De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Bijles

Het Romantische Misverstand

Leiden, maandag 4 april 2005

Lieve Liefdescursisten,

Er bestaan vele foute opvattingen over de romantiek, en dat leidt tot bioscoopfilms van een wisselend niveau, maar wat men daarin nooit eens uitgebeeld ziet, is de grootste domheid. U zou het ook niet weten? Toe nou, zeg. Heeft u dan nooit gedacht wanneer u verliefd was dat alles vervolgens vanzelf zou gaan?

Precies.

roos

Als ik wanhopige brieven ontvang waarin uitgebreid dialogen staan beschreven, dan begrijp ik vanzelf dat er liefde aan te pas is gekomen. Een zakelijke vergadering leidt tot notulen, de romantiek geeft misverstanden. Passie en emotie staan los van gezond verstand. Schrikt u daarvoor terug, dan is voor u een leven als kamerplant ideaal. Alles op z'n tijd, daglicht, nachtdonker, een beetje water en met Kerstmis wat Pokon. Zo komt u de dagen veilig door.

roos

Mais...

roos

Is dat vraiment leven?

roos

Voor kamerplanten is 't heerlijk natuurlijk.

roos

Maar die mensen met een hart dat wil kloppen, met bloed dat wil stromen, met ogen die willen zien, die mensen zijn overgeleverd aan zichzelf, en daarmee aan anderen, die ook zo zijn. Net zo verlangend, zo kwetsbaar, zo bang.

roos

Moi wil in het geheel geen somber beeld schetsen. Au contraire! Want zo bent u voorbereid, Liefdescursisten, en ook gewaarschuwd. Eerst dat laatste.

U heeft iemand ontmoet bij wie u zich zeer op uw gemak voelt. Gapen met open mond, stoppelvelden waar gladde huid moest wezen, het kan allemaal, want het leven is zo gemakkelijk als een oude pantoffel. En dat al in de eerste week! De eerste maand! En gaat dat zo verder in het eerste jaar en de rest van uw leven lang? Nooit meer passie. Gemak in de romantiek is het hoogste niet, zou ik zeggen.

Nu andersom. U voelt voor iemand, maar weet niet of en wat die ander voor u voelt. Elk gesprek laat u wanhopig achter. Wat werd er bedoeld? Kan het zo bedoeld zijn? Hoe kan die ander zoiets zeggen? De simpelste dialoog levert hoofdpijn op. Een goed teken, zeg ik opgewekt, romantische misverstanden zijn weliswaar pijnlijk maar zeker en voor alles ... romantisch. Uw pantoffel-connectie brengt u nimmer zo tot leven.

roos

Voor de gevoelige Liefdescursisten onder ons, en zeker voor de hypersensitiven, is dit alles nuttig om te weten. Vooral voor degenen, die inmiddels nauwelijks durven te telefoneren, uit angst dat één woord twee misverstanden oproept, de uitleg van drie woorden weer vijf andere en zo ontstaat er een labyrint zonder uitgang. Somt lijkt het beter om te zwijgen en te wachten op een telepathische verbinding.

roos

Het is evenwel beter om te leren gaan met romantische angst. Eerst inzake misverstanden. Ondanks het feit dat u beter had kunnen weten, is er tussen u en de Mogelijke dan wel Bestaande Geliefde een misverstand ontstaan. U bent pijnlijk gekwetst. Wat nu? Drie regels volgen.

Regel één: de impuls. Aan de telefoon nooit meteen emotioneel van alles zeggen, niet in een impuls brieven schrijven met uitmakerij en zeker geen vrienden m/v opbellen met langdurige klaagverhalen. Beter is luisteren wat er gezegd wordt, ademhalen en zwijgen.

Regel twee: nadenken. U bent door de eerste emoties heen. Woede, verdriet, afkeer, wat dan ook, het is gevoeld en voorbij gegaan. Dit is het moment om naar de feiten te kijken. Wat zei die ander werkelijk? Schrijf het eens op. Wat dacht u dat er bedoeld werd? Wat is aannemelijk dat die ander bedoelde? Schrijf dat er eens onder. En waarom werd u zo emotioneel? Nog een regeltje eronder. Bestudeer de verschillen.

Regel drie: reageren. Geen therapeutische analyses gaan verstrekken, hoor! Rustig vragen wat er nu eigenlijk bedoeld werd, kan al veel oplossen. Daarna zegt u alleen: "O."

Velen lijden onder een romantische angst om initiatief te nemen. Wat ik daarover gedoceeerd heb, vindt u terug in het Liefdesarchief Bij de Les blijven kan veel leed voorkomen.

roos

Deze week heeft een verbazend simpel Leermoment. Liefde gaat alleen vanzelf bij kamerplanten.

Alors. Genoeg voor de week. Hopelijk bent u even bang als gerustgesteld, het een maakt u gevoeliger, het andere onbevreesder, en dat zijn belangrijke elementen op uw liefdespad.

Volgende week maandag help ik u weer wat vooruit. Ik zal u uitleggen wat het fenomeen van de ´soulmate´ werkelijk te betekenen heeft. Is het iets met muziek en wijde broekspijpen? Heeft het met vorige levens te maken? Of is het... mais non, de essentie verneemt u op maandag 11 april van moi,

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

sluit