De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Bijles

Soulmate

Leiden, maandag 11 april 2005

Lieve Liefdescursisten,

Ooit was de ziel één, heel en harmonieus. Toen, door allerlei toestanden die ik u niet zal uiteenzetten, raakte de ziel verdeeld. Opeens waren er twee helften, die een zoektocht door de wereld begonnen om elkaar te vinden en alzo wederom een harmonieuze ziel te vormen. Het is een oud Grieks sprookje dat ik hier navertel, en hoe het afloopt, is van geval tot geval verschillend. Ziehier evenwel de oorsprong van hetgeen in modern Nederlands de 'soulmate' genoemd is, de Geliefde met wie u zielsverwantschap voelt.

roos

Die unieke persoon, zonder wie u zich half voelt. Een geamputeerd mens. Een theepot zonder tuit.

roos

Moi gelooft zeker in zielsverwantschap. Maar niet zozeer in de simpele vorm van een ontbrekend halfje. Om dat uit leggen, zal ik het sprookje wat verdiepen.

roos

Een ziel kan in twee scheuren, maar ook in drie. Of in vijf. Zelfs in zeven. En flarden ziel achterlaten, losse stukjes. Allerhande. Dat alles is ook ziel, op zoek naar eenheid.

roos

Nu naar de praktijk.

roos

U kunt iemand ontmoeten, met wie u ogenblikkelijk vertrouwd bent. Dan denkt u aan soulmates, doet er wat vorige levens bij en eindigt met de staalharde overtuiging te koesteren dat u bij elkaar hoort. Helaas ziet u de volgende dag, hoe lelijk en vies die ander eet. Einde romance. Hier was de idee realistischer dan de praktijk.

U kunt iemand ontmoeten, door wie u ongemakkelijk en gespannen raakt. De nachten zijn korter, al bent u alleen. Steeds dat denken aan die ander, die snelle misverstanden, die... enfin, dat alles. En toch... steeds weer trekt uw hart naar die ander. U haat die ander omdat u niet kunt stoppen met liefhebben. Zelfs de mantel van onverschilligheid die u zo graag draagt, bedekt u deze keer niet. Iets in u hunkert naar die ander, al is er geen enkele logische verklaring voor. Hier is de praktijk veelzeggend. Een deel van de ziel riep u terug.Hoe groot dat deel is, moet u onderzoeken. Moet? Ja. In naam van de liefde, als u daar prijs op stelt. Of anders gewoon omdat ik het zeg.

U kunt ook iemand ontmoeten, met wie alles wel min of meer gaat. En u noemt dat liefde? Moi niet. Moi heeft een heel ander idee van liefde.

roos

Wat dat is, vindt u terug in het Liefdesarchief en in de vorige jaargangen van de Liefdescursus. Schaam u niet alles nog eens na te slaan. Ruim een half miljoen Liefdescursisten zitten bij uw Docente in de bankjes, en velen van hen schrijven strafregels en... verbeteren zichzelf.

roos

Het Leermoment van deze week dient u in uw ziel op te nemen: zielsverwantschap bestaat. Wees alert. Wees er zuinig op. Wees blij.

Enfin. Voor vandaag zeg ik opgewekt: c´est tout. Denk er eens over na, en handel zoals uw zielsgevoel u ingeeft. Aanstaande maandag leid ik u verder op dit pad vol rozen en doorns, want dan leg ik u uit wat het nut is van wel vergeven, maar daarentegen nimmer vergeten. Kan dat eigenlijk wel? Naturellement! Hoe het zit, hoort u op maandag 18 april van moi,

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

sluit