De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Bijles

Bang, verlegen en onzeker

Leiden, maandag 17 januari 2005

Lieve Liefdescursisten,

Ik weet het, ik weet het, u bent een wilskrachtig persoon, in het volle bezit van uw geestelijke vermogens en als u 's avonds slavinken wenst te eten, dan eet u slavinken. Zo! Ziedaar! Sla met uw vuist op tafel, en merk wie onder de indruk is van al die doortastendheid.

Moi niet.

Moi eet geen slavinken, maar dat staat er los van. Over mijn dieet zal ik verder zwijgen, al dank ik mijn poezelige uitstraling vooral aan de consumptie van kwaliteits-chocolade. Nee, niet Mon Chérie. Foei, toch! Zulk banaal voedsel.

roos

Dwaal ik af? Wellicht. Het ging over uw wilskracht, die kennelijk zo klein van omvang is, dat ik er snel het zicht op verlies. Enfin.

roos

Veel Cursisten raadplegen mijn Liefdeslessen in diepe staat van verwarring. Zij hebben iemand ontmoet en kunnen sindsdien niet meer goed nadenken. Terwijl hen vroeger geen zee te hoog ging, hebben ze nu het denkvermogen van een amoebe. En het bijbehorende gevoelsleven. Maar terwijl een amoebe opgewekt zichzelf is, raakt u verlamd door angst, verlegenheid en onzekerheid. Dit doet de romantiek met u, Liefdescursisten. En dat is maar goed ook.

roos

Er bestaan gestudeerde Liefdescursisten die graag alles aan de natuur wijten, die hele verhalen kunnen ophangen over hormonen en de evolutieleer en wat al niet. Ik glimlach na hun betoog en vraag vervolgens fijntjes wanneer zij voor de laatste keer gekust zijn. Daarna zijn ze weer bij de les. Mijn les.

roos

Indien u last heeft van romantische onzekerheden, bent u een gezegende onder de Cursisten. Dan heeft u immers iemand ontmoet, die van grote betekenis zou kunnen worden in uw leven. U bent bang die mooie toekomst te verliezen, weet niet wat u moet doen om dat te voorkomen en durft verder weinig meer.

Zo eenvoudig is het.

Draai de situatie om: u ontmoet iemand waarvan u weet dat het nooit meer dan een doordeweekse kennis zal zijn. Leuk voor naar de bioscoop, eens bellen, besluit u, en hopla, het is al gedaan. U ziet het verschil? Inderdaad. Het hart is in het tweede geval onverschillig. Dan kan alles. Maar wat als dat niet zo is?

roos

Dan handelt u ook, maar voorzichtig. Negeer degenen die zeggen dat u juist nu 'spontaan' moet zijn. Daar komt ellende van. Spontaniteit voor verlegenen komt neer op totale ongeremdheid, en gaat u gerust in het dichtstbijzijnde psychiatrische hospitaal vragen waar dat toe kan leiden.

roos

Hopelijk bent u met deze verbijsterend simpele uitleg gerust gesteld. U bent niet gek, er is geen stoornis die behandeling behoeft. Au contraire! Juist omdat u romantisch-technisch bezien bang, verlegen en onzeker bent, is er iets aangenaams aan de hand. U bent gecharmeerd dan wel verliefd.

Het Leermoment van deze week is dan ook bemoedigend: hoe sterker uw emotionele verwarring, des te mooier is uw liefdestoekomst.

roos

Indien u mijn lessen trouw heeft gevolgd, dan kent u de strenge vermaning die ik regelmatig uitspreek: liefde is een werkwoord. U moet iets doen. De dingen op z'n beloop laten leidt tot gemiste kansen, geloof mij. Neem dus initiatief, maar in vredesnaam, wacht nog even. Want op maandag 24 januari vertel ik u wanneer u initiatief moet nemen, wat u dient te doen en waartoe het zal leiden. Maak geen brokken, intussen, want een hart is sneller gebroken dan gelijmd. Tot volgende week!

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

sluit