De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Bijles

Het leed dat initiatief nemen heet

Leiden, maandag 21 maart 2005

Lieve Liefdescursisten,

U bent verliefd. Bon. U kunt dromen, u kunt verlangen, u kunt wanhopen, en gewoon naar kantoor gaan, of naar school, zonder dat er iets aan u te merken is. Dag in, dag uit. De een noemt het zelfbeheersing. De ander veiligheid. Een derde lafheid. En moi noemt het dom. Verliefdheid is een goddelijk gevoel. Dus?

roos

Dus bent u verplicht om initiatief te nemen.

roos

Neem een slagersmes en snij uw hart eruit. Dat kan voor sommigen het eenvoudigste zijn. Hondjes lusten graag hart, dus u heeft er meteen een goede bestemming voor. Uw grootouders die de oorlog meegemaakt hebben, wisten het al: nooit eten weggooien.

roos

Toch maar initiatief nemen? Vooruit. Ik zal uitleggen hoe dat moet.

roos

Indien u gevoelens van liefde of verliefdheid ervaart, bent u een gelukkig mens. Jawel. Niet iedereen kan liefhebben. Sommigen hebben zich opgesloten in hun koude gezond verstand. Zij zingen niet mee met liefdesliedjes, maar sommen cijfers op over verbroken relaties. Zo zijn er, inderdaad. U bent zo niet.

Moi is blij dat ze malgré tout kan liefhebben. En ook dat u het durft, Liefdescursisten.

roos

D'accord. U bent verliefd. Eerst verricht u klein onderzoek. Weet uw Mogelijke Geliefde dat u bestaat? Maak een lijstje met feiten waar dat uit blijkt. Ja hoor eens, uw universum kan draaien om die ander, maar dat zegt verder niets.

Is er enig contact geweest tussen de Mogelijke Geliefde en u? Een knikje in de lift, desnoods. Een aangeboden cigaret. Een dialoog. Oogcontact telt niet, dat valt gezien uw toestand in de afdeling mogelijke hallucinaties.

Kent de Mogelijke Geliefde uw naam, telefoonnummer of adres?

Is er een gemeenschappelijke situatie? Denk aan: werk, school, een café of anderssoortige uitspanning, een sportvereniging of wat voor situatie dan ook, waarin u elkaar ontmoet.

Einde klein onderzoek.

U begrijpt hopelijk het nut hiervan. Het klein onderzoek laat u zien, waar de mogelijkheden liggen om uw Mogelijke Geliefde te benaderen. En wel op een eenvoudige manier, zodat de Mogelijke Geliefde in staat is met u te praten. Natuurlijk kunt u een gesprek openen met rode rozen en een huwelijksaanzoek, maar na een weigering zit gezellig theedrinken er niet meer in. Klein beginnen is dus wenselijk. In eerdere Liefdeslessen doceerde ik hoe romantisch te telefoneren. U vraagt toch wel even of het schikt?

roos

Naturellement is het eng en griezelig en beklemmend om initiatief te nemen.U kunt ook afwachten tot de Mogelijke Geliefde u benadert. Maar dat kan nog wel een jaartje of twee duren, of tien. Daar wilt u vast niet op wachten. Ook uw leven is kort, Liefdescursisten.

roos

Zo bent u toe aan het Leermoment van deze week: initiatief nemen is noodzakelijk. Iemand moet het doen. Waarom u niet?

roos

Volgende week leg ik u de verschillen uit tussen verliefdheid en lust. De lente is in het land en dat is te merken. Nederland kolkt van de hormonen. Is het liefde, lust of verliefdheid? Dat hoort u op maandag 28 maart van moi,

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

sluit