De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Bijles

Aan de telefoon

Leiden, maandag 31 januari 2005

Lieve Liefdescursisten,

Al te vaak heeft u teleurgesteld de telefoonverbinding verbroken, omdat ook deze keer het gesprek weliswaar als vanzelf liep, maar een hele andere kant uitging dan u wenste, verlangde en hoopte. Aan de andere kant van de lijn zat de mogelijke Geliefde, die zich verbaasd afvroeg waar het allemaal over ging. Romantisch telefoneren is een kunst. Ook u kunt die leren, en indien u meent geen talent te hebben, dan moet u dan compenseren met enthousiasme.

roos

Alweer gedoe, verzuchten velen onder u. Waar blijft toch de spontaniteit, de impulsiviteit, het gewoon eens doen zonder altoos maar te moeten denken, waar blijft dat alles, Liefdesdocente?

Ik zou zeggen: nergens. Indien doen-zonder-denken het ideaal was, dan leefden wij allen als kippen zonder kop. Ooit een pasgeslachte kip gezien? Heur kopje is er afgehakt, maar heur lijfje schokt en beweegt nog, het gaat vanzelf alle kanten op. Ziehier de waarde van het concept doen-zonder-denken.

roos

Thans gaat u leren hoe romantische telefoongesprekken te voeren.

roos

In 2003 gaf ik u al enkele bijzondere basis-technieken aan, met vele universele waarheden als bonus. Bladert u even terug? Dan behoef ik mijzelf niet te herhalen.

roos

Heel fijn.

roos

Nu u de stof opnieuw heeft doorgenomen, weet u wat de voorbereidingen vergen en dat u met een concreet romantisch doel de telefoon ter hand dient te nemen. Een praktijkvoorbeeld. U verlangt ernaar om samen met de Mogelijke Geliefde te kussen.

Dat laat u natuurlijk wel uit uw hoofd om te zeggen. Het staat zo gulzig om er meteen over te beginnen, en wat als die ander reageert met: "Nou, graag!" en meteen langs wil komen? Dan beleeft u de romantiek van de onderbroek, en die moet de volgende dag al in de was.

Desalniettemin wenst u te kussen. Stel dan een onschuldig samenzijn voor, de bioscoop, een botanische tuin, een schilderijententoonstelling, wat dat ook, als het maar een aangename ontspannende omgeving is waarin men als vanzelf kusrijp wordt. Dit hoeft natuurlijk niet op het eerste romantische afspraakje te geschieden. Even wachten en smachten, graag.

roos

Pas ervoor op om al te grote romantische verwachtingen bij uzelf aan te kweken. Heel praktisch, omdat u dan niet meer durft op te bellen. Hoe eenvoudiger u het houdt, des te groter de kans op succes is.

Daarbij komt, dat uw romantisch initiatief voor de Mogelijke Geliefde een aantrekkelijk voorstel moet wezen.

Het Leermoment is indringend: neem de telefoon ter hand en bel.

roos

Feitelijk was dit een eenvoudige les. Iedereen met een beetje hart en verstand kan nu romantisch telefoneren. Optimistisch als moi is, gaat zij ervan uit dat er nu een afspraakje is ontstaan.

U weet dat u romantische verlangens heeft, en dat het een romantisch initiatief was, maar weet de Mogelijke Geliefde dat ook? Zomaar vragen is bot.

Ik zou zeggen, ga naar het afspraakje en hanteer de liefdestechniek van de dubbele agenda. Zo kunt u er op tijd achterkomen, een realistische inschatting maken van een gedeelde liefdestoekomst en zonder al te grote kleurscheuren weer thuis komen. Volgende week begrijpt u wat ik hiermee bedoel, want op maandag 7 februari hoort u de finesses van moi,

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

PS. Geen paniek, volgende week geef ik ook praktische adviezen aangaande Valentijnsdag. U hoort op tijd wat te doen en vooral wat te laten.

sluit