De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Bijles

X doen, maar Y bedoelen

Leiden, maandag 9 mei 2005

Lieve Liefdescursisten,

Denkt u eens terug aan dat verre verleden, waarin u de lagere school bezocht. Daar werd heel wat gepest. Elkaar duwen, knijpen en op het schoolplein laten struikelen, dat mocht toen allemaal nog. Het gold als spelen, maar onderling wisten de kinderen wat het betekende: extra aandacht. Romantische bedoelingen. Een klap geven stond gelijk aan een liefdesverklaring. Ja, Cursisten, was het leven maar zo overzichtelijk gebleven!

roos

U kreeg een klap en wist dat iemand een oogje op u had. Sindsdien is er veel veranderd. Heel wat vrouwen zitten op karate, om iets te noemen. Eén enkele slag en hop, daar ligt de man en hij staat niet meer op. Tant pis, zou mijn tante in Parijs zeggen.

Moi volstaat met u op het principe te wijzen. Wat u destijds normaal vond, is dat nog steeds. Iemand doet X, maar bedoelt Y. Dat is de techniek van de Dubbele Agenda.

roos

In de romantiek is de techniek van de Dubbele Agenda uiterst nuttig. Hoewel er veel bezwaar tegen bestaat, dat weet ik.

roos

Men zegt dan, dat de Dubbele Techniek neerkomt op manipuleren, en dat zou verkeerd zijn. Alles gewoon zeggen zoals het is, ziehier de norm. Eerlijk, heet dat. Ik noem het: onbeschoft. Anderen plompverloren overvallen met eenpersoons-gevoelens waarop dan ogenblikkelijk een antwoord moet komen, dat staat me allerminst aan.

Wat is er mis met voorzichtigheid, met nadenken, met beleid, met enige zorg voor het eigen ego dat immers altijd fragiel is?

roos

Ik zal u twee voorbeelden geven.

roos

U vroeg iemand om samen eens een kopje thee, koffie, een borrel te drinken. Uw uitnodiging klonk nonchalant, dag en uur kwamen de ander wonderwel uit. Natuurlijk!

Maar die ander weet niet, dat u obsessief verliefd bent en dat u eindelijk wilt weten waar u aan toe bent. Ziehier de Dubbele Agenda. U gedraagt zich ietwat achteloos, net of u meerdere ontmoetingen van dit genre heeft. Maar u voelt brandende passie. Is de ander koel? Dan bent u gered dankzij uw bestudeerde nonchalance. Zijn de gevoelens wederzijds? Enfin.

Ander voorbeeld.

Op een onschuldige wandeling gaat u met die ander op een bankje zitten. Gezellig kouten over allerlei. Dan legt u uw arm over de rugleuning van dat bankje. Toenadering. Maar het ziet eruit, of u nu eenmaal zo prettig zit. Ook als u geleidelijk centimeters dichterbij schuift, omdat u heel erg graag precies en uitvoerig wilt zeggen wat u vindt van de christelijke jaartelling. Schrikt die ander weg? Niets aan de hand. Kunt u aldoor dichterbij blijven schuiven? C'est formidable!

roos

Welnu, Liefdescuristen, het voordeel van X doen en Y bedoelen, lijkt mij evident. Het Leermoment van deze week ligt dan ook voor de hand: het gebruik van de Dubbele Techniek duidt op romantische beschaving.

roos

Studeert u wel ijverig in Liefdesarchief? Moi krijgt erg veel voor de hand liggende vragen, waarop zij de antwoorden al lang gegeven heeft. Maar vooruit. Ik ben zacht van karakter. Voor degenen die te dom zijn om te zoeken en voor alle anderen, zal ik volgende week uitleggen wat een liefdesbrief is, en wat de drie cruciale elementen ervan zijn. Wanneer het zenden van liefdesbrieven ongepast en onwenselijk is, verneemt u eveneens op maandag 16 mei van moi,

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

sluit