A van... Angst
B van... Bed
C van... Chocolade
D van... Dagdromen
E van... Ego
F van... Familie
G van... Glamour
H van... Hart
I van... Initiatief
J van... Jaloezie
K van... Kus
L van... Lach
M van... Missen
N van... Naakt
O van... Oud
P van... Privacy
Q van... Quiz
R van... Ring
S van... Schaamte
T van... Techniek
U van... Ultimatum
V van... Valentijn
W van... Wij
X van... Xenofoob
Y van... Yuppie-liefde
Z van... Zodiac
Lexicon der Liefde

R van... Ring

Leiden, maandag 10 januari 2000

Mijn lieve Liefdescursisten,

O, ik ken ze, die mensen die hun Ring afnemen zo gauw een aantrekkelijke prooi in het blikveld komt. Het dunne witte streepje rond de vinger is een teken van hun tijdelijke liefde. Negeer dit soort mensen, Liefdescursisten. Een echte romantica als moi gelooft dat een Ring van grote betekenis is. Helaas is de moderne moraal dusdanig gedegeneerd dat de meesten niet meer weten wat de mogelijke betekenis van een Ring is. Daarom zal ik u enkele eenvoudige regels aanreiken.

tussen

Om te beginnen hebben we dezer dagen de zogeheten vriendschapsring. Wordt u deze aangeboden, weet dan dat u te maken heeft met iemand die aan bindingsangst lijdt. Geloof me, uw zogenaamde Geliefde beleeft meer plezier aan een abonnement op de psychiater dan u aan het dragen van deze ring. Vrienden wisselen geen ringen uit maar geven elkaar praktische geschenken als een mooie CD of een fijn leesboek. Persoonlijk stel ik flessen Ierse whiskey erg op prijs.

tussen

Dan is er de verlovingsring die, als alles verloopt zoals hoop en verwachting dicteren, op een zeker moment de vorm zal aannemen van een trouwring. De bedoeling hiervan moge duidelijk zijn, en degenen die nog twijfelen kijken eventjes in de bibliotheek de huwelijkswetgeving na. Slaap er vervolgens een nachtje over. Als u dan nog steeds verloofd en bijna getrouwd wilt zijn, is er sprake van ware liefde en heeft u moi's zegen.

tussen

Stel dat u wat reserve wenst in te bouwen, ondanks al uw romantische gevoelens, en uw durft niet meteen allerhande huwelijksgeloften af te leggen. En toch verlangt u beiden een Ring te dragen. Wat dan?
In dat geval negeert u de confectie-juwelier en schakelt een edelsmid in om een hoogstpersoonlijk ontwerp uit te voeren dat uw allerindividueelste gevoelens uitdrukt. Vergeet niet deze samen te bespreken, liefst voordat u uit winkelen gaat. Denk en handel altoos praktisch, lieve Liefdescursisten, ik kan het u niet genoeg op het hart drukken.

tussen

Begrijp me niet verkeerd, het hart regeert, maar gezond verstand is en hoort de belangrijkste adviseur te zijn. In moi zijn beiden verenigd.

tussen

Volgende week in het Lexicon de S van Schaamte. Ik heb er weken naar uitgekeken naar uitgekeken om dit lemma met u te bespreken, want ik heb me al bijna overal voor geschaamd en ben er een beter mens van geworden. Hoe dat kan? En minder interessant, maar voor u nuttiger: hoe volgt u mijn voorbeeld? Maandag 17 januari kent u het antwoord op deze en andere vragen.

Tot volgende week!

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo