De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Bijles

Zeg eens iets met bloemen

Leiden, maandag 7 maart 2005

Allerliefste Liefdescursisten,

U wilt uw aanstaande of bestaande Geliefde een cadeau geven. Dat is goed. Dus gaat u naar de cadeauwinkel. Dat is verkeerd. Voorwerpen die door handelaars belust op winst bestempeld zijn tot 'cadeau', zijn dat haast nooit. Het is beter, als u bloemen kiest. Daarmee kunt u alles zeggen, zolang u tenminste weet wat, tegen wie en waarom. Geen paniek! Deze Liefdesles leidt u behoedzaam door de tuin van rozen en doornen. Bloemen dus. Bloemen?

roos

Indien u verliefd bent of in romantische zin van iemand houdt, dan schenkt u rode rozen. Eén of verpletterend veel. Veracht u een ander, dan schenkt u een cactus van het type levend steentje, dat brengt de boodschap goed over. Tussen rode rozen en cactussen liggen duizenden mogelijkheden en enkele vanzelfsprekendheden. Eerst het eenvoudigste.

roos

U kunt en mag aan iedereen bloemen geven, ernstige allergieën daargelaten. Heren houden ook van bloemen, kinderen eveneens net als sommige lieve huisdieren. Eens leefde ik samen met de zwarte kater Amore, die ook graag bloemen had, zij het om ze te eten. Wij deelden elk bouquet. Liefde.

roos

Het is allereerst de vraag, waarom u bloemen wenst te geven. Waarom?

Om uw romantische gevoelens te uiten?

Opdat men meer, nog meer, van u gaat houden?

Of uit schuldgevoel, omdat u al zo heel lang in gebrek bleef, romantisch gezien?

roos

Dat zijn legitieme redenen. U dient uw gevoelens te uiten, anders bestaan ze voor een ander niet. Manipuleren met cadeaux is altijd aan te raden, zeker als de laatste poging alweer een tijd geleden is. Men moet romantisch-praktisch denken en doen, Liefdescursisten.

roos

Nu moet u over de ontvangende partij nadenken. Stel, u wenst X zacht en liefdevol te stemmen jegens uw persoon. U besluit tot rode rozen, honderd langstelige stuks. Maar X zit helaas middenin een verhuizing en zet de rozen even aan de kant, toen moesten de dozen uitgepakt worden en daarna kon X zich niet meer herinneren van wie de rozen ook al weer waren.

Of u heeft al enkele maanden een romance met Y., die veel hartstochtelijker is dan u en smacht naar bewijzen van enig gevoelsleven, zo u dat heeft. Alweer rode rozen? Neen. Pluk zelf bloemen, desnoods in een kas, voeg er een handgeschreven brief bij en bezorg de bloemen zelf, als u durft. Zo laat u zien tijd en aandacht voor Y., te hebben, en dat is toujours een krachtig afrodicium.

Dan is er Z., van wie u eigenlijk geen hoogte kunt krijgen. Laat in dat geval de bloemist iets bezorgen, dat lief van uiterlijk is. Een kaartje met alleen uw naam. Denk erom: voor- èn achternaam! Zo laat u zichzelf kennen en daarna mag u op de reactie wachten.

roos

U ziet, het is eenvoudig, au fond, zeker in deze eenvoudige uitleg.

roos

Het Leermoment van deze week kon u zelf bedenken: stuur bloemen!

roos

En waarom niet? De prijzen vallen mee en desnoods eet u maar eens een tijdje wat minder. De meesten onder u sturen als het meezit een humoristische e-card, die dan voor romantische aandacht moet doorgaan. Dat is het niet. Ontdek het verschil in de praktijk, Cursisten, u zult versteld staan wat bloemen kunnen zeggen. Wat heeft u te verliezen? Vraiment!

Volgende week help ik velen van u uit een beklemming die niet wil wijken. Regelmatig ontvang ik ellenlange epistels die eindigen met dezelfde vraag: "Liefdesdocente, ben ik verliefd?" Hoe u daar achter kunt komen en wat u dan te doen staat, verneemt u op maandag 14 maart van moi,

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

sluit