bertje aan mijn zijde, orden ik wat ik de afgelopen periode heb ontdekt. Die kennis geef ik aan u door.

Dit seizoen ga ik uitleggen hoe de combinatie werkt, en wat u kunt doen als de combinatie problemen oplevert. Wat als de hond in bed slaapt, de kat over uw meegebrachte bloemen plast of wanneer u om de liefde moet concureren met een parkietje? Dat laatste kan. Concurrentie met een dier moeten voeren is een lastig iets. Maar het komt vaak voor en u kunt de strijd winnen. Hoe dat moet, leg ik u volgende week uit.

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

de vorige lessen van dit cursusjaar

M

Hoe was het ook alweer? Inderdaad. Wie wat bewaart, die heeft wat. Er zijn voorgaande cursusjaren van de Leidse Liefdescursus. Verkeert u in staat van wanhoop, weet u helemaal niet meer of u aantrekkelijk bent en of er ooit iemand van u zal gaan houden, begin dan bij de Opfriscursus. Staat he-le-maal onderaan. U kunt mij ook mailen in geval van romantische nood. Mijn damesschouder is breed genoeg om tegen te leunen. Archief: de vorige jaargangen.

Vorige week niet aan toegekomen? Geen tijd gehad door een afspraak met de dierenarts? Lees de vorige lessen van deze jaargang eens door. Iedere week staat hier een lijstje van de vorige lessen:

herscholing

M

Natuurlijk stipte ik deze kwestie eerder aan. Het cursusjaar 2010-2011 was getiteld Kommer en Kwel. Die titel vatte veel problemen samen. In de les die op Valentijnsdag verscheen, schreef ik over romantiek en huisdieren.

”Een woord vooraf, gericht aan degenen die diep in de Valentijnsperikelen zitten. Kwam er een kaart of kwam er juist geen kaart, durfde u het eindelijk aan en sterft u bijna van angst bij de gedachte aan een antwoord, van welke aard ook? Kijkt u de vorige liefdesles nog even na. Daarna is veel, zo niet alles, duidelijk. Intussen ga ik verder met de liefdesles van deze week, die over romantiek en huisdieren gaat.
Het woord huisdier zegt precies waar het om gaat: een dier in huis. In uw huis, of in dat van de Geliefde. Met dat dier zult u dus een verstandhouding moeten opbouwen en dat dier met u. Dieren buitenshuis, zoals paarden en dolfijnen waarmee gezwommen moet worden, behoren niet tot de huisdieren maar tot de buitendieren.
Het gaat in deze les vooral om de dieren die zelfstandig kunnen lopen, die een mening hebben en voor wie uw Geliefde een blinde adoratie koestert. Dat betekent voor u een tweede plaats in de liefdesladder, iets dat het huisdier u regelmatig zal doen beseffen.
U begrijpt het al, tussen romantiek en huisdieren bestaat een spanningsveld.”

Meer lezen?

contact

Wilt u meer weten, heeft u dringende vragen of wenst u een intensieve begeleiding die buiten de gratis digitale bijstand gaat? Dat kan.

U kunt mij mailen via het formulier. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Sinds jaar en dag schrijf ik over liefde en romantiek. Inderdaad, twee verschillende zaken. Als u dat niet meteen inziet, adviseer ik u de Liefdescursus te volgen. Begin bij het begin en duik het archief in. Blijven opletten, hoor.
Hier ben ik ook te vinden:
  • blog
  • Twitter
  • TouTube
  • Pinterest
  • Facebook
  • LinkedIn
website hit counters