De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Alleen! Altijd Alleen!
De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden

Alleen! Altijd alleen!

Les 5: Ik vind nooit meer iemand

Leiden, maandag 13 januari 2014

Lieve Liefdescursisten,

De Liefdescursus is weer van start gegaan. Wilt u af en toe een berichtje ontvangen? Meldt u dan aan. U ontvangt het eBoek Eerste Hulp bij Liefdesverdriet.

Vroeger of later komt het moment dat voor sommige Liefdescursisten hun leven lang duurt, en dat is het moment waarin u angstig denkt: "Ik vind nooit meer iemand". Dat is erg, want u verlangt naar liefde, warmte en begrip, dit natuurlijk in wisselende samenstellingen.

Ja, wat nu?

tussen

Eerst een blokje logische filosofie. U vindt wel iemand, of u vindt niet iemand. Meer mogelijkheden zijn er niet. Tenzij u denkt: nou dan maar liever zomaar iemand. Maar ja, dat is dan weer eigenlijk niemand, als u het vergelijkt met de iemand die u zoekt. Iemand. Niemand. A of B. Links of rechts. Daar gaan we.

 

tussen

Stel, het ergste is inderdaad uw lot. Nooit meer vindt u iemand die van u zal houden, voor altijd bent u alleen. Nu moet u even door de zure appel heenbijten en bedenken waarom dat zo erg is. Eerlijk zijn, hoor. Als het alleen gaat om een verloofde waardoor ze u op kantoor serieuzer nemen ("Wat, ben jij nog steeds single?"), dan telt dat ook. Aan zelfcensuur heeft u niks. Ter inspiratie geef ik hier enkele redenen die Liefdescursisten mij in het verleden hebben toevertrouwd.

 • U denkt: verkering is normaal
 • U wil gewoon iemand, want iedereen heeft iemand, de stomste mensen nog, alleen u niet
 • U zou het erg fijn vinden uw ex een hak te zetten, die heeft namelijk niemand
 • U verlangt ernaar de fijne momenten te delen
 • U heeft geen zin in wisselende contacten
 • U vindt zichzelf pas de moeite waard als iemand van u houdt
 • U ziet, anderen schaamden zich niet om eerlijk te zijn. Weest u dat dan ook. Elke reden is belangrijk, want het is uw reden.

  Heeft u alles een beetje op een rijtje - ja, opschrijven is nuttig-, dan geeft u zichzelf toestemming om deze verlangens te vervullen. Dan moet u ze wel even anders formuleren. Ik help wel, kijk eens:

 • U wil graag normaal zijn
 • U wil samen met iemand zijn
 • U wil wraak op uw ex nemen
 • U wil de fijne momenten te delen
 • U wil vaste contacten
 • U wilt zichzelf de moeite waard vinden
 • De vraag hoe u hiermee aan de slag moet, is aan u om te beantwoorden. Creatief zijn, Cursisten. Van een Geliefde moet u het niet meer hebben en misschien leeft u nog tientallen jaren.

  tussen

  Arno K. uit Vlaardingen schrijft me al jaren, met tussenpozen. Hij is een van de mannen die men gewoon noemt. Geen spannend gedoe. Gewoon: betrouwbaar, aardig, houdt van gezelligheid en soms een glas wijn. Iedereen kent dit soort gewone mannen, zonder echt hun tragiek te beseffen. Iedereen, sauf moi.

  Wat Arno K. graag wil, is een Geliefde. Dat lukt niet. Hij is te gewoon. Soms heeft hij afspraakjes, een andere keer begint het al op een relatie te lijken en dan gaat de hele boel toch als een nachtkaars uit. Hij wordt er wanhopig van en dat kan ik me goed voorstellen.

  Ik schreef hem, dat hij een keuze heeft. Ofwel hij leert flirten om een spannender man te worden. Ofwel hij gaat vissen in een andere vijver. Want dat is weer het ongewone aan gewone mannen: ze willen geen gewone vrouw. Die vinden ze dan weer saai. Arno, spreek af met een saaie vrouw en geef haar een kans. Dan heb jij die ook. Niet blijven verlangen naar vrouwen die buiten je bereik liggen, daar komen bittere gevoelens door.

  tussen

  Oja, die andere mogelijkheid. Dat is dat u wel een Geliefde vindt, alleen weet u niet wanneer. Kan morgen zijn. Of over een week. Misschien duurt het nog tien jaar, en wat gaat u met al die tijd doen? Even naar boven zappen, Cursisten. Daar slaat de sleutel tot een gelukkig leven.

  Het kan best zijn dat u inmiddels al elf jaar alleen bent. Misschien voelt u zich daarover wat zorgelijk. Kan iemand ook te lang single zijn? Ja en nee, zou ik zeggen, het ligt eraan. Hoe het precies zit, hoort u aanstaande maandag van mij,

  uw Liefdesdocente,

  Vilan van de Loo

  PS Wilt u mij volgen op Twitter? Kan ook: klik hier

  Vilan van de Loo