De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Alleen! Altijd Alleen!
De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden

Alleen! Altijd alleen!

Les 9: Een Geliefde en een huisdier

Leiden, maandag 10 februari 2014

Lieve Liefdescursisten,

De Liefdescursus is weer van start gegaan. Wilt u af en toe een berichtje ontvangen? Meldt u dan aan. U ontvangt het eBoek Eerste Hulp bij Liefdesverdriet.

Na de laatste breuk heeft u de zaken eens op een rijtje gezet. Nu heeft u een handig lijstje. Dit moet de aanstaande Geliefde zijn, hebben en doen, en dat juist niet. Grimmig noteert u de nieuwe eisen. Nooit meer zo iemand als uw ex. U gaat het helemaal anders doen. O, nou, zeker weten.

Schiet het al op, met liefde vinden?

tussen

Het merkwaardige van liefde is dat het er elke keer weer anders uitziet. De mooiste liefdes kunt u zich van te voren zelfs helemaal niet voorstellen. Denkt u maar eens terug aan de laatste keer dat u echt stapelverliefd was. Hoe die totale gekte in uw bloed voelde. U weet het weer? Goedzo. Dan denkt u nu terug aan de dag voordat u deze liefde ontmoette. Had u toen enig idee dat het gezicht van de liefde er zo zou uitzien?

Precies. Dat bedoel ik.

U weet niet wat ik bedoel? Lees het nog een keertje.

tussen

Ik bedoel dus, dat het toch allemaal anders uitpakt dan volgens het lijstje. Maar daarmee is dat lijstje nog niet overbodig. Het is juist erg nuttig, zou ik zeggen. Ten eerste helpt het u van die ex los te komen. Ten tweede laat het u feilloos zien op welke punten u nog toleranter zult moeten worden voordat de liefde enige kans bij u maakt. En ten derde, of nou ja, die voorgaande twee punten zijn eigenlijk al genoeg.

tussen

Het kenmerk van een Geliefde is, dat het een persoon is. En dus ook een persoonlijkheid, met het recht om zo te zijn. Dat geldt voor de persoon die een mens is, en voor de persoon die een dier is. Ik ga geen filosofische verhandelingen houden, daar is het de plaats helemaal niet voor. U hoeft alleen te onthouden: personen kunt u niet dwingen te worden zoals u dat nou leuk vindt.

Want stel eens, dat het zou lukken. Even een gedachtenexperimentje. Over een uurtje belt uw ex op, in tranen, maar nog wel verstaanbaar en zonder irritant gesnotter. De ex biedt diepe verontschuldigingen aan (u kunt vast wel bedenken waarvoor), gaat heerlijk diep door het stof, geeft toe dat u al die tijd gelijk heeft gehad en belooft geheel en al naar uw pijpen te dansen. Stel dat u de ex nogmaals flink de waarheid zegt. Dan neemt u de ex genadig terug.

Hoe leuk is het nog na een week? En na een maand, hoe dicht staat u dan bij moord en doodslag? Dat geldt ook wanneer u heeft bedongen dat u voor zo'n tien procent van de tijd tegenspraak wenst, zoals ik eens als voorwaarde stelde aan een ex. Ik meende dat tegenspraak de verhouding pittig zou houden. Een deurmat bezat ik al. De ex ging accoord, maar sprak me vervolgens tegen bij de verkeerde dingen. Zo ben ik tot dit inzicht gekomen, Cursisten. Een persoon heeft het recht om anders te zijn. Dat moet, anders lukt de liefde niet. Het is dus aan u, om daarmee om te leren gaan. Niets is zo goed voor de karaktervorming als de liefde.

tussen

Felix N. uit Zwolle schreef me onder een merkwaardig gekozen schuilnaam. Hij mailde steeds meer van dieren te gaan houden naarmate hij de mensen beter leerde kennen. Met 'mensen' bedoelde Felix natuurlijk: 'vrouwen'. Dat is nogal gemakkelijk, Felix, om anderen de schuld te geven van jouw teleurstellingen. Dan is het wel verdienstelijk om vrijwilligerswerk op de dierenboerderij te doen, maar ik zeg je: dieren hebben ook gevoel. Die zien liever een vrolijk mens dan een bitter mens. Vrolijke mensen aaien fijner. En wist je dat vrouwen dat ook vinden?

tussen

Kortom, het is volstrekt zinloos om te verwachten dat de volgende Geliefde zus of zo zal wezen. Het is verstandiger om ermee rekening te houden dat er nieuwe verrukkingen zullen zijn en nieuwe irritaties, elk in het klein en in het groot. Daarmee is het duidelijk dat u beter kunt oefenen op verdraagzaamheid. Op straat en in de winkels vindt u oefenmateriaal te over. Toch heeft ook verdraagzaamheid een grens. Het kan gebeuren dat het fini is in de liefde. U wilt weg. Ga dan, zegt iedereen. Maar u durft niet. Hoe dat moet, hoort u aanstaande maandag van mij,

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

PS Wilt u mij volgen op Twitter? Kan ook: klik hier

Vilan van de Loo