A van... Angst
B van... Bed
C van... Chocolade
D van... Dagdromen
E van... Ego
F van... Familie
G van... Glamour
H van... Hart
I van... Initiatief
J van... Jaloezie
K van... Kus
L van... Lach
M van... Missen
N van... Naakt
O van... Oud
P van... Privacy
Q van... Quiz
R van... Ring
S van... Schaamte
T van... Techniek
U van... Ultimatum
V van... Valentijn
W van... Wij
X van... Xenofoob
Y van... Yuppie-liefde
Z van... Zodiac
Lexicon der Liefde

U van... Ultimatum

Leiden, maandag 31 januari 2000

Arme Liefdescursisten,

U wachtte uren lijdzaam bij de telefoon, kampeerde dagen bij de brievenbus of controleerde de e-maildoos overmatig vaak. Eindelijk was de prins/es van uw dromen verschenen, u ondernam zelfs met succes enig initiatief en nu is die ander aan zet. Vindt u. Hoopt u. Wenst u. Terwijl u beloften doet aan een eventuele God, begrijpt u toch dat er niet eeuwig gewacht kan worden. Om dat te voorkomen, maakt u gebruik van het Ultimatium.

tussen

Een ultimatium toepassen, betekent tout simple dat u een grens stelt. Alleen in huize Utopia belt iedereen keurig na dat toegezegd te hebben, als u elders woont - en dat doet u - is het ongewis of u het verlossende gerinkel zult horen.

tussen

Nee, Cursisten, ik wil geen new age-praatjes horen over elkaar de ruimte geven en in elkaars waarde laten. Een pril contact is te kwetsbaar voor dat soort onzin. Hier dient gehandeld te worden, en snel ook.

tussen

Maar niet te snel. Iedere uiting heeft in deze fase een sturende invloed op de volgende, al was het alleen maar een destructieve.

tussen

Een ultimatium stellen geeft duidelijkheid en schenkt gemoedsrust. Bovendien voorkomt het dat u nodeloos wacht op de vervulling van lege beloften die tegenwoordig zo gemakkelijk gedaan worden. "We bellen nog!", roept men sociaal, terwijl ik dan denk: "Wanneer, zei je?" Persoonlijk geeft moi de voorkeur aan mensen op wie moi kan rekenen, en die kwaliteit meet moi met het ultimatum. Maar dit terzijde.

tussen

Geval 1. U gaf de prins/es uw telefoonnummer. Dezelfde dag nog gaat de telefoon. Was het geen liefde op het eerste gezicht? Dan verveelt de prins/es zich te pletter en dient u als amusement. Is er binnen tien dagen nog niet gebeld? Dan is de prins/es ziek, comateus of dood. Informeer gerust bij een wederzijdse kennis, maar blijf discreet. Als geen van deze drie verdrietjes aan de orde zijn, hoeft u niet meer te rekenen op een telefoontje.

tussen

Geval 2. U gaf uw e-mailadres. Hoogst modern. Binnen drie dagen moet de eerste mail binnen zijn. Zo niet: tant pis.

tussen

Geval 3. U was zo dom uw adres te verstrekken en verwacht nu bloemen of bezoek. Een psychopaat meldt zich binnen 48 uur en weet u te verrassen. De romanticus stuurt u binnen zeven dagen een briefje met een charmant voorstel. Is er na een week geen post, dan komt die niet. Valt er nadien een ansicht in de bus, gooi die dan gerust weg, tenzij u de sluitpost wilt zijn op iemands sociale leven.

tussen

Compris? Dan kunnen we volgende week verder met de V van Vendetta. Heeft de geschiedenis van Romeo en Julia ons iets geleerd? Loont het om langdurig te wrokken en op wraak te zinnen? Soms wel. Hoe dat zit, weet u op maandag 7 februari.

Tot volgende week!

Uw strenge Liefdesdocente,

Vilan van de Loo