De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Bijles

Liefdesbrieven

Leiden, maandag 16 mei 2005

Lieve Liefdescursisten,

U zult het allemaal met mij eens zijn: in een werkelijk romantische wereld ontvangt u liefdesbrieven. Zodra u de envelop heeft geopend, vallen u meteen enkele welgekozen woorden op. Ze gaan over u. Over uw charme, over uw aantrekkingskracht, over uw bijzondere gevoel voor humor, over uw wilskrachtige uitstraling. U bent blij verrast als u de naam van de afzender ziet: Ah!

Innig tevreden met de brief - en toegegeven, ook met uzelve - vouwt u de brief weer in de envelop. Ja..., mijmert u, dat zouden meer mensen moeten doen... liefdesbrieven sturen...

roos

Naturellement! Dat zeg ik u meteen na. En ik vraag u even snel: waarom schrijft u ze zelf niet? Laat moi precies zijn: waarom schrijft u de ene liefdesbrief niet?

roos

Dus... U wilt wel ontvangen, maar niet sturen?

roos

Kom kom, iedereen is kwetsbaar.

roos

Ja, moi ook.

roos

Maar dat heeft moi nog nooit tegengehouden als het om een liefdesbrief ging. Want juist ingeval van kwetsbaarheid is die belangrijk. Of wou u alleen een liefdesbrief sturen aan iemand die u onverschillig is? Precies. Dat bedoel ik.

roos

Een Liefdesbrief schrijven kunt u ook, Liefdescursisten, let maar op. U begint met het eerste element: de brief en de envelop als materie.

In de winkel vindt u allerhande lelijks. Laat dat liggen. Vergeet lijntjespapier of een velletje uit de printerlade. Koop wit papier met bijpassende envelop. Crème mag ook. Heel belangrijk: raak het even aan in de winkel. Dat moet een aangename sensatie zijn.

Overdreven? Ik dacht het niet. U heeft zonet de eerste indruk bepaald die uw liefdesbrief gaat maken. Want uw mogelijke Geliefde zal uw brief eerst zien, en dan van de deurmat oppakken. Ziet en voelt dat vervelend, dan kleeft dat aan u. "Welke gek stuurt mij een knalrode envelop?"

Tweede element. Het doel van uw brief. Ja, wat wilt u eigenlijk van die ander? Meteen trouwen? Misschien kunt u eerst een kopje thee drinken zodat de ander aan uw idee kan wennen. Zoenen? Daarvoor geldt hetzelfde. Hoe kleiner het doel, hoe groter de kans op succes.

Derde en laatste element: de inhoud. Eerst stelt u zich voor in subtiele woorden: "We kennen elkaar al langer van de tennisvereniging" of "We werken nu al anderhalf jaar op hetzelfde kantoor." Indien uw mogelijke u kent, maakt dit een aangenaam bescheiden indruk. Was uw bestaan niet opgevallen, dan is de introductie nuttig.

Na het voorstellen wijdt u een aantal regels aan de charme van uw mogelijke Geliefde. Maak hierbij nooit opmerkingen over het lichaamsgewicht, ook niet als u samen op de afslankclub zit. Een gevoelige snaar die op de verkeerde manier wordt geraakt, trilt lang na. Vermijd ook erotische toespelingen en vergelijkingen met eerdere Geliefden uit uw leven. Dus niet: "Van alle vrouwen die ik heb gekend, heb jij de mooiste lippen." Maar wel: "Als je spreekt, vind ik het heerlijk naar je te kijken." Begrijpt u het verschil?

U eindigt met een duidelijk voorstel. Samen naar de bioscoop, theedrinken, een tentoonstelling bezoeken, wat het ook is, noem het. Dan zegt u, dat u snel contact op zult nemen in de hoop op een gunstig antwoord. Onderteken met uw naam, adres en telefoonnummer. Geen 06-nummer, geen postbus. U wilt ware liefde? Begin zelf met waar te zijn.

roos

Dan nu het moeilijkste: u gaat naar de brievenbus en post de liefdesbrief. Meteen naar huis gaan, voordat u de brief terug wilt graaien, vast komt te zitten, gered moet worden, enfin, gaat u alstublieft meteen naar huis.

Ziehier het meedogenloze Leermoment van deze week: een Liefdesbrief schrijft en post u zelf.

roos

Indien u zich opeens afvraagt of het ook anders kan, dan kunt u terecht in het Liefdesarchief . Daar is veel opgeslagen wat romantisch-technisch verder weinig uitleg behoeft.

Desalniettemin zal ik volgende week nogmaals ingaan op de kwestie van het eerste afspraakje. Zijn er grenzen die iedereen kent behalve u? Wat moet u beslist doen en wat dient u na te laten? U hoort het op maandag 23 mei van moi,

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

sluit