De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Bijles

Aantrekkelijk zijn

Leiden, maandag 3 januari 2005

Lieve Liefdescursisten,

We keren terug naar de basis, naar de vragen en kwesties die het dagelijks leven beheersen, of u wilt of niet. Filosofische boeken zeggen daar erg veel over, maar die lectuur kunt u gerust terzijde leggen. U heeft immers moi. Ik hou uw klamme hand stevig vast.

roos

In de loop der jaren heeft uw Liefdesdocente veel post mogen ontvangen die altijd over hetzelfde ging. "Ben ik aantrekkelijk?" vroegen de afzenders mij, en dit dan in verschillende gradaties van wanhoop. De laatste tijd hoor ik die vraag vaker dan voorheen. Logisch.

Men kan tegenwoordig immers zo ontzaglijk veel aan zichzelf laten doen, dat er eigenlijk geen beginnen meer aan is.

Televisieprogramma's tonen ons gewone mensen die na een zes-weken-verbouwing opeens filmsterren zijn. Willen is kunnen, lijkt het geval te wezen. Spaargeld helpt ook. Aantrekkelijk zijn is daarmee een persoonlijke verantwoordelijkheid geworden. Een beklemmende gedachte, zeg nu zelf.

roos

Niet dat ik tegen plastische chirurgie ben. Een operatie kan veel persoonlijk leed wegsnijden. Botox en aanverwante artikelen zouden als doe-het-zelf-pakket bij de betere parfumerie te koop moeten zijn.

Als het om mijzelf gaat, wil ik eerlijk zijn, comme toujours. Een witte jas staat mij uitstekend, dus kleine opknapwerkzaamheden zou ik op zekere heren best willen verrichten. Onlangs kwam ik in het bezit van een fraai Japans mes, dus de basisuitrusting heb ik al en voor improviseren ben ik niet bang. Als het om een betere wereld gaat, is mijn inzet naturellement grenzeloos. Dit terzijde.

roos

Aantrekkelijk zijn begint met lichamelijke verzorging. Was u regelmatig. Denk om schone kleren. Heren: sokken horen daar ook bij. Sprenkel af en toe wat geurwater op uzelve. Handen horen toonbare nagels te hebben. Uit uw oren mag nooit een geel vlokje vallen. U dient deze basiszorg serieus te nemen. Bedenk dat elk moment uw Aanstaande Geliefde naar u kan kijken. Wees er klaar voor.

Ook andere lichamelijkheden zijn van belang. Zorg dat er rust in uw stem is; schelle randjes stoten af. Als u gaapt, houdt u een hand voor uw mond. Spreekt u tegen iemand, dan kijkt u die ander aan. U glimlacht, maar niet voortdurend want dat wordt eng, Liefdescursisten.

Wilt u zichzelf gaan verbouwen, doe het dan vooral. Maar win eerst advies in van mensen die van u houden. Denk na over de praktische consequenties. Zijn die knallend witte tanden echt zo charmant? Ze geven licht in het donker, dat wel, maar een kaars doet dat ook. En is het bezit van die enorm grote boezem wel de rugpijn waard?

roos

Zo zijn we beland bij het Leermoment Van De Week, lieve Cursisten. Indien u het voorgaande begrepen heeft, tenminste.

U bent aantrekkelijk indien u zichzelf verzorgt en gedraagt.

"Maar voor wie dan, Liefdesdocente?" jengelt nu mijn hele klas.

Dat is eenvoudig. Voor de Ware, natuurlijk. Degene die vandaag, morgen of anders volgende week naar u zal kijken. Ik voorspel u dat u dan alweer een nieuwe bijles nodig heeft. Op maandag 10 januari zal ik u voorlichten over het fenomeen van de chemie. Bestaat het, kunt u het sturen, en ingeval van stalkers en andere uitzichtloze liefdes, gaat het ooit nog over? Volgende week hoort u meer van moi,

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

sluit