De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Alleen! Altijd Alleen!
De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden

Alleen! Altijd alleen!

Les 2: Het is uit

Leiden, maandag 23 december 2013

Lieve Liefdescursisten,

De Liefdescursus is weer van start gegaan. Wilt u af en toe een berichtje ontvangen? Meldt u dan aan. U ontvangt het eBoek Eerste Hulp bij Liefdesverdriet.

U had het niet zien aankomen. U verheugde zich op de feestdagen, saampjes. En u had pas nog bedacht, hoe goed u toch bij elkaar paste. Toen zei uw Geliefde plotseling dat het uit was. Maar het lag niet aan u. Het kwam door, nou ja, van alles, en toch was en bleef het uit. Wat nu?

tussen

Hoe later in december, hoe meer romances en relaties er sneuvelen. Dat komt door de drukkende plicht tot liefde en gezelligheid en een gelukkig nieuw jaar moeten hebben. Hoe zwaarder de druk, hoe sneller de waarheid ontstaat. Net of die ergens uit geperst wordt.

tussen

Mijn Liefdescursist Gijsbert H. uit Kampen weigert het "uit is uit" te accepteren. Hij vindt namelijk: dat ze zo goed bij elkaar passen, dat elke relatie weleens een dipje heeft en je het daarom nog niet uit hoeft te maken, dat het niet uit kan zijn omdat ze nog vakantieplannen hadden en ook wil hij best veranderen.

Gijsbert mailt dus zijn ex elke dag. Ook stuurt hij ansichten en bloemen die vaak bij de buren worden afgegeven. Soms gaat hij in de straat staan waar zijn ex woont, om zo naar haar voordeur te kunnen kijken. Zijn ex heeft inmiddelds de politie ingeschakeld. Maar ja, bezuinigingen, dus dan weten we het wel.

Hem heb ik inmiddels antwoord gegeven, van haar hoop ik dat ze me weet te vinden. Wanhoop doet gekke dingen met de mensen, vooral als het jaar op het eindje loopt.

Wat moet u doen, als u er opeens alleen voor staat met de feestdagen?

tussen

Allereerst hoort u te begrijpen dat u niet op uzelf kunt vertrouwen. Bent u kalm, dan kunnen er zomaar uitbarstingen van verdriet komen. Net als een vulkaan. Opeens ligt de hele boel onder de lava. Als het eenmaal begint, is er geen houden meer aan. Dus u dient voor uw veiligheid te zorgen. Blijf thuis of ga naar lieve mensen, en als u thuis blijft, dan zorgt u dat u af en toe iemand belt. Gewoon, even emotionele polsholte laten nemen. Ook al lijkt het overbodig, toch doen. Het kan voorkomen dat u in een opwelling een halve fles drank inneemt en op pad gaat. Niet doen.

Daarna gaat u als het ware tijd kopen. Natuurlijk ziet uw kersverse ex het allemaal verkeerd, en uiteraard kunt u dat allemaal uitleggen waarna het niet meer uit en gewoon weer aan zal zijn. Prima. Alleen: nu nog even niet. Zet uw uitleg op papier, en vul die aan wanneer u weer wat te binnen schiet. U zult merken dat u binnen de kortste keren een heel pak papier heeft volgetikt. Gewoon doorgaan. Maar nog even geen ex opbellen. Over een weekje is het vroeg genoeg, dan heeft u bovendien uw documentatie op orde. Mailt u mij nog even voordat u in actie komt?

Wat u niet moet doen, is het volgende: u gaat niet gelukkige gezinnen bestuderen in de supermarkt of in het museum, u gaat niet onvoldoende gekleed de kou in, u gaat geen maaltijden overslaan. In mijn Eboek over liefdesverdriet vindt u de basis om de ellende onder controle te krijgen. Zapt u even naar de bovenkant van de pagina?

tussen

Volgende week blijf ik in de feestdagen-sfeer. De eerste maandag van het nieuwe jaar staat bekend als Divorce Monday. Daar gaat de beruchte Oudejaarsavond aan vooraf. Menigeen wordt wakker met de vraag: "Moet ik zo het nieuwe jaar in?" Daarop krijg u aanstaande maandag het antwoord van mij,

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

PS Wilt u mij volgen op Twitter? Kan ook: klik hier

Vilan van de Loo