De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Alleen! Altijd Alleen!
De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden

Alleen! Altijd alleen!

Les 3: Omgaan met Oud & Nieuw

Leiden, maandag 30 december 2013

Lieve Liefdescursisten,

De Liefdescursus is weer van start gegaan. Wilt u af en toe een berichtje ontvangen? Meldt u dan aan. U ontvangt het eBoek Eerste Hulp bij Liefdesverdriet.

Om te beginnen. Er zijn vele mannen in Nederland, die juist met deze dagen alleen thuis zijn met de hond. Hun Geliefde heeft het uitgemaakt. De hond piept: waar is het vrouwtje? Zij is weg. Zag u nou echt niks aankomen? O, u heeft geen hond. Jammer, hoor. Dan bent u inderdaad helemaal alleen.

Dan het volgende. Er zijn ook vele vrouwen in Nederland die uren tijd en ik weet niet hoeveel geld hebben gespendeerd aan er aantrekkelijk uitzien, alleen om te horen dat het feest niet doorgaat. Want hun geliefde gaat liever met een schone lei het nieuwe jaar in. En ja, de plannen voor oud & nieuw zijn nu ook van de baan. Zit je op je mooist zomaar op de bank.

tussen

Kijkt u even in het Liefdesarchief om te weten wat u moet doen. Ik adviseer de les van vorige week Het is uit. Daarna kunt u verder lezen.

tussen

In deze tijd sneuvelen veel relaties. De cijfers zijn zelfs zo hoog, dat de advocaten spreken van divorce Monday, dat is dan de eerste maandag van het nieuwe jaar, als de aanstaande singles op de stoep staan. Gouden tijden voor hun kassa, al dat verdriet.

Niemand ziet het aankomen. Zelfs degenen die ongelukkig zijn, hopen dat het weer beter zal gaan. Elke afstand kan overbrugd worden, en achter de wolken schijnt de zon. Ja, maar niet voor u. Dat is het ellendige aan liefdesverdriet in december, het geeft een knauw die dieper gaat dan de gemiddelde zombie kan bijten. Excuus voor die plastische uitdrukking. De afgelopen twee weken heb ik bijna alle afleveringen van de Walking Dead gezien. Het veranderde mijn kijk op het leven, los van de walkers die ik in mijn badkamer begon te zien. Het is in feite een ontroerende serie over mensen die voor elkaar zorgen, juist in benarde tijden.

Daar zit de pijn van deze periode. Dat liefdesverdriet is al erg. Maar daarbij komt dan het verpletterende gevoel dat niemand voor u zorgt en naar u omkijkt, dat u op niemand kunt rekenen en dat alle liefde bedrog en oplichteriij is. Zoiets.

Waar de wond is, moet de pleister geplakt worden.

Dus: u gaat op zoek naar liefde en zorg en aandacht. Dat betekent dat u zich daarvoor moet aanmelden bij degenen die dat in het verleden hebben gegeven. Denk aan vrienden en vriendinnen, en aan familieleden. Wees duidelijk en specifiek in wat u vraagt: een uur komen theedrinken, een borrel op de avond, blijven logeren. Het kan geen kwaad om erbij te vermelden dat u niet over de ex zult praten, evenmin van plan bent om te huilen en dat u glimlachend de hele afwas zult doen, hoe laat het ook wordt. En dat doet u dan ook. U moet heel duidelijk maken dat u geen emotionele tijdbom bent.

De een zegt nee, de ander misschien, de derde ja. Daar gaat u heen.

tussen

Annete H. uit Wassenaar mailt me al wat langer. Ze zoekt een man en veel eisen heeft ze niet. Schoon en eerlijk is genoeg, zegt ze. Alleen kan ze die niet vinden dus zit ze met Oudejaarsavond weer bij vrienden die niet eens meer grapjes durven te maken over haar non-existente liefdesleven. Nou, dan weten we het wel.

Ze moet dus meer eisen gaan stellen.

Als u in een restarant zegt: "Doe maar iets lekkers", dan staat de ober radeloos te kijken. Die weet dan niks meer. Wat is voor u lekker en wat niet? Precies zo reageert God (ofwel de Kosmos of uw eigen persoonlijke kokosnoot) op uw liefdeswens. Het moet kort en duidelijk zijn. En specifiek.

Dan komt daar de kunst bij om de bestelling te kunnen herkennen. Stel, u bent dol op doperwtjes. Maar de kok was die avond creatief en deed er bruine kleurstof bij en een beetje kokos. De erwtjes zijn nog steeds erwtjes. Maar u moet het wel zien.

tussen

Wanneer u hier goed over nadenkt - wat iets anders is als lang nadenken - dan komt u vanzelf tot de conclusie dat het nieuwe jaar meer mogelijkheden heeft dan u dacht. Maar eerst moet u over uw liefdesverdriet heen zijn, want anders mislukken alle afspraakjes. Hoe weet u dat het nog in de weg zit? Dat hoort u aanstaande maandag van mij,

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

PS Wilt u mij volgen op Twitter? Kan ook: klik hier

Vilan van de Loo