De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Alleen! Altijd Alleen!
De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden

Alleen! Altijd alleen!

Les 1: Eenzaam in een relatie

Leiden, maandag 16 december 2013

Lieve Liefdescursisten,

In december gaat de Liefdescursus weer van start. Wilt u af en toe een berichtje ontvangen? Meldt u dan aan. U ontvangt het eBoek Eerste Hulp bij Liefdesverdriet.

Gezellig, hè, december? Ik hoor al hier en daar over ruzies die de relatie onder druk zetten, vooral betreffende bezoekjes aan de schoonfamilie. Juist tijdens de feestdagen kunt zich eenzaam voelen, terwijl degenen die single en eenzaam zijn, jaloers naar u kijken. Als ze eens wisten...

tussen

Voor mijzelf hou ik alles eenvoudig. De hele maand december heb ik een thema gegeven. Dat thema is: gewoon. Er komt hier geen kerstbal het huis in. Elke ochtend gaat de wekker op het gewone tijdstip en daarna doe ik de gewone dingen want die maken me vrolijk. Waarom zou ik iets veranderen?

tussen

Eenzaam zijn met een ander is een situatie die vreselijk is, dat weet ik uit eigen ervaring maar al te goed. December zet alles in een extra schril licht. U loopt samen over straat, in de etalages branden overal lampjes en u fantaseert over alleen wonen, ergens naar toe kunnen waar ze van u houden, een hond nemen die u met een blij gezicht zal aankijken. Maar u heeft een ander, en die ander heeft u, en daardoor voelt u zich eenzaam.

Het is tijd dat u orde op zaken gaat stellen. Daarmee bedoel ik niet dat u de boel de boel moet laten, maar wel dat u eens grondig in uw eigen hart kijkt. Het gaat om contact voelen, verbinding ervaren. Hoe gaat u dat af? Wanneer u het antwoord niet weet, dan moet u gaan experimenteren. Leg oogcontact met dieren, kinderen en mensen en ga vriendelijk groeten. Let op wat u daarbij voelt. Ga ook een middagje naar de kinderboerderij, dan kunt u wat langer met dieren omgaan. Dacht u echt dat zoiets alleen voor kinderen was? U moest eens weten.

Wanneer u merkt, dat u met iedereen fijn contact kunt ervaren, maar niet met degene die uw Geliefde is, dan ligt daar dus het probleem. Weggaan kan altijd nog. Probeer december uit te zitten samen en ga in januari wat therapie volgen.

Blijft u wel doorgaan met die andere contacten? Er is namelijk ook een kans dat u emotioneel uitgehongerd bent en dus alleen wat voeding nodig heeft. Heeft u een hartelijke kring van vrienden en vriendinnen om u heen, dan voelt u zich waarschijnlijk minder eenzaam.

En anders wordt het toch een hond, uiteindelijk.

tussen

U bent niet de enige hoor, als u dat dacht. Vele Liefdescursisten in-een-relatie voelen zich eenzaam. Ze dachten dat dit gevoel alleen bij singles voorkwam. Fout fout fout. De eenzaamheid is het grootste, het diepste en het pijnlijkste in de liefdesrelatie.

tussen

Dit zeg ik u als simpel beginnetje van een nieuw cursusjaar in de liefde en de romantiek. De mails die ik ontving zal ik in volgorde van nood en tijd beantwoorden. Wel wil ik op deze plaats Gijsbert H. uit Kampen waarschuwen om zijn ex echt met rust te laten. Ze komt niet meer terug, kan ik vanuit Leiden voorspellen. Volgende week meer over dit precaire verschijnsel. Dan verneemt hij - en u - wat u moet doen als de Geliefde het onverwacht uitmaakt,

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

PS Wilt u mij volgen op Twitter? Kan ook: klik hier

Vilan van de Loo