De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Alleen! Altijd Alleen!
De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden

Alleen! Altijd alleen!

Les 4: Als alle afspraakjes mislukken

Leiden, maandag 6 januari 2014

Lieve Liefdescursisten,

De Liefdescursus is weer van start gegaan. Wilt u af en toe een berichtje ontvangen? Meldt u dan aan. U ontvangt het eBoek Eerste Hulp bij Liefdesverdriet.

Het leek u een goed idee om weer afspraakjes te maken. Romantische ontmoetingen waaruit van alles kan ontstaan, in principe. Want nou ja, eigenlijk kreeg u een beetje genoeg van het liefdesverdriet. Aldoor die vreemde klem op uw borst. Iedereen om u heen lijkt gelukkig en dat geluk, dat wenst u ook te bezitten.

Simple comme bonjour.

Het toch lukt het niet.

tussen

De een is best aardig, dus daar hoeft u verder niets romantisch mee. De ander is van het leuke wilde soort, en u wilt toch wel een beetje op iemand kunnen bouwen en vertrouwen. Een derde is in orde, maar niet meer dan dat. Dan waren er degenen die geen zin in u hadden en inmiddels lijkt het een goed idee om de rest van uw leven alleen te blijven.

Zou het?

tussen

Wat u van iemand vindt, dat is ergens op gebaseerd. Laten we zeggen: op uw persoonlijke maatstaven voor wat aantrekkelijk, charmant of leuk is. We hebben daar allemaal een idee van, en dat idee komt uit een bron.

Uw laatste ex voldeed uitmuntend aan uw persoonlijke maatstaven, vooral in de eerste goede tijd. Dus u zoekt iemand als uw ex, minus de slechte punten. Blijf zoeken, wanneer u inderdaad alleen wilt blijven. U staat een rusteloos leven te wachten, vol hoop en wanhoop. Dat is voor sommigen te verkiezen boven een vaste relatie, het is maar net waar u zin in heeft. Toppen en dalen versus gezelligheid thuis.

Nu zet ik met u een verder stapje terug in de tijd, naar de dag voordat u deze ex ontmoette. Grote kans dat u geen vast idee had over: zo moet een neus eruit zien, wil ik daar vijf uur lang verliefd naar kijken. Of: alleen deze manier van kijken 's morgens vind ik sexy. Welnee. U had geen idee hoe deze aanstaande ex eruit zou zien, u dacht nog vaag aan de ex daarvoor maar meer ook niet.

Begrijpt u al wat ik bedoel? Nee? Dan zal ik het anders zeggen.

U neemt uw ex als maatstaf voor uw aanstaande. Dat is gedoemd om te mislukken. U dient open te staan voor iets nieuws. Zolang u denkt dat u een type heeft, bent u niet toe aan een nieuwe liefde. Want dat type, dat is altijd een ex.

tussen

Wilhelmina K. uit Sneek klaagt dat ze geen leuke man kan vinden. Nu is Sneek wat het aantal inwoners betreft niet echt een wereldstad (wel wat ambiance betreft, hoor, Snitserjonkjes) maar er wonen wel degelijk vrije mannen. Alleen is Wilhelmina in de valkuil gevallen die ik u al schetste. Ze wil een variatie op haar ex. Een beetje meer van dit, een beetje minder van dat. Minder borsthaar, helemaal geen rughaar, meer attenties en nooit haar verjaardag vergeten. Bijna zou ik zeggen: Wilhelmina K., neem jij maar een teddybear. Maar die hebben zowel borsthaar als rughaar.

Wat ze het beste kan doen, is een jaartje niks. Geen afspraakjes maken, niet heimelijk verwachten dat juist dan de liefde arriveert, nee, gewoon niets. Nul romantiek. En dan een mooi en zinvol jaar beleven. Hoe, dat moet ze gaan bedenken en daarna doen.

Dit is de beste manier om over de laatste restjes liefdesverdriet heen te komen of om de laatste verdrietjes uit uw psychologische systeem te halen. Geen liefde. U concentreert zich alleen op wat u van het leven verlangt. Waar gaat het eigenlijk om? Die vraag moet ook in Sneek een antwoord kunnen krijgen.

Na dat jaar bent u meer uzelf dan nu. Geheel klaar voor iets nieuws. Denk erom, geen dag eerder. Niet smokkelen.

tussen

Terwijl een deel van de Liefdescursisten nu meteen een lange pauze neemt, zijn er nog genoeg die voorttobben met de liefde. Een angst die ik vaak in uw mails aantref, is die van nooit meer iemand te zullen ontmoeten. Wat als u echt uw best doet, en er zal nimmer een ander mens zijn die van u gaat houden, hoe moet dat dan? Dat hoort u aanstaande maandag van mij,

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

PS Wilt u mij volgen op Twitter? Kan ook: klik hier

Vilan van de Loo