De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Bijles

Ongeschreven Liefdeswetten (2)

Leiden, maandag 30 mei 2005

Lieve Liefdescursisten,

Het is toch curieus, dat velen van u mij schrijven toevallig hier verzeild te zijn geraakt. Ze zochten heus niets dat over liefde handelde, ze waren online en keken eens hier en bladerden eens daar, en gut, hoe kan het, nee maar, opeens waren ze hier. Zo vreemd! Vraiment!

roos

Daarna volgt altoos een uiterst verdrietig verhaal. Over een liefde die niet wederzijds is, die verloren ging of onbereikbaar bleek, die eigenlijk dood is al woont men nog samen, maar hoe dan ook, een liefde die er niet is. En het verlangen ernaar.

Na dit relaas komt nogmaals de uitvoerige verzekering dat men echt bij het uiterste toevalligste toeval het oog op deze Liefdescursus had laten vallen.

Het klinkt, alsof men zich schaamt omdat men liefde mist.

roos

't Is alles stoerdoenerij wat de klok slaat. Op het gemiddelde verjaardagspartijtje ginnegapt men over het ondeugende leven van degene zonder Geliefde. Zo iemand heet "single", een vreemd woord dat ik alleen in verband kan brengen met "malt". Single malt.

En toch, ondanks dat zogenaamde verrukkelijke ondeugende leven, groeien de sites waarop men een Geliefde kan vinden en bloeien de bureaux voor relatiebemiddeling. Mais... niemand zegt er ingeschreven te staan...

Zou men zich dan werkelijk schamen om naar liefde te zoeken?

roos

De vraag stellen is het antwoord weten. Ga uzelf eens na, Liefdescursisten. Schaamt u zich om naar liefde te zoeken, om hardop te zeggen dat u alleen bent?

Ja, dus. Want 't klinkt dan net of niemand u wilt, en dat daarvoor ongetwijfeld een goede reden bestaat, en dat u die reden bent.

Dat zijn griezelige gedachten. Onzinnige gedachten ook. Want ga maar na. Als alleen-zijn een teken was van een eigenlijk-afstotend zijn, dan was half Nederland afstotend. Gut, peinst u nu, daar zit wat in, Inderdaad. Meer dan u denkt.

roos

Omdat u in het innerlijkst van al uw innerlijkheden denkt dat er iets "mis" met u is, handelt u daar ook naar. Voorbeeld. U ziet opeens iemand, zo lief, leuk en bijzonder, dat uw hart overslaat. Boem boemboem boem.

Kijkt u? Neen. Struikelt u op een strategisch verstandige plaats? Ook al niet. Misschien een kleine glimlach waarmee iets moois begonnen kan worden? Evenmin.

Want u denkt: in mij zien ze toch niets...

roos

Ja, Liefdescursusten, zo schiet het niet op natuurlijk. Uw innerlijke overtuiging houdt u tegen. En intussen bedenkt u duizend redenen: geen tijd, het verkeerde moment, misschien morgen, anders volgende week, enzovoort. De echte reden gaat daaronder schuil. U bent bang dat het wel erg duidelijk is wat u verlangt. U schaamt zich om naar liefde te zoeken. Daarom kijkt u een andere kant op. En weer gaat u alleen naar huis.

roos

En daarin schuilt de eerste Liefdeswet: liefde komt alleen waar zij van harte welkom is.

roos

Anders gezegd: liefde komt niet bij Liefdescursisten die denken dat er iets mis met ze is, en dat nooit iemand van hen zal houden.

roos

Ziehier het Leermoment van deze week: wees bereid om liefde te ontvangen, wees bereid om liefde te schenken.

roos

Volgende week is het fini met de filosofie.Moi stuurt u wederom de praktijk van uw liefdesleven in. Dan zal ik u uitleggen hoe u moet omgaan met afwijzingen. Kunt u ze voorkomen of tenminste zien aankomen? En wat te doen als iemand dat verschrikkelijke "nee" zegt? Is er leven na de afwijzing, en zo ja, hoe ziet dat eruit?

roos

Dat zijn inderdaad verschrikkelijke vragen. Zie ze onder ogen. U zult toch een antwoord moeten vinden. Altijd het leven van een pantoffeldiertje leiden is wel veilig, maar o zo saai. Leven is 't feitelijk niet; u beschermt zich tegen het leven, dat is het. Welnu, Liefdescursisten, u heeft thans een week om mentaal te rijpen voor mijn volgende les. Bestudeer het Liefdesarchief , wees oprecht bereid liefde te ontvangen, waar zij zich ook aandient, en verwacht op maandag 6 juni een nieuwe Liefdesles van moi,

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

sluit