A van... Angst
B van... Bed
C van... Chocolade
D van... Dagdromen
E van... Ego
F van... Familie
G van... Glamour
H van... Hart
I van... Initiatief
J van... Jaloezie
K van... Kus
L van... Lach
M van... Missen
N van... Naakt
O van... Oud
P van... Privacy
Q van... Quiz
R van... Ring
S van... Schaamte
T van... Techniek
U van... Ultimatum
V van... Valentijn
W van... Wij
X van... Xenofoob
Y van... Yuppie-liefde
Z van... Zodiac
Lexicon der Liefde

V van... Valentijn

Leiden, maandag 7 februari 2000

Liefdescursisten!

Heus, ik ben geschrokken van de reacties die de aankondiging van liefdeslemma Vendetta opriep. Alleen al de gedachte aan wrokken en wreken maakte si beaucoup enthousiasme in sommigen van U los, dat het met het oog op de volksgezondheid niet verantwoord is, hier nog iets meer over te zeggen. God weet waartoe u in staat bent, moi kan het alleen vermoeden. Daarom zal ik deze week mij richten op een onschuldiger onderwerp, namelijk de naderende Valentijnsdag.

tussen

Knorrepotten onder de Liefdescursisten hebben een hekel aan Valentijnsdag. Allemaal commerciëel gedoe, morren zij, dat verzonnen is door het kapitalisme. Ze doen er niet aan mee. Maar toch... die 14de februari gaat ook hun hart een slagje sneller kloppen als de postbode de brievenbus laat klepperen. Zijn de druiven zuur, mes enfants?

tussen

Hoe u wel moet handelen met het oog op Valentijnsdag, heb ik al eerder uitgelegd. Even terugbladeren, graag.

tussen

Mais... wat als u nu juist een oogje heeft op een potentiele Geliefde die het woord Valentijnskaart niet in het vocabulaire heeft? Het akelige van vage suggesties is dat ze alijd gehoord maar nooit begrepen worden. Wanneer voor u straks de romantische violen moeten gaan zingen, dan zult u nu dus iets moeten doen. Wat, hangt af van uw doorzettingsvermogen.

tussen

Nuchtere boerengeesten delen de aspirant-geliefde mee dat er post verwacht wordt en stellenzelfs sancties in het vooruitzicht. Zelf opteer ik voor de subtiele aanpak, hoewel ik niets heb tegen boerenzoons. Au contraire, ik zie graag zo'n blozende man op zijn tractor iets onduidelijks met akkers doen. Als hij maar op tijd thuis komt. Excuses. Ik dwaal af.

tussen

Er is een eenvoudig trucje, waarmee u de ander tot actie aanzet, en dat is door gebruik te maken van jaloezie en bezitsdrang, twee emoties die iedere Geliefde behoort te ervaren.

tussen

Het werkt als volgt. Op een moment dat uw aanstaande Geliefde ontvankelijk is voor hetgeen u zegt, memoreert u dat u vorig jaar zo'n prachtige kaart kreeg op Valentijnsdag. U zucht. Staart in de verte. En droomt hardop dat u dit jaar vast weer die attentie krijgt, want wie iets om een ander geeft, laat dat op die dag blijken. Hierna even zwijgen, zodat de boodschap goed doordringt.

tussen

Voor langdurige relaties en huwelijken adviseer ik deze procedure enkele keren te herhalen.

tussen

Mocht het resultaat nihil zijn, en u weet zeker mijn aanwijzingen goed opgevolgd te hebben, dan heeft u een Geliefde op het oog die ongevoelig voor uw behoeften is. Denkt u zich eens in, hoe gezellig dat op lange termijn is. Pieker gewoon verder, want volgende week behandel ik de W van Wij. Wanneer is er een Wij en wat zijn daar de voor-en nadelen van? Op maandag 14 februari kent u het antwoord op deze en andere vragen.

Tot volgende week!

Uw ondernemende Liefdesdocente,

Vilan van de Loo