A van... Angst
B van... Bed
C van... Chocolade
D van... Dagdromen
E van... Ego
F van... Familie
G van... Glamour
H van... Hart
I van... Initiatief
J van... Jaloezie
K van... Kus
L van... Lach
M van... Missen
N van... Naakt
O van... Oud
P van... Privacy
Q van... Quiz
R van... Ring
S van... Schaamte
T van... Techniek
U van... Ultimatum
V van... Valentijn
W van... Wij
X van... Xenofoob
Y van... Yuppie-liefde
Z van... Zodiac
Lexicon der Liefde

Y van... Yuppie-liefde

Leiden, maandag 28 februari 2000

Lieve Liefdescursisten,

Wij allen hebben het druk of pretenderen bezig te zijn. Het is mooi om iedere dag uw bestaansrecht te willen verdienen, alleen wat onrustig, lijkt me. Verschillende Liefdescursisten mailen mij schaamteloos over hun grote materiële successen en vragen vervolgens hoe ze zonder veel tijd te investeren een Geliefde kunnen vinden, liefst eentje zonder drukke agenda en met een aanhankelijk karakter.

tussen

Na zo'n mail adviseer ik per ommegaande: neem een Golden Retriever en huur een uitlaat-dienst in. Iedereen gelukkig. En bovendien: een Golden Retriever is toujours blij u te zien. Zet wel een foto van uzelf naast zijn mandje wanneer u weer op wintersport moet. Want zelfs een hondje heeft soms aandacht nodig als u het druk heeft met belangrijk te wezen.

tussen

Hiermee zijn we bij het lemma van deze week beland: de Y van Yuppie-liefde. Tot mijn verdriet merk ik dat het tegenwoordig bon ton is een Geliefde te beschouwen als een tijdpost op de agenda, een sluitstuk op uw bezigheden, een instant-consumptie die altoos beschikbaar moet zijn. Zo is liefde verworden tot Yuppie-liefde: snel, gemakkelijk en vervangbaar.

tussen

Gaat u maar na. Een romantische kennismaking dient tegenwoordig binnen enkele weken vleselijk geconsumeerd te zijn, anders is het de moeite au fond niet waard. Waar zijn de tijden van Petrarca en Laura? Voorbij, kennelijk.
Een relatie heet - nou ja, een relatie, zoals u ook een relatie met de bank heeft. Of er een 'volgende week', 'over vijf jaar' en 'straks als we oud zijn' is, hangt af van de balans tussen investering en opbrengst. Valt die tegen, dan mag het gemiddelde liefdesverdriet tegenwoordig niet langer dan drie maanden duren, dan wordt u geacht 'er over heen' te zijn en door te gaan naar de volgende romantische kandidaat.

tussen

U weet dat ik een praktische visie heb op de liefde. Het moet gewoon werken, vind ik, liefst zonder bezoeken aan aura-readers ("Komt het nog goed?"), deelname aan chakra-massages ("Als mijn hart-chakra nou maar open gaat.") of overgave aan curieuze yoga-oefeningen ("Ontspannen, kreng.") Geloof me, ik weet wat ik zeg. Het is, zoals alles in deze Liefdescursus, voornamelijk gebaseerd op veldwerk. Slechts tweederangs-docentes verrichten alleen in het laboratorium hun onderzoek.

tussen

Juist door mijn praktische inslag gaat het me zo aan het hart te bemerken dat velen van u nauwelijks de tijd nemen om een liefde te laten ontkiemen. De mooiste bloemen ontluiken pas na lange tijd van tedere zorg. Yuppie-liefde. Het is een lelijke term, voor een lelijk ding.

tussen

Volgende week gaan we in de sterren kijken. Als u liefde niet kunt aanschaffen wanneer het u schikt, is het dan misschien voorbestemd? Het antwoord op deze en andere vragen weet u op maandag 6 maart als ik de Z van Zodiac behandel.

Tot volgende week!

Uw charmante Liefdesdocente,

Vilan van de Loo