De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Alleen! Altijd Alleen!
De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden

Alleen! Altijd alleen!

Les 8: Liever alleen of liever met de verkeerde

Leiden, maandag 3 februari 2014

Lieve Liefdescursisten,

De Liefdescursus is weer van start gegaan. Wilt u af en toe een berichtje ontvangen? Meldt u dan aan. U ontvangt het eBoek Eerste Hulp bij Liefdesverdriet.

Er zijn dagen dat u helemaal ellendig bent van eenzaamheid, en dan denkt u: ik neem de eerste die mij wil hebben. Maar toch doet u dat niet. Of u heeft iemand en u brengt halve nachten door met het bestuderen van profielen op datingsites, aldoor etalages bekijkend zonder iets te kopen. In beide gevallen is een kwestie van de lijdensdruk. De wat?

Lijdensdruk.

tussen

Dat begrip hoorde ik in de behandelkamer van een zeer lieve therapeute, waar ik ooit veel te vaak kwam om over mijn liefdesverdriet te spreken. De arme vrouw wilde graag met pensioen, maar ze had mij nog, en ik had haar. Enfin. Toen ik wanhopig vroeg waarom het varken dat mijn ex was meteen een ander had, die lang niet zo goed bij hem paste als ik, toen zei ze: "Dat is de kwestie van de lijdensdruk." Het varken leed zwaarder onder het hebben van geen relatie van onder het hebben van een relatie met de verkeerde. Met mij was het kennelijk ondraaglijk geweest.

Terwijl de lijdensdruk voor mij juist andersom is. Ik ben liever alleen dan met de verkeerde, want met de verkeerde is de lijdensdruk onhoudbaar. Frappant is dan wel hoe dun de scheidslijn is tussen de juiste ("Het is aan") en de verkeerde ("Het is uit"), maar zulke gedachten laat ik gaarne liggen op het mijnenveld van de filosifie.

tussen

Nu begrijpt u ook waarom het voor een man zo fijn kan zijn om ingeval van een liefdesbreuk een aantal maanden bedje-in, bedje-uit te doen. Dat verlicht zijn lijdensdruk. Hij lijdt wel (dit ter geruststelling voor de vrouwen, die woest zijn wanneer ze het tegendeel vermoeden) en daarom doet hij dat juist. Eigenlijk is dat diep tragisch, al is het best moeilijk medelijden te voelen, dat geef ik toe.

tussen

Dit gezegd hebbende, betekent het bestaan van lijdensdruk nog niet dat u willoos moet toegeven aan het verlangen om lijden, pijn, te vermijden. Het opzoeken is weer het andere uiterste. De ander op Facebook gaan bespioneren is natuurlijk dom, daarmee verzwaart u uw lijdensdruk en dan slaapt u helemaal niet meer. Er zijn ook Liefdescursisten die doen alsof de ander er nooit geweest is. Niemand mag die ene naam meer hardop zeggen, ze hebben de huiskamer blauw geschilderd en sporten fanatiek. Die willen de lijdensdruk terugbrengen tot nul. Dat lukt alleen tijdelijk. Het verdriet komt toch wel.

U moet dus verstandig omgaan met al dat lijden. Wat verstandig is, kunt u niet beslissen wanneer u zit te huilen. Wel wanneer u denkt: "nou, het gaat wel vandaag, geloof ik." Dan beslist u: gaat u deze maand afspraakjes maken of niet, zijn er nog spullen die teruggebracht moeten worden en zoja, door wie ga ik dat laten doen, en is knalblauw echt de warmste kleur voor de huiskamer? Zulke besluiten hoeven geen uren te kosten. Een paar minuten dienen voldoende te zijn. Schrijf ze op. Dan weet u ingeval van huilen nog steeds wat u besloten heeft.

Hierbij wil ik ook even zeggen, dat het een oefening in zelfvertrouwen is. Tijdens overstelpende emoties hoort u te vertrouwen op wat u tijdens kalmere momenten opschreef. Vertrouwen op u-zelf. Zelfvertrouwen. Dus.

tussen

Maria Br. uit Nijmegen heeft zo'n ex, die als een lellebel eerste klas de stad rondging, terwijl Maria thuis verdrietig zat te wezen en er niet aan moest denken om een ander aan te raken. "Misschien wel nooit meer," schreef ze, ongetwijfeld in de hoop dat ik haar zou tegenspreken. Maar voor dat karretje laat ik mij niet spannen, Maria. Er zijn genoeg kloosters waar ze jonge vrouwen als jij van harte verwelkomen. Ruimte genoeg daar. En misschien kun je in de moestuin arbeiden. Hard werk in de buitenlucht, dan zie je de dingen snel heel anders.

tussen

Let u op de lijdensdruk? Daar gaat het om. Niets vermijden maar ook niets opzoeken. En ook niet alles wat u in de ex tegenstond op een lijstje zetten als dealbreaker voor de volgende liefde. Neem dan een hond. Wanneer u het verschil niet meer ziet tussen een Geliefde en een huisdier, dan zult u veel hebben aan mijn volgende les. Aanstaande maandag hoort u meer van mij,

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

PS Wilt u mij volgen op Twitter? Kan ook: klik hier

Vilan van de Loo