A van... Angst
B van... Bed
C van... Chocolade
D van... Dagdromen
E van... Ego
F van... Familie
G van... Glamour
H van... Hart
I van... Initiatief
J van... Jaloezie
K van... Kus
L van... Lach
M van... Missen
N van... Naakt
O van... Oud
P van... Privacy
Q van... Quiz
R van... Ring
S van... Schaamte
T van... Techniek
U van... Ultimatum
V van... Valentijn
W van... Wij
X van... Xenofoob
Y van... Yuppie-liefde
Z van... Zodiac
Lexicon der Liefde

S van... Schaamte

Leiden, maandag 17 januari 2000

Lieve Liefdescursisten,

Degenen van u met meer verstand dan een schaap, hadden het al lang door: wie zo voortvarend over de liefde schrijft als uw docente, heeft alle toppen en dalen meegemaakt. En dat zelfvertrouwen, dat zij zo inspirererend etaleert, dat heeft als schaduwzijde het fenomeen van de Schaamte. Uiteraard. Al heb ik goddelijke aspecten, toch ben ik een mens gelijk u. Nu ja, bijna dan.

tussen

Ik schaam mij voor mijn mijn onstuitbare hunkeringen naar kleine tederheden. Ik schaam me voor mijn geschrokken stiltes, als ik voor mezelf op hoor te komen volgens alle regels der moderne assertiviteit. Het meest schaam ik me voor mijn kwetsbaarheid: een verkeerd woord kan mij in tranen brengen en eenzaam doen voelen. Terwijl ik naar een zakdoek tast, haalt een ander de schouders op en noemt mij overgevoelig.

tussen

En toch, Cursisten, zo, en niet anders, wil ik leven.

tussen

De Schaamte die ik voel, wijst op wat voor moi het dierbaarst en teerst is. Het zijn de gevoelens en behoeften die zich uit schuchterheid bekleden met Schaamte, alsof zij er eigenlijk niet mogen zijn. Maar juist zij laten zien wie ik ten diepste ben en moet zijn. Daarom heb ik in de loop der tijd geleerd mijn Schaamtes met respect te behandelen. U raad u aan vooral in de liefde hetzelfde te doen.

tussen

Mais... u bent zo bang gekwetst te worden. Wees ik er al niet eerder op dat juist het optreden van Angst belangrijk, zelfs bijna noodzakelijk is? Schaamte die u negeert, blijft branden en laat schroeiplekken achter. Ik waarschuw maar even.

tussen

De gevolgen van deze levenshouding zijn duidelijk. U kent uzelve en weet dus wat u gelukkiger maakt. Voor l'amour is dat uitermate gunstig, want zo is de weg naar de Ideale Geliefde aanzienlijk korter. Een heerlijk idee, n'est-ce pas?

tussen

Volgende week in het Lexicon der Liefde ga ik in het lemma T van Techniek in op veelgestelde vragen door Liefdescursisten. Is Liefde een kwestie van de juiste trucs en een goede timing? Ofwel, is Liefde maakbaar? Het antwoord op deze en andere vragen kent u op maandag 24 januari.

Tot volgende week!

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo